0

Elbilen er en gullgruve

spurt 2022-01-16 12:58:47 +0200

VG skriver om drivstoffpriser på over 20 kroner. Har du en gjerrig dieselbil bruker du en tier eller mer på drivstoff, i tillegg til dyr service og bompenger, og årsavgift. Kjører du elektrisk og lader hjemme, og følger litt med på strømpriser (NordPool) lader du for et par kroner pr kWt. Forbruket ligger vel et sted mellom 2 og 2,5 kWt pr mil. Altså opp i mot en femmer pr mil. Og så har du service til en brøkdel av prisen for fossilt. Du slipper det meste av bompenger, og du betaler halv årsavgift. Selv har jeg kjørt elektrisk i omtrent 2,5 år - og har ikke angret en eneste dag. Det har vært en sammenhengende serie med "free lunch".

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett

11 answers

Sorter etter » eldste nyeste flest stemmer
0

besvart 2022-01-16 14:44:28 +0200

Vel, helt "free lunch" over tid blir det ikke, en grunnleggende forutsetning for å kunne oppnå en nogenlundende driftsøkonomi med elbil, er mulighet for å installere en forskriftsmessig hjemmelader. Hvilket leder oss hen til neste forutsetning: om man har et kjøremønster der man i alt det vesentligste befinner seg i en radius som ligger et godt støkke under halvparten av elbilens rekkevidde på en god dag, ja da kan man fylle til den til enhver tid gjeldende pris fra sitt lokale e-verk! Og skulle man ha en gunstig fastprisavtale i dag, ja da kan man le hele veien til banken i disse strømstøtte-tider! Når det er sagt: man bør ikke glemme at politikerne definerte bil som "luksus" for sånn circa 70 år siden. En naturlig konsekvens av dette vil være at man ikke kommer til å gi seg før elbiler er like hardt avgiftbelagt som konvensjonelle biler er det i dag, og for å få med seg avgifter fra alle de som har spart en skilling eller tre til nå, kommer politikerne til å tenke i retning av bruksavgifter - det være seg GPS-basert "veibruksavgift" eller andre bruksavgifter.

Ellers veier jo elbiler litt mer da, med de konsekvenser dette har for løpende driftskostnader. Min subjektive oppfatning er at den beste måten å holde totalkostnadene nede på, uansett om vi snakker om konvensjonelle biler eller som her, elbiler, er å ha beina på bakken og velge det jeg kaller "greie biler": passe store, fornuftige biler med fokus på bruksegenskaper, fremfor overvektige drog med overdreven fokus på "fantasmagorisk ytelse". Det er der Kamerat Helmar fremstår som en meget klok mann: ikke bare velger han en fornuftig, grei bil, han velger også en bil fra en unevnelig europeisk fabrikant som har vært med en stund, og alltid har hatt "kvalitet" som det vi vel kan kalle en "ledestjerne" - bokstavelig talt plassert på toppen av radiatoren i hine dage - eller som i dag - litt mer diskret plassert i grilllen.

Totalt sett gir dette en grei oppskrift på et nogenlunde greit bilhold, gitt et slikt kjøremønster og hjemmelading slipper man også å bekymre seg for rekkevidde, ladekø og ikke minst, spennende regninger fra diverse providere når man lader underveis - som kjent er det en jungel av tilbydere der ute - og man finner ikke to som har like vilkår! Nesten like spennende som strømavtaler, bare med den forskjell at man er litt mer prisgitt strømselgerne når man står der med nesten tom "tank" og bare MÅ fylle et sted langs veien! Ellers koster det jo litt å føre frem strømmen til disse ladestasjonene langs veien, derved har det sin pris. Sånn er det bare.

