0

Fjernlys og skade på netthinnen ?

spurt 2022-11-30 09:52:53 +0100

anonym bruker

Anonym

Kan blending fra kraftige ("invalidiserende" fjernlys gi varige skader på netthinnen? Det er ingen grense for hvor mye lys som kan monteres, men det er svært ubehagelig å blendes av slikt lys. Vil en ledbar med >60000 + "rå-lumen" (>30000 effektive lumen) kunne gi andre trafikanter varige synsskader? (det varsles til og med på enkle lommelykter/hodelykter mot å lyse inn i øyet)

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett

1 answer

Sorter etter » eldste nyeste flest stemmer
0

besvart 2022-11-30 13:38:19 +0100

Det korte svaret er at nei, det er usannsynlig at et alminnelig lovlig, godkjent lysutstyr kan gi varige skader - i ordets egentlige forstand - på netthinnen. Det er så enkelt som at uansett hvor "kraftige" disse lysene måtte være, dreier det seg ikke om en "weaponised" strålingskilde - det er ikke et lasersystem dette her! Dernest sprer energien fraen ideell, punktformet lyskilde seg over kuleskall. Lysa foran på en bil vil - noe forenklet sett, spre seg over en del av arealet på en denne kula. Om vi skal regne på "energitettheten" i en gitt avstand, blir den altså omvendt proporsjonal med 4 x pi x kvadratet av avstanden. Selv i en relativt kort avstand blir det altså ikke allverdens med futt igjen, selv ikke med den kraftigste lyskilden du får kjøpt i nettsjappa! Med relativt kort avstand tenker jeg på si typisk to billengder, som normalt sett er nærmeste du kommer et meget kort sekund før bilene møtes og passerer hverandre. Og før dette - se for deg en lang slette der du ser lyset fra den møtende bilen på en kilometers avstand - du trenger egentlig ikke ta frem solbrillene! På en kilometers avstand er det veldig lite lys som når frem til øyet ditt, og ja, det er selvfølgelig litt mer når du kommer nærmere, si 100 meter. Men med to biler som nærmer seg hverandre i 80 km/t....det går ovseleig fort da!

Og som vi vet....det er dette med nær og fjernlys.....! Ja, det finnes nok av idioter der ute som kjører med både spredere, "tåkelys" og sogar lyskilder for fjernlys - 1000-metere kalte vi dem tidligere - i fleisen på andre mennesker, sogar bruker dem sammen med nærlys hele tiden, eller som "kjørelys" på dagtid, toskeskapen kjenner ingen grenser, enkelte forstår ikke at det er et par gode grunner til at det er et regelverk for BRUKEN av de forskjellige lyskildene vi kan montere på bilene våre!

Likevel, de blender ålright, men det blir uansett såvidt korte eksponeringstider, så lite fokusert energi, at det neppe er direkte skadelig - i den forstand at deler av netthinnen svir i støkker. Men at man kan klare å få "sveiseblink" om en kreativ fjott finner på å bruke en lyskilde som sender ut lys i f.ex den ultra-fiolette delen av spekteret - vær du sikker! Da skal du imldertid gå i veikanten eller sykle - uten briller. Frontruta demper i seg selv ultraviolett....på samme vis som litt tykke brilleglass faktisk reduserer risikoen for sveiseblink. Kfr også dette med snøblindhet hhv det som skjer om du får for mye sollys på øyet, f.ex på sydligere breddegrader og/eller oppe i høyden kan dette være problematisk.

A COMPLETE DIFFERENT MATTER er at "nattsynet" - øyets blendermekanisme - får massive påkjenninger om du kjører i mørket og opplever å møte den ene idioten etter den andre med f.ex spredere / grøftelys tent...altså lys som er ulovlig å bruke sånn og sånn nettopp fordi de ikke har en "nærlys-skjerming". Sagt i klartekst: de stråler IKKE bare rett ... (more)

rediger merk som støtende slett lenke more

Ditt svar

Du kan begynne å skrive uten å være logget inn - spørsmålet ditt vil bli publisert etter at du har logget inn eller laget en ny konto.

Legg til svar

Antall visninger