0

Vedr Sommer Dekk

spurt 2021-06-07 07:55:14 +0200

anonym bruker

Anonym

Har Mazda CX 3 2016. Jeg har sommerdekk som er produsert i 2015 på bilen. Må jeg skifte disse dekkene nå? Der er veldig mye mønster igjen på dekkene?

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett

2 answers

Sorter etter » eldste nyeste flest stemmer
0

besvart 2021-06-07 09:50:06 +0200

Nja....dekkbransjen og enkelte frittstående "eksperter" har lansert 5 år som en grense for dekkenes levertid, gitt en subjektiv og mer eller mindre teoretisk vurdering av dekkenes egenskaper etter 5 år. Dette er imidlertid ingen fasit, selv de beste dekk kan være kaputt etter kun kort tid om de lagres uforsvarlig - eller f.ex står på en bil ute i sola i Spania. Hos oss her oppe i nord er det relativt sett både kaldere og mørkere, og siden du har hatt dekka siden 2015 er det overveiende sannsynlig at du er blant dem som ikke kjører spesielt mye, kanhende bilen står mye i garasjen. I garasjen er det som kjent både kjølig og mørkt, det gjør at dekkene dine beholder de gode egenskapene litt lenger enn ellers. Dekkets sammensetning har også betydning, er det dekk av god kvalitet i utgangspunktet, kan du også forvente at de har lenger levetid, her i betydningen gode egenskaper over lengre tid. På den andre siden har du det vi kan kalle billigdekk, ofte fra Asia....de er ofte steinharde fra fabrikk, og blir definitivt ikke bedre med åra....jeg har selv gjentatte ganger forlangt slike dekk byttet med mer seriøse dekk når jeg har handlet kjøretøyer...sogar har jeg lempa den sorten dekk rett i søppla...det er så enkelt som at dekk er en kritisk sikkerhetsfaktor.

Men, i ditt sted ville jeg foretatt en visuell inspeksjon, spesielt i forhold til sprekker og skader. Ja, den virkelig store stygge ulven her er om dekkene har blitt hardere med åra, da slipper de for et godt ord, du har rett og slett ikke det samme veigrepet lenger, med de konsekvenser dette har for både kjøreegenskaper og veigrep generelt, men også for bremselengde. Man skulle tro at dette var lett å registrere når man kjører, men det er ikke hele sannheten, endringen kommer over tid, da venner man seg til det - og vips - så har man direkte farlige dekk. Nå tror jeg ikke det har skjedd etter 5 år på dine dekk, men be advised, vær gjerne litt aktsom når du kjører, det er slik du registrere denne typen endringer. Og er du usikker: det er ikke verre enn å ta et ord med din faste verkstedsforbindelse - eventuelt din faste dekkforhandler og be om en vurdering og et råd.

Sannsynligvis vil det være problemfritt å kjøre på dekkene både et og to-tre år til om det skulle være tilstrekkelig mønster igjen, i min verden kjører jeg sjelden sommerdekka lenger enn til 3 mm før jeg skifter dem ut. Ellers har jeg dekk på hengeren min som er så gamle at jeg ikke snakker høyt om det, men hengeren står lagret på en slik måte at dekkene er skjermet for direkte sollys, og jeg er svært nøye med å ha korrekt lufftrykk og aldri overlesse hengeren. I tillegg kjører jeg med skjerpet aktsomhet når jeg er ute med hengeren. Det siste året har jeg imidlertid observert sprekkdannelse, det innebærer at jeg nok kommer til å skifte ... (more)

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2021-06-07 12:15:38 +0200

updated 2021-06-07 12:18:25 +0200

Bransjen er ikke så spesielt glad i dette ferskvare prisnippet på dekk, det er først når dekk monteres på bilen at stort sett aldring og forringelse skjer. Har dekk vært hyllevare hos en forhandler så kan man regne fra dato når det kommer på bilen og ikke som vi nå lett pga en masse skriverier og tanker fra motorjournalister at dekk er ferskvare og man må se nøye på produksjonsdatoen. Man kan jo ikke forvente at når man kommer til til dekkfirmaene at de nesten er like rykende og varme som en smørloff men har de hatt de på hyllen i et par år så krev ihvertfall litt avslag. Dekk foringes ved bruk men det kommer jo ny gummi frem hele tiden da det er en jevn sliteprosess fra dag en til fks 5-7 år.

Hilsen Mr Car Wizard

rediger merk som støtende slett lenke more

Ditt svar

Du kan begynne å skrive uten å være logget inn - spørsmålet ditt vil bli publisert etter at du har logget inn eller laget en ny konto.

Legg til svar