0

Modellår Jeep Wrangler

spurt 2023-05-03 18:20:30 +0100

anonym bruker

Anonym

Hei.

Kjøpte i mai 2022 en brukt Jeep Wrangler 2020 modell av forhandler. Ble overrasket når jeg fikk beskjed av verksted senere at det er 2018, ikke 2020 kontrakt og annonse står modellår 2020. Den er riktignok førstegangsregistrert 2020 men det er null info om dette. Forhandler mener at dette er helt vanlig og ingen klagegrunn, og ser ingen grunn til å informere om dette på forhånd. Hva burde jeg gjøre. Skal selge den og tørr jo ikke annonsere den som 2020 selv da jeg egentlig føler jeg da «svindler» en ny kjøper.

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett

2 answers

Sorter etter » eldste nyeste flest stemmer
0

besvart 2023-05-04 22:08:44 +0100

I ditt sted ville jeg konsultert forbrukerrådet evnt også NAF...! Ja, dette er forsåvidt "vanlig" i både norsk bilbransje og forsikringsbransjen, det dreier seg rett og slett om at man ikke er ryddig ifht det tyskerne kaller "Modellreihe" hhv "Erstzulassung" - det første går på på bilens produksjonserie - når den faktisk er produsert. Det andre begrepet sier når bilen er førstegangsregistert. I Norge gir man beng i det første og bruker istedet begrepet "årsmodell" med utgangspunkt i førstegangs registering der man har konstruert et skille ved 01.07 i år X hhv 31.07 i år X+1. I praksis innebærer det at biler som er registert første gang ETTER 01.07 2020 som ved et trylleslag blir solgt som "2021" modell, og sånn er det frem til 31.06 neste år! Ganske så uryddig spør du meg, mulig det er noe som henger igjen når bilimportørene fikk en haug biler som skulle selges ut gjennom i bolk. Uansett, det forunderlige er at uansett når bilene så skulle være produsert et år i forveien - fra FJORÅRETS produksjonserie og ditto spesifikasjoner etc etc - så blir de solgt som 2021-modeller! Det samme legges til grunn om bilene blir SOLGT UT FRA FORHANDLER som bruktbiler senere. Jolly fine, ikke sant? Så langt, alt vel!

Det som ikke er riktig like "vel" er at om bilen din blir smadret, ja da tar forsikringselskapets takstmann frem et oppslagsverk med listepriser, der man benytter disse bokstavkodene og så videre som skiller mellom nettopp forskjellige produksjonserier - og vips - så tryller man frem et nytt begrep fra hatten: "faktisk årsmodell"! Da er bilen din en "overligger", og blir plutselig både et og to og tre år eldre om takstmannen finner det for godt! At bilen din rent faktisk ikke er fortollet og førstegangsregistert før da og da, se det betyr ingen verdens ting, "listeprisen" basert på bilens chassinummer er det eneste saliggjørende! Det samme gjør seg gjeldende ved innbytte, da tryller forhandlerne frem samme oppslagsverk og gjør bilen din både et....to....og tre år eldre! Forunderlig nok tryller man frem det særnorske begrepet "årsmodell" når man skal fastsette utsalgsprisen og lage annonsemateriell, plakat på ruta og så videre! Skikkelig flott måte å tjene penger på!

Min subjektive oppfatning er at både bilbransjen og forsikringsbransjen manipulerer faktum til egen fordel her. Ut fra dette er min subjektive oppfatning at joda, forhandleren har kanhende rett i at dette er "vanlig", men som den proffesjonelle part er forhandlers opplysningsplukt sterkere enn din undersøkelsesplikt. Jeg er av den oppfatning at dette er et forhold som selger burde opplyst om, og at det må kunne hevdes å være en "vesentlig mangel når det som her ikke bare dreier seg om ET år, men TO år! Om man slår opp i en fortegnelse over disse famøse "listeprisene" som både bilbransjen og forsikringsbransjen legger til grunn, dreier det seg om så mye penger at det utgjør en vesentlig mangel. Gitt at du skal selge bilen, bør du som et minimum få avklart dette med forbrukerrådet ... (more)

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2023-07-18 02:48:00 +0100

Det er forståelig at du føler deg frustrert og bekymret over situasjonen med Jeep Wrangler-kjøpet. Når det gjelder kjøp av brukte biler, er korrekt informasjon om modellår viktig, da det kan påvirke bilens verdi og andre faktorer. Her er noen skritt du kan vurdere å ta:

Dokumentasjon: Gå gjennom alle kjøpekontrakter, annonser og reklame du Random Pokemon Generator mottok fra forhandleren. Hvis det er noen steder der det står tydelig at bilen er 2020-modellen, og forhandleren nå sier at det er en 2018-modell, har du grunnlag for å ta opp dette med dem.

Kontakt forhandleren: Ta kontakt med forhandleren og forklar situasjonen. Be om en forklaring på hvorfor det står 2020-modell i annonser og kontrakten, selv om bilen faktisk er en 2018-modell. Spør også hvorfor de ikke informerte deg om denne forskjellen før kjøpet.

Forbrukerrettigheter: Forskning forbrukerrettighetene dine i ditt land eller region. De fleste steder har lover som beskytter forbrukere mot villedende markedsføring og krav om nøyaktig informasjon om produktene de kjøper. Hvis forhandleren har brutt slike lover, kan du ha rett til å kreve kompensasjon eller en løsning.

Rådfør deg med en juridisk ekspert: Hvis forhandleren ikke vil gi deg en tilfredsstillende løsning, kan det være lurt å søke råd fra en advokat eller forbrukerrådgiver som er kjent med forbrukerrettigheter og bilkjøp. De kan hjelpe deg med å forstå dine rettigheter og hva du kan gjøre for å få en rettferdig løsning.

Vurder å selge: Hvis du ikke føler deg komfortabel med å eie bilen, kan du vurdere å selge den. Når du annonserer den for salg, er det viktig å være ærlig om bilens faktiske modellår for å unngå å villedere potensielle kjøpere.

Uansett hvilket valg du tar, er det viktig å håndtere situasjonen på en ansvarlig måte. Å ha korrekt informasjon om bilens modellår er viktig for både kjøpere og selgere, og forhandleren burde ha gitt deg denne informasjonen på forhånd.

rediger merk som støtende slett lenke more

Ditt svar

Du kan begynne å skrive uten å være logget inn - spørsmålet ditt vil bli publisert etter at du har logget inn eller laget en ny konto.

Legg til svar

Antall visninger