0

Kjøp og salg.

spurt 2022-06-14 12:44:47 +0200

anonym bruker

Anonym

Jeg solgte bilen min i går og ny eier ville ikke skrive kontrakt. Han kjørte fra Bergen og skulle til Molde. På halvveien røk tannreimen og han prøver å skylde dette på meg. Han sier det er ok om han får 30000 kr tilbake. Reparasjonen kommer på 60000 kr sier han. Har jeg noen skyld i dette når det står i service boken at det er 7-8 år siden denne var byttet? Jeg fortalte dette på tlf til han men han valgte å kjøre. Nå sier han at jeg sa det var 4 år siden den var byttet, men han lyver. Hvem har skylden? Ingen kontrakt og jeg kan ikke vite når den slitner. Tenker å hjelpe han litt, men da trenger jeg vel dokumentasjon? Håper du har tid å svare meg og ellers takk for superbra bil informasjon og div.

Mvh S. Mæland Smaeland@hotmail.com

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett

6 answers

Sorter etter » eldste nyeste flest stemmer
0

besvart 2022-06-14 18:41:22 +0200

Vel, første hovedsetning når du selger en bil, er kjøpekontrakt, kjøpekontrakt og atter kjøpekontrakt. Både for din egen og kjøpers skyld. I kjøpekontrakten bør forhold som det du ramser opp, være med. Det dokumenterer at du har oppfyllt din opplysningsplikt. Når det som her, synes som om bilen er solgt for si et sted mellom 50 og 100.000 kroner, ja da ville jeg ikek engang tenkt tanken på å selge bilen uten tre ting: kjøpekontrakt, NAF-test og utskrift av verkstedshistorikken samt serviceheftet. Når det er som det er, foreligger det en ord mot ord situasjon, eller en hva-sa-hvem-sa konflikt. Når det er er sagt: du har en opplysningsplikt, på samme måte har kjøper undersøkelsesplikt. Når dette står i serviceheftet at registerreima er skiftet da og da, kan ikke kjøper hevde noe annet.

For deg er dette et svært viktig punkt, slik jeg forstår deg, er ikke serviceheftet og informasjonen om registerreima holdt tilbake for kjøper. Du har mao sterke kort i forhold til å hevde at du har oppfyllt din opplysningsplikt - selv om det ville vært en klar fordel med kjøpekontrakt her. Ærlig talt: det er ikke noe som heter at "ny eier ikke vil" ditt eller datt her, jeg ville slått i bordet og gitt klar beskjed her: uten kontrakt, intet salg. Punktum!

Hva du bør gjøre? Tja, det er dels et moralsk spørsmål, dels et juridisk spørsmål. Den moralske biten sier at dere muligens kan møtes på halvveien, men be advised, ikke kjøp verken tallet "30.000" eller "60.000" uten videre. For å belyse dette: kjøper "sier" at registerreima har røket. Har du noen som helst dokumentasjon på at dette er tilfelle? Dernest: hvor kommer tallet "60.000" fra - er dette synsing, hva bygger det på, er det kanhende et subtilt forsøk på svindel - siden kjøper sier at "30.000" er OK? En kjøper som ikke "vil" skrive kontrakt....det er ikke spesielt tillittvekkende. Jeg ville rett og slett ikke tatt noe som helst for god fisk uten dokumentasjon her - fra en uavhengig, proffesjonell aktør.

Dette skal du forlange - på samme vis som du burde ha forlangt underskrift på en kjøpekontrakt som bla spesifiserte dette med registerreima, ditt og datt opplyst osv. Når det foreligger mer "kjøtt på beina", får du vurdere hvor grei du vil være. Jeg ville vært skeptisk uansett, et springende punkt er hvor mye du fikk betalt for bilen. Mer enn ti % av kjøpesummen smaker dårlig her - alt tatt i betraktning.

Den juridiske biten er litt mer bop-bop. Ja, du har oppfyllt din opplysningsplikt, og kommer saken opp for forbeurktvistutvalget, må du sende en skriftlig redegjørelse der du opplyser om hvorfor det ikke foreligger kjøpekontrakt, at serviceheftet er lagt frem og overrakt kjøper, og ikke minst: at du uttrykkelig har opplyst om forholdet. Dernest vil bilens alder hhv kjørelengde være relevant: er dette noe kjøper måtte kunne påregne, gitt de fremlagte opplysninger, bilens pris osv osv? Jeg tenker at om bilen er kjøprt si 300.000, bikker saken over i ditt favør ... (more)

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2022-06-15 07:19:16 +0200

Her har trådstarter fått et utmerket svar fra Norulf. Jeg vil bare legge til / bekrefte hans tanker. Når kjøper ikke vil skrive kontrakt - da lukter det ugler i mosen. Hva var årsaken til det... Men siden det ikke finnes kontrakt tenker jeg at selger bare kan lene seg tilbake og la kjøper dokumentere, ta det til forliksrådet, osv. Jeg ville ikke sendt han en krone - han overtok fullt ansvar og risiko ved å ikke skrive kontrakt. Håper dere har ordnet salgsmelding ????

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2022-06-15 07:59:01 +0200

Takker masse for alle svar. Jeg har fikset salgsmelding og dette er jo en meget gammel bil. VW Caravelle med Reimo Camping innredning fra 1998 og den var gått 233000.

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2022-06-15 10:36:06 +0200

Med en bil som nærmer seg 25 år, er det overveiende sannsynlig at kjøper ikke kommer noen vei. Men der som i andre sammenhenger, ta aldri noe for gitt, følg "oppskriften" over og ta det derfra om kjøper mot formodning skulle inngi en sak til det være seg forbrukermyndighetene eller forlksrådet. I begge tilfeller sørger du for å legge inn en kortfattet, men korrekt skriftlig redegjørelse for ditt syn på saken, med den dokumentasjon du kan fremskaffe - eksempelvis utskrift av servicehistorikken. Om verkstedet viser til "personvernet" etc, får du si det som det er, og påpeke at du faktisk var bilens rette eier og den som betalte når bla denne registerreimgreia ble gjort. NAF, evnt en av NAF sine lokale advokatpartnere, er også gode samarbeidspartnere om det skulle bli behov for det.

Om kjøper fremmer en sak? Tja, ekstreme kverulanter finnes, men her slår bla manglende kjøpekontrakt begge veier. Dernest tipper jeg bilen var relativt billig, dette sammen med alder, det tilsier at kjøper nok bør stikke fingeren i jorda og ta dette på egen kappe. Å få tak i det være seg en brukt motor eller en byttemotor til den aktuelle bilen er ingen stor greie, såpass må man egentlig regne med når man kjøper en god tilårskommen bil. Bilen har også en respektabel kjørelengde, alt dette er ting kjøper har blitt gjort kjent med. En ting som slår meg: sørg for å ha orden på alt du måtte ha av dokumentasjon, det være seg salgsannonse eller korrespondanse med såvel potensielle kjøpere generelt som han som endte med å kjøpe bilen spesielt. Si at du har en mail der du opplyser ditt og datt, det kan gi deg den dokumentasjonen du burde hatt i form av en kjøpekontrakt! Lykke til!

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2022-06-15 12:28:46 +0200

Kan han heve kjøpet?

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2022-06-15 13:45:41 +0200

Trampeklapp for Mr N Wolf her, ikke ta noe for god fisk da ting ikke henger helt på greip her. Å ikke ville underskrive kjøpe kontrakt er misstenkelig og at reim ryker så fort bilen kommer i bevegelse etter at du har solgt lukter også dritt her. Be om at bilen taes til et merkeverksted for kontroll av hva som har skjedd her og ikke til bakgården Auto, bilvask og kebab før du engang er villig til å forhandle. Mulig det hele er en bløff. Desuten så er det så rene å pene avrundete tall her som er fryktelig skjelden at de med en knivsegg presisjon havner akkurat på 60000 kr. Be om heving av kjøp eventuellt og at han frakter den til deg. Har du tilbudt heving av kjøpet ved at kjøper kommer tilbake med den og setter den av hos deg så stiller du fryktelig sterkt i saken din.

Hilsen Mr Car Wizard

rediger merk som støtende slett lenke more

Ditt svar

Du kan begynne å skrive uten å være logget inn - spørsmålet ditt vil bli publisert etter at du har logget inn eller laget en ny konto.

Legg til svar

Antall visninger