0

Aluminiums lister rundt vindu oksiderer

spurt 2021-02-27 09:46:34 +0200

anonym bruker

Anonym

Hei, jeg har en Skoda Octavia 2018 style. Den ble levert med lister rundt vindu og takrails i aluminium. Etter at jeg hadde hentet hjem bilen å vasket den noen ganger over en periode på 1 år så la jeg merke til at aluminiumen startet å oksidere noe aluminium gjør. Det ser ikke fint ut, så jeg tok med bilen til forhandleren Møller bil å spurte dem om dette kan dekkes på nybilgaranti. Det jeg fikk til svar overrasket meg, jeg fikk ut et skriv om at dette ikke dekkes av nybilgaranti da jeg mest sannsynlig har vasket med såpe eller avfetting som listene ikke tåler. Skal ikke alt som er utvendig på bilen kunne vaskes uten at det går utover nybilsgarantien? Er det noe jeg kan gjøre for å behandle dette?

Mvh Thomas

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett

1 answer

Sorter etter » eldste nyeste flest stemmer
0

besvart 2021-02-27 15:51:14 +0200

Det er forsåvidt korrekt at bruk av feil vaskemiddel, eventuelt løsemidler, kan oppstå tildels kraftig korrosjon av aluminium, forsåvidt også andre metaller, men, det er et stort men her: dersom så skjer, er det "bart" metall! Lakkert eller på annen måte beskyttet metall vil normalt sett ikke bli påvirket på dette viset - det ligger i sakens natur: yttersjiktet er jo der for nettopp å hindre oksysdasjon! På din bil er det tydeligvis ingen eller begrenset med slik beskyttelse. Om det er sånn fra fabrikk, eller om det er fordi du har brukt super-duper etsende et-eller annet (jeg heller til at vi i såfall snakker om syre, ikke et basisk produkt), er vanskelig å si herfra.

I ditt stede vlle jeg tatt frem lupa og sjekket om det eventuelt var rester av en slik beskyttelse, det er jo ikke sånn at du vasker like grundig overalt. Dernest ville jeg gått litt i tenkeboksen og sjekka hva jeg hadde brukt, hva som eventuelt kunne være årsaken. Der jeg vokste opp var det f.ex en sementfabrikk som sendte oss gratis sement, du kan tro det gjør seg på lakk og krom på bilen! Kuren var å vaske bilen med 35 % eddiksyre, altså ublandet, det gikk som snus det! Men så var ikke aluminium spesielt utbredt i de tider! På japanske motorsykler bruker man ofte aluminium i motordeklsene, der er det alltid lakk fra fabrikk....som mange polerer vekk for å få enda blankere deksler! Flotte greier, og ja, da blir faktisk aluminiumet mer utsatt for korrosjon!

Men det finnes altså en kur: polering og atter polering, alternativt et rensemiddel. Skal man polere, er tingen det vi kalte krompolish i hine dage, Biltema og "de andre" har sikkert noe i samme sjangeren i dag: det minner om tannkrem, kjøpes ofte på en tube. Det er egentlig et mildt slipemiddel, gjerne med litt rensemiddel og annet godstoff som fjerner oksyder og snafs. For å prøve kan du faktisk gjerne bruke litt tannkrem, test gjerne på et sted der det ikke synes så godt!

Ellers kan du altså bruke et produkt som bare renser, i hine dage hadde vi noe som het "Duraglitt", husmorens drøm! To varianter, en av dem var for aluminium, du og du som kjelene skinte! Men det var flott på blankpolerte motorsykkeldeksler også, det renset virkelig opp, og etterlot seg et tynt, men effektivt beskyttende belegg. Det dumme med både krompolish og et slikt renesmiddel - Duraglitt er historie - du må ta en tur innom dertil egnet butikk - er at du må gjenta behanldingen med jevne mellomrom. Skal du beskytte over tid, kan f.ex syrefri vaselin være tingen, et tynt lag som du polerer ut, mener du får dette på apoteket. Ja, du kan jo også lakke aluminiumet, men det er definitivt ikke noen lett oppgave, jeg ville kost meg med en polering/rens av og til og latt det være med det, eventuelt en liten runde med vaselin før vinteren.

Det forunder meg at ikke Møller kunne gitt deg disse ... (more)

rediger merk som støtende slett lenke more

Ditt svar

Du kan begynne å skrive uten å være logget inn - spørsmålet ditt vil bli publisert etter at du har logget inn eller laget en ny konto.

Legg til svar

Antall visninger