Siden våre krystallkuler er litt tåkete når det gjelder fremtiden, er det også på sin plass å minne om at det også for elbiler er sånn at verditapet er den desidert største enkeltkostnaden. Når jeg ser på mine bilbudsjetter opp gjennom mer enn 40 år, med dels benzinere Made in USSR, dels tyske dieselbiler fra markedslederen på små dieselmotorer, ja da kunne jeg ... (more)

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2022-01-17 14:47:18 +0200

updated 2022-01-17 14:56:35 +0200

Ordtaket its nothing as a free lunch betyr nok at joda for som vanlig at vi Nordmenn alltid skal være best i klassen der ute i Europa uansett hvor små vi egentlig er i folketall så har vi jo i år og i fjor virkelig fått en grøsser ang med hva som kan skje med strømprisene når halvsovende politikere på Stortingen vedtar en drøss avtaler om Nordmenn sine eiendeler og da altså strømmen vår som jo er en resurs som tilhører befolkningen i Norge og ikke skal deles ut til resten av Europa slik at vi selv sitter med SvartePer til slutt. Magasinene tappes og bedrifter må stenge produksjon fordi strømmen vår selges til utlandet. Når det nå er etablert sugerør inn til våre resurrser i alle himmelretninger så bør vi jo forstå at det vil gå ut over oss selv fordi om det sikkert var masse fagre ord om billig vindkraft fra Europa som skulle tilflyte oss. Dårlig håndarbeid kaller jeg dette og når vi etterhvert bare har en håndfull fossil biler det ute så kan vi jo ikke forvente at de tar hele regningen men at elbiler må ta sin del av skjerven og betale veiavgifter og bommer som resten av oss. Det er ikke for alle å kjøpe nye elbiler heller for man skal jo faktisk ha råd til det. Jeg kaster ut en tanke her og det er at elbiler lades fra et strømnett omtrent som at Telenor ruller ut fiber kabler og det koster så og så mye pr Kw for å lade bilen sin mens de som må lage mat, dusje og holde varmen i sine husstander og leiligheter har et nett for dette og kan gjerne kalles grunnleggende behovs nettet. Kamerat Helmar ramler nok ned av krakken sin nå men det gir ikke mening at gamle og studenter skal sitte å fryse i sine bostader og ikke kunne skru på en plate for å varme maten sin eller ta en dusj før man har vært inne på dusj pris kalkulatoren i VG og sett at i dag koster det 27 kr å vaske seg sånn kan vi bare ikke ha det i et av Verdens rikeste land ja altså Norge. Kudos til Støre og Trygve om støtte til regningen men den vil likevel bli historisk høy. Spør Benny er jo ikke et politisk forum men man får jo noen tanker uansett.

Hilsen Mr Car Wizard

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2022-01-17 18:24:55 +0200

Vi kan være enige om at sittende regjering gjør masse fornuftig for å bøte på forrige regjerings generaltabbe med å bygge utenlandskabler. Der støtter jeg deg fullt ut. Det er nok disse kablene som presser prisene. Det kan du se av prisene på strøm i Midt-Norge og nordover. Der er prisen på et fornuftig nivå. Der har de elektriske biler, men ingen utenlandskabler. Enig ? Altså er det ikke el-bilen som er skyld i at studentene og pensjonistene fryser. Alt skyldes den forrige regjerings tro på et fritt marked mot Europa. La oss håpe at sittende regjering får på plass en permanent løsning.

