Revisjonshistorikk [tilbake]

trykk for å gjemme/vise revisjon 1
opprinnelige versjon

Bil nr. 2: Daihatsu Terios eller Land Rover Freelander?

Hei Benny! Takk for et informativt og godt nettsted for bil. Ekstra mye besøkt i disse bilbytte-tider. Vi er et barnløst elgjeger-par med to stk. nasjonalhunder som har bestemt oss for å oppgradere bil nr. 2 til firehjulstrekker. Bilen vil få ganske lav årlig kjørelengde <10 000 km og vil ofte kunne bli stående noen dager i ro. Samboer liker nemlig å ta buss... Bilen vil det meste av året bli brukt til småkjøring i bygd og by, men når jakta kommer må den også kunne dra med seg en liten tilhenger på en bratt og smal ubrøyta vei opp til hytta. Vi har derfor resonert oss frem til følgende fornuftige spesifikasjoner: 4x4, hengerfeste, ca. 100 000 km og bensin-motor, gjerne i kombinasjon med automat til en pris rundt 100 000 kr pluss minus 30 000.

Umiddelbart tenker jeg på 2. generasjon Subaru Forester med 137 eller 158 hk 2 liter bensin, med eller uten automat. Etter prøvekjøring av 158 hk opplevde jeg denne som oversiktlig og lettkjørt, men ikke voldsomt kvikk og ganske støyete i motorveihastigheter. Dessuten oppfatter jeg den som tørst og jeg er usikker på hvilken merkbar forskjell det er mellom variantene med 137 og 158 hk. De fleste bilene på Finn.no er 137 hk...

Videre så har jeg lest mye positivt om en outsider. Jeg tenker på Daihatsu Terios. Dette er litt mindre bil, men med real firehjulstrekk og i en innpakning som minner atskillig mer om Suzuki Ignisen som er på vei ut. Det siste faller helt klart min bedre halvdel godt i smak. Personlig er jeg mest bekymret for motorveikomfort og deletilgang. Denne bilen har jeg ingen erfaringer med. Også her blir det et spørsmål om manuelt gir eller automat.

Man kommer ikke utenom Suzuki i dette valget. Både Grand Vitara 2 liter bensin og SX4 1.6 er biler som kvalifiserer. Vi har opplevd den enkle gamle Ignisen som svært driftsikker og økonomisk, men det er vel også det som er å si om den. Jeg kvier meg derfor litt med tanke på komfort, selv om jeg må si utstyrspakka og utseende til en Grand Vitara LTD tiltaler meg.

Nylig oppdaget jeg at også Land Rover Freelander 2 faktisk kan presses innenfor budsjettet. Vi er svært begeistret for vår D4, og vil uten tvil gå for en fornyelse der. Freelanderen er MYE mer bil en det vi strengt tatt trenger, og kjenner jeg LR rett så snakker vi også en annen liga når det gjelder driftskostnader. Dessuten er vi over på diesel som vi i utgangspunktet anser som ukurant og potensielt dyrt i forhold til vårt behov. Men så var det følelsene da. Det ville jo ikke vært rent lite ekstraavagant lille- og storebror LR på gårdsplassen!

Jeg har lest tester til øyet blir stort og vått. Noe av utfordringen er at bilene som er nevnt konkurerer i ulike segment, og derfor blir vurdert ut i fra det segmentet bilen befinner seg i. 10 år senere derimot handler det om å få mest bil for pengene og et så forutsigbart bilhold som mulig.

Hvilke råd og anbefalinger kan du komme med?