0

Diesel eller Bensin? Stor motor eller liten motor? Golf MK4 eller Golf MK5? Stasjonsvogn eller 5-dørs-kombi?

spurt 2020-01-05 12:40:40 +0200

Hei! Jeg er 18 år og jeg har lyst til å kjøpe meg en førstegangsbil, men er usikker på noen punkter. Først og fremst ønsker jeg å spørre om jeg skal investere i en diesel- eller bensin- bil. På den ene siden har vi jo den sterke, mindre tørste og billigere dieselen (som kan bli forbudt i Oslo), og på den andre siden har vi bensinen som er dyrere, svakere og mer tørst (men som det ikke skal bli forbud for som vi vet om). Det er jo selvsagt like vanskelig for dere som det er for meg å spå fremtiden. Om det blir store, små eller dieselforbud i det hele tatt vet vi ikke, men likevel føler jeg at dere kan ha noen synspunkter som kunne vært gunstige å få med seg for meg. Jeg har lest meg en del opp på hva man burde velge av bensin av diesel, men jeg finner ikke noe klart svar, hvertfall ikke for en ungdom (snart student) som meg. I tiden fremover kommer jeg tvilsomt til å ha millionær-lønn, så som dere sikkert forstår ønsker jeg å ta riktig valg når det kommer til dette med økonomi osv. For å være ærlig har jeg et ønske å kjøpe meg dieselbil, men jeg blir svært usikker med en gang jeg tenker på avgifter og de potensielle forbudene i fremtiden. Videre har jeg spørsmål om hva slags bil jeg som en ungdom burde skaffe meg. Jeg har bestemt meg for at jeg har lyst til å kjøpe meg en VW Golf, men lenger enn dette har jeg ikke kommet. Som nevnt tidligere må jeg bestemme meg om jeg ønsker diesel eller bensin, noe jeg håper at dere hjelper meg med. Jeg må også bestemme meg over om jeg ønsker Golf MK4 eller Golf MK5, stasjonsvogn eller 5-dørs-kombi også til slutt må jeg finne ut hvilken motor som er mest gunstig, eller hvilken jeg helst burde få tak i. Jeg har lest i mange tester at Golf MK4 (ca. 2000 – 2003) er mer pålitelig enn Golf MK5 (ca. 2005 – 2008). Jeg har også lest mange plasser (og opplevd selv på min mors bil) at rust er et stort problem på MK5-utgaven av golf, særlig i kanaler og bremser. Men på den andre siden er jo MK4 en del eldre, så den kan det jo også skjule seg mye rust på. Så må jeg som sagt bestemme meg om jeg skal kjøpe meg stasjonsvogn eller en 5-dørs-kombi. På den ene siden blir kanskje stasjonsvogn sett på som en ekte familiebil og ikke en ungdomsbil som kombien kanskje har et større preg av. På den andre siden er det mye mer plass i en stasjonsvogn. Og kanskje om jeg skal beholde bilen i litt lengre tid kan kanskje stasjonsvogn lønne seg. Sist men ikke minst, motor. Her har jeg også lest en del tester, både av dere og andre og det virker som at det er ekstremt fort gjort å kjøpe katta i sekken. Så, ikke bare ... (more)

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett

2 answers

Sorter etter » eldste nyeste flest stemmer
0

besvart 2020-01-05 17:01:49 +0200

Med VW er det en ting du skal ha i bakhodet: jo nyere bilen er, jo dårligere er rustbeskyttelsen. Dette betyr at du kan komme over si en 1999-modell som er helt grei mhp rust, men du kan også komme over en 2010-modell som har rust i bærende konstruksjoner. Mye avhenger av hvor i landet bilen er kjørt, og ikke minst...hvorvidt eieren har hatt baller til å gi beng i "rustgarantien" og understellsbehandle bilen FØR det ble kritisk rust. Som mange andre har VAG rustbeskyttet bunnplate etter alle kunstens regler...så monterer de hjuloppheng mv...de delene er kun lakkert...det er ikke tilstrekkelig beskyttelse for norske vinterveier, spesielt ikke i østlandsområdet!

Finner du en bil som er grei mhp rust, pass på at du kjører den rett til understellsbehandling. Det forlenger levetiden med flere år. En helt annen ting: om du kommer over en bil som er "nylig tectylbehandla", .vær skeptisk og undersøk ekstra! Det er mennesker der ute som tjener penger på å gjemme vekk rust. På samme måte skal man være skeptisk til nylakkerte biler. Om man ellers har lyst på bilen, ja da kjøper man ikke uten tilstandsrapport hos f.ex NAF. Om du da ikke har en god venn, eller kan gjennomføre en grundig sjekk selv. Jeg kjