Revisjonshistorikk [tilbake]

trykk for å gjemme/vise revisjon 1
opprinnelige versjon

Er det så lite rettsvern i kjøp og salg av biler?

Hei Benny!

Jeg kjøpte en BMW 550i høsten 2020. Innen en måned etter overtakelse tilkom store problemer og utfordringer med bilen: den kjørte av seg kjølevæske, motoren brukte ekstremt mye olje og kjølerør til turbo sprakk. Jeg forsøkte å heve kjøpet, men uten hell. I etterkant, viser det seg ved en test hos BMW at motoren bruker 2,5 liter olje på 800 km, og at det er riper i sylinderveggene - motoren er altså havari. Motpart i saken hevder at dersom bilen har stått rolig i en periode, så vil forhøyede verdier tilkomme. Tidligere eier hevder altså at høyt oljeforbruk kan tilkomme dersom bilen står rolig, men dette er det flere som jeg har vært i kontakt med som ikke er enige i. Han fraskriver seg dermed alt ansvar. Tidligere eier innrømmet også at han i sitt eie har etterfylt olje. Dette ble ikke opplyst om ved salg. Det er også kvitteringer med i bilens servicehefte som viser ulike tidligere problemer vedrørende motor og kjølevæske. I en tredjepartskontroll utført før salg til meg er det utført sjekk på alle punkter utenom motor og oljeforbruk - den er ikke utført, og dette synes jeg er mistenkelig.

Hvor sannsynlig er det at en bil som står rolig (i påvente av pågående sak og reparasjoner), kan forbruke mer olje enn da den blir brukt? Og er det virkelig sånn at til tross for sterk dokumentasjon at hevingsgrunnlaget skal være så komplisert å få gjennomført, til tross for at jeg kun har kjørt bilen 3000 km og opplevd bare problematikk?

I tillegg har fuktsperrene i dørtrekkene i bakdørene sluppet, slik at vann har tatt seg inn og skapt fuktskader og mugg. I mitt eie ble ikke bilen kjørt i regn/vann, og har stått i garasje. Dette blir det heller ikke tatt ansvar for. Dette går vel også under skjult feil og mangel?

Bilen ble kjøpt hos forhandler, men via kommisjonssalg, slik at tidligere eier er ansvarlig. Den sto 7 måneder hos forhandler, som hadde fri bruk av bilen. Likevel er tidligere eier den som jeg må reklamere til.

Mvh Heine

Antall visninger