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2022-01-17 20:35:59 +0200

updated 2022-01-17 20:40:50 +0200

Ja jo redselfullt at vi i Norge sitter med strømpriser på 30 øre i nord og 2 kr i sør fordi at vi ikke tålte å se at kabler gikk gjennom naturen vår med strøm master ol fra nord til sør så vi får jo skylde oss selv noen ganger og at noen veike politikere bøyde av for press fra et par natur vernere ja ja slik gikk det nå det. Uansett er det jo som kamerat Helmar sier at vi må få på plass en løsning vi kan leve med men er magasinene våre tømt så er de tømt så da skal det jo en fenomenal heldig periode til å fylle de opp igjen så strømprisene våre blir nok aldri det samme igjen og når strømmen kostet 13 øre i Tyskand, Nederland og Belgia da det var mye vind så var vår pris likevel nesten 2 kr så hva er det egentlig for en veritabel skitt avtale vi har bundet oss til ?. Er ikke helt sikker på at når man fyrer opp bålet med bensin priser på 20,5 kr pr liter kommer til å hjelpe heller. Jeg dro et par eksempler tidligere men når alle priser stiger og når alle energi priser også stiger så vil alle andre priser også stige for å oprettholde marginer eller for å si det sånn vi har mindre igjen i lommeboken når måneden er omme om vi er heldige og det betyr unntakstillstand der forbruk stopper opp som jo er det som driver verden videre eller som ekspertene sier at det blir resesjon da vi må ned på et nivå der vi må ha tak over hodet, mat og varme eller de grunnleggende overlevelses kriteriene om du vil. Ser ikke helt greit ut på kort sikt men jo våre politikere kan sikker sette på en plasterlapp hist og her men når oljeprisen er i kanskje 200 $ og bensinen koster 30 kr og strømmen vår legger seg fast over 1 kr eller mere så sier det seg selv at vi får inflasjon og raskt stigende renter og da snakker jeg ikke om 0,25% men flere prosent i løpet av kort tid. Jeg skal ikke svartmale og håper foralldel ikke at det blir slik men det økonomiske system er lagt opp slik. Går vi tilbake til 80 tallet og begynnelsen av 90 tallet så var renten over 10% så har du belånt en bolig for fks 10 mill så må du betale 1 mill i renter oppå alle andre springende utgifter og hvordan kommer det til å gå ?.

Hilsen

Mr Car Wizard

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2022-01-18 11:56:30 +0200

Nå er det jo på sin plass å påpeke at den sitende regjering de facto ikke har gjort noe som helst i forhold til de grunnleggende problemstillingene her: bla at politikerne på Løvebakken i nærmest samlet flokk sto og klappet for et makkverk av en avtale som et godt stykke på vei har fratatt oss råderetten over nasjonens kraftproduksjon. At man i etterpåklokskapens navn mumler noe om hvor uheldig dette er, ja for all del, den skal de ha, men det altså fortsatt ikke gjort noe som helst for å "reversere" toskeskapen.

Det man har gjort, er å gi det norske folk noen smuler tilbake, gjennom det man kaller "strømstøtte". Men som et unevnelig parti så treffende sier, Staten krafser til seg med begge hender, vi snakker om et betydelig to-siffret millardbeløp bare i reinspikka utbytte og overskudd hos kraftprodusentene, som jo er eiet av Staten, og vi snakker om kolossale beløp i "forbruksavgift" og nettleie - på toppen av dette kommer 25 % mva. Den som tar en litt mer kritisk titt på strømregninga, vil se at "forbruksavgiften" fremdeles er på drøye 20 øre, med mva spiser disse 20 ørene alene opp mer enn 1/3 av den såkalte "strømstøtten". 55 % av strømprisen over 70 øre høres jo feiende flott ut, men for desember måned utgjør dette sier og skriver rundt 70 øre med månedens spotpriser i Sør-Norge. 70 øre minus 20 øre - der man også betaler moms på de 20 ørene - det gir altså folket mindre enn en 50-øring "tilbake" på en strømpris på si rundt 2,25, ja da betaler vi fremdeles ganske så mye for strøm som for nedbetalte kraftverk har en produksjonskostnad på si 3 til 8 øre pr kwh. Rett nok vil strøm fra nyere kraftverk kunne koste hele 15 øre, men vi snakker uansett om det vi vel må kunne kalle ganske så heftige fortjenestemarginer! At strømprodusentene og nettselskapene - som jo er barn av samme mor og eiet av det norske folk -også bare MÅ HA nettavgift for å finansiere en absolutt nødvendig oppgradering av det norske distribusjonsnettet for elektrisk kraft, sier jo sitt om måten dette drives på! Og toppen av lykke er at nettavgiften også medgår til å finanisere disse utenlandskablene....den finansierer overføringstapene,,,,og ikke bare det...nettavgiften finansierer også kostadene forbundet med fremføring av infrastruktur til diverse prosjekter der utenlandske eiere hiver opp vindmølleparker, bitcoin-factories og gudene må vite hva! Toppen av lykke er at vindmølleparkene ikke legger igjen noe som helst til det norske samfunnet, verken i form av arbeidsplasser eller skatteinntekter, men som de fleste IKKE vet: de mottar STØTTE til etablering gjennom en annen form for skattlegging: ordningen med "grønne sertifikater"! Og disse bitcoin-produsentene? Joda, de slipper faktisk angt på vei å betale "forbruksavgift"! Stikk den - mens vi andre må betale 20 øre pluss mva pr kwh, angivelig for "miljøets skyld" - vi bruker jo så ovseleg mykje straum her, spesielt om vinteren!

