0

Solgte bilen min, trenger hjelp til hva jeg skal gjøre

spurt 2022-11-28 23:51:54 +0100

anonym bruker

Anonym

Heisann, solgte en gammel bil fra 2005 for en måneds tid siden. Den ble solgt til en billig penge og fikk den EU godkjent før den ble solgt. Presiserte i annonsen at den selges som den er. Nå en måned etterpå kommer kjøperen ut av det blå og krever at jeg dekker 50% av reparasjoner som relaterer til service og utskifting av deler og fylling av div oljer på den. Bilen ble solgt som den er og kjøper sjekket ikke noe på bilen før han hadde betalt og dro sin vei. Det er snakk om 15000,- der jeg skal betale halvparten ifølge han. Bilen ble solgt for rundt 30.000,-. Jeg har ikke hatt den på service det ene året jeg hadde den og sist service ble tatt i 2017. Synes det er urimelig av han og ikke si ifra på forhånd at han skal reparere den og ikke gi meg muligheten til å heve kjøpet. Er det jeg som er urimelig her eller burde jeg bare si at dette må du bare finne deg i å betale selv siden bilen er 17 år gammel? Takk for svar på forhånd

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett

1 answer

Sorter etter » eldste nyeste flest stemmer
0

besvart 2022-11-29 14:12:04 +0100

Det springende punktet her er kjøpekontrakten og hva som er opplyst om det ene og det andre der. Dernest det evige spørsmålet: er bilen i dårlige stand enn kjøper hadde grunn til å forvente....? Jeg tenker at med 17 år på veien og en pris stor kroner 30.000 gir svaret seg selv, det skal godt gjøres om kjøper klarer å argumentere for at bilen skulle være "feilfri" i en slik grad at han får medhold hos forbrukermyndighetene. Nei, selger kan egentlig ikke unndra seg opplysningsplikten gjennom formuleringen "selges som den er", det er der dette med kjøpekontrakt kommer inn i bildet, gjerne også en NAF-test...da har man dokumentasjon på at opplysningsplikten er oppfylt. Når det er sagt, kjøper er faktisk ikke helt og holdent fritatt for undersøkelsesplikten heller!

For meg fremstår det som et forsøk på å få refundert deler av det han betalte for bilen, kall det gjerne en GSG: går-det-så-går-det. Om du vil ha en rimelig grad av sikkkerhet, kan du alltid ta frem kjøpekontrakten, gjerne også ta en telefon eller to og be om et råd fra forbrukermyndighetene evnt NAF, men noe kynisk sett, du kan med rimelig grad av sannsynlighet si høflig nei, dette er ikke mtt problem og ta det derfra om kjøper skulle fremme en sak overfor forbrukermyndighetene. Det verste du kan risikere, er at kjøper får medhold i å heve kjøpet, der kommer to ting med i bildet: bruksfradrag og eventuelle dokumenterte, nødvendige påkostninger. Det som slår meg, er imidlertid at dette dreier seg om småpenger: påkostninger på 1500 spenn er jo knapt nok et sett dekk og et oljeskift. Og ærlig talt: dette fremstår som nødvendig vedlikehold....som kjøper med rimelighet måtte kunne forvente på en 17 år gammel, nesten gratis bil....spesielt om du har opplyst at bilen ikke har fått spesielt mye oppmerksomhet i din eiertid det siste året...!

Som nevnt over, man skal jaggu argumentere godt for å få medhold gitt de premissene som ligger i bunnen her! Ja, det er alltid et element av tilfeldigheter med i bildet, og en kjøper som prøver seg som her, kan meget vel ha både frekkhetens nådegave og være ganske så iherdig, men om du har oppfylt opplysningsplikten sånn nogenlunde - herunder dette med service - ja er det deg som har en rimelig god sak - ikke kjøper. Om du velger å si "nei", gjør det på en høflig måte, vis gjerne til kjøpekontrakten, og gjør du dette på telefon, ja da sørger du for å bekrefte "hyggelig telefonsamtale" sånn og sånn med en kort og konsis mail f.ex.. Hold hodet kaldt og tunga rett i munnen, så kan det fort gå greit! Lykke til!

rediger merk som støtende slett lenke more

Kommentarer

Takk for svar, er snakk om 15.000,- i reparasjoner han skal ha gjort. Er blitt mer og mer trygg på at dette skal jeg bare la gå sin gang. Ser i kjøpskontrakt at det ikke er krysset av for besiktigelse av bilen før kjøp også.

bfg198cm gravatarbildebfg198cm ( 2022-11-29 15:34:20 +0100 )rediger

Ditt svar

Du kan begynne å skrive uten å være logget inn - spørsmålet ditt vil bli publisert etter at du har logget inn eller laget en ny konto.

Legg til svar

Antall visninger