0

Vinterdekk til Opel Tigra

spurt 2021-04-10 15:28:48 +0200

anonym bruker

Anonym

Jeg har en Opel Tigra 2005 modell som jeg kjøpte for 5 år siden. Jeg har nettopp lagt på sommerdekk og oppdaget at vinterdekkene har 5 cm mindre diameter enn sommerdekkene. Produksjonsdato er april 2006, så de har fulgt bilen siden den var nesten ny. Det er 14 " felg og skal minimum være 15 ". Er disse farlige å bruke? Bilen kjører ca 5000 i året og nesten bare på sommeren. Totalt har den gått ca 75000. Mva Harald Vilster

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett

1 answer

Sorter etter » eldste nyeste flest stemmer
0

besvart 2021-04-10 16:52:31 +0200

Det du bør gjøre her, er å sjekke hvilke dekkdimensjoner som er godkjent for din bil. Om det iikke fremgår av vognkort eller instruksjonsbok, ta en telefon til GM Norge, de bør kunne hjelpe deg med dette. Ja, jeg finner en tabell som sier at bilen har 15 tommere, med dekkdimensjonen 185/55 R15, men jeg ville likevel sjekket nærmere. Ellers sier du ikke noe om hvilken dimensjon det er på vinterdekka dine, men gitt at vinterdekka er i dimensjon 185/55 R14, ligger de såvidt innafor hva som er lovlig: rullediameteren skal være innenfor +/- 5 % ifht det som bilen er typegodkjent med, med 185/55 R14 snakker vi om en forskjell på -4.26 %.

Om vinterdekka er i en annen dimensjon, kan du taste inn de respektive dekkdimensjonene dine HER, og finne ut om rullediameteren er "innafor" eller ikke, dessuten vil du se få med hvor mye dette betyr for bilens speedometer: http://www.dekkalkulator.com/

Mhp produksjonsdatoen for vinterdekka er det litt verre: 2006 er fryktelig lenge siden, det er en ikke ubetydelig mulighet for at de kan ha blitt veldig, veldig harde. Det er mao sannsynlig at såvel vinter-egenskapene som egneskapene på våt vei er vesentlig degradert. Dekkbransjen anbefaler generelt å bytte dekka etter 5 år uansett, men be aware, dette er en anbefaling, ikke et påbud. Mye avhenger av hvordan dekkene blir lagret: om de ikke ligger i sola, si at du lagrer dem i en pen stabel i et rom som vanligvis er mørkt og kjølig, eventuelt en bod eller i garasjen, er min subjektive oppfatning at dekka utmerket godt kan være helt greie å bruke noen år til - i forhold til de 5 åra. Men når vi snakker om mer enn 10 år, skal man iallefall ferdes meget, meget varsomt og gjerne gjøre en test av hvor mye grep man egentlig har med disse dekka.

The Bottom Line er likevel at nei, om du bruker bilen om vinteren, da gambler du ikke med sikkerheten, da bytter du dem ut, gjerne med et sett nordiske vinterdekk. Koster litt mer, men da får du det beste av det beste. Et alternativ er også å la denne bilen stå om vinteren, slik jeg leser det fortoner det seg som om dette er nærmest en hobbybil som du tar frem og koser deg med om sommeren. Å parkere en slik fjong bil som dette om vinteren er jo egentlig nokså naturlig, det er en bil som er verdt å ta vare på! Lykke til videre!

rediger merk som støtende slett lenke more

Ditt svar

Du kan begynne å skrive uten å være logget inn - spørsmålet ditt vil bli publisert etter at du har logget inn eller laget en ny konto.

Legg til svar