Og så står vi her da: vi vil gjerne ha det godt og varmt i husene ... (more)

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2022-01-18 12:40:50 +0200

updated 2022-01-18 12:48:03 +0200

Den perfekte storm er jo at strømkunder som bor i Nordland, Troms og Finnmark som har strømpris på 17 øre pr kwh heller ikke betaler moms på strømmen mens vi i sør betaler 2 kr inkludert avgifter så forstå det den som kan. I Frankrike hadde det blitt opptøyer i gatene med plyndring av butikker ol hvis det hadde vært slike forskjeller inbyrdes i landet mellom sør og nord men vi Nordmenn skjønner nok ikke vårt eget beste og lar politikerene ordne dette og sitter stille og diskuterer dette, jeg kjenner ikke helt Nordmenn igjen da vi jo er i slekt med Vikingene men sitter likevel stille i våre båser og betaler pent det vi får slengt etter oss av utgifter og ellers urettferdig behandling innbyrdes i Norge så forstå det den som kan. I går kostet 1 liter bensin 20,5 kr men når nå oljeprisen stort sett øker fra dag til dag så er det nok enda en stund til vi har sett toppen der. En familie i sør med 4 barn vil måtte betale 150 kr pr dag bare for å holde seg rene med en dusj i vgs dusjindex og så kommer all kjøring hit og dit for 4 barn som skal på allskens treninger ol der foreldrene mest minner mere om taxi service og til sist skal det vaskes og tørkes en bråte med klær og alle rom skal være oppvarmet. Opps høres ikke helt greit ut det der og gir nok ikke de helt største ønskene om å skaffe flere barn.

Hilsen Mr Car Wizard

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2022-01-18 13:17:02 +0200

Vel, på min strømregning for desember betaler jeg 2,26 pluss avgifter pr kwh! Hadde en drøm her om natta med en lang skjøteledning fra et sted der de spiser tørrfisk til husveggen min!

Ellers har Kamerat Wizard truffet spikeren på hodet med sin oppsummering her, både strøm og drivstoff, for ikke å forglemme en rekke andre, kritiske innsatsfaktorer som både hvermannsen og næringslivet er avhengige av, har forlengst passert smertegrensen. I andre land vi ellers liker å sammenligne oss med, hadde det endt med opptøyer! Kanhende vi har resignert, kanhende vi er dritt lei? Om vi ser hen til det vi må kunne karakterisere som en ekstremt lite ryddig, enn si meget uheldig prosess rundt utlysningen av stillingen som sjef i Norges Bank, kan man jo undres over hva som egentlig foregår i det vi alle håper skal være et nogenlunde fritt og demokratisk land. Kanhende det er tilsvarende prosesser rundt dette med avgifter også? Nå er jo ikke revolusjoner noe å trakte etter, så vi skal strengt tatt være glad for at Ola Dunk ikke er like hissig som de som spiser frosk et sted lenger syd, men vi bør nok tenke nøye gjennom hvem vi stemmer på i åra fremover, om vi ikke vil ende opp med tilstander der vi som Kamerat Wizard sier, ikke lenger vil ta oss råd til å skaffe flere barn. Da stopper det liksom seg sjæl før eller siden - og det vil vi jo ikke!

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2022-01-18 14:20:06 +0200

updated 2022-01-18 14:28:10 +0200

Virtuell skjøteledning dog ofselig lang hvis han bor i la oss si i sørvest Norge men herved oversendt til Mr N Wolf slik at prisen jevnes ut mellom sør og nord og kanskje lander på 0,7 kr kwh give or take, jeg hører nesten helt her sør at de sitter og humrer der oppe i nord om at søringane har jo sol og sommer så nå må de jo kunne unne oss gratis strøm på vinteren (vel nesten da). Greit nok for meg som kan ta på varmekjeledressen og sitte i et delvis oppvarmet rom med rim i barten og med kaffe laget på den billigste tiden på døgnet på en thermos og kose meg med at jeg sparer flere hundre kr pr dag i strøm. Spøk tilside slik kan vi jo ikke ha det fremover og som vanlig er det de minst bemiddlede som bukker under da jeg ikke tror KKR (Kjell Kristian Røkke) eller Joffen (John Fredriksen) lider fordi om strømmen i England der Joffen bor er skyhøy og faktisk godt over Norske priser. Skjener nok litt av her men det vil påvirke både våre bilvalg og hvordan vi bruker bilene våre fremover.

Hilsen Mr Car Wizard

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2022-01-18 16:00:16 +0200

Norulf; du må ha en fryktelig dårlig strømavtale ? For desember skal jeg betale 2,33 kroner pr. kWt. ALT INKLUDERT ! Nettleie, elavgift, mva og strøm er inkludert. Kan det være at du får separat faktura for nett og strøm ? Da ser du ikke hele bildet uten å granske faktura for nett. Den økonomiske støtten som sittende regjering har vedtatt, for å hjelpe oss gjennom vinteren til tross for tabben som forrige regjering vedtok trekkes fra på nettleia. Så får vi gi den sittende regjering litt tid til å finne en permanent løsning på problemet som forrige regjering vedtok da de nye utenlandskabler ble bygget.

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2022-01-18 17:14:54 +0200

Nei, min strømavtale er en helt ordinær spotpris-avtale, med nettleie og strøm på samme faktura. det lille jeg har igjen av hår sto rett til værs når fakturaen for desember kom, og jeg var neppe alene om å ha en heller dårlig dag her nede på sydligere breddegrader. Nå bor vel du i Trøndernes svar på verdens navle, der er det såvidt jeg har fått med meg, hyggeligere strømpriser. Det var det derre med lang skjøteledning! Eventuelt søke politisk asyl i Finnmark!

Ellers er "strømstøtten" en studie i talltricksing, og uansett hvordan man vrir og vender på det, Staten krafser til seg med begge hender - det går veeeeeeeeeldig mye mer INN enn det går ut. Hvorfor blir vi ikke overrasket av akkurat det - når regjeringskameratene og SV forhandlet om statsbudsjettet, visste man jo veldig godt hvor det gikk med strømprisene - derved kunne man bruke dette overskuddet til å få statsbudsjettet i havn - med diverse påplussinger her og der! Etterhvert fikk også det norske folk med seg at strømprisene gikk oppover, da ble det såpass mye støy rundt denne moroa at man måtte foreta seg noe for ikke å tape neste valg fire år i forveien.

Men ærlig talt: 55 % av det som er over 70 øre - det er for lite for sent. Vi blir uansett sittende med en strømpris som ikke henger på greip - og det er ikke alene forrige regjerings ansvar. Det går veldig kjapt å ramse opp partiene som var motstandere av utenlandskablene, men du og du, så mange som har stått og klappet i hendene for både disse fordømte kablene og impementeringen av en avtale som i realiteten gir EU overnasjonal styring over norsk strøm. Og når det nå i høst viser seg at strømmen formelig fosser ut av landet - alt hva kablene kan bære - samtidig som vi har reklordlav fyllingsgrad i kraftmagasinene - uten at den nyvalgte, sittende regjering overhode løfter så mye som en finger - ut over å disponere de forventede merinntektene - ja da blir det ikke korrekt å tillegge forrige regjering ansvaret. Nå hadde vel ikke regjeringen Solberg heller løfta en finger, men nå var det jo visserlig Støre som satt ved roret - og beleilig "glemte" at det lå en inndraging av kjøpekraft på noen titalls milliarder rett rundt svingen når han deklamerte at nå var det vanlige folk som sto for tur! Er det rart tillitten til poltikerne raser - uavhengig av parti-tilhørighet!

rediger merk som støtende slett lenke more

Ditt svar

Du kan begynne å skrive uten å være logget inn - spørsmålet ditt vil bli publisert etter at du har logget inn eller laget en ny konto.

Legg til svar

Antall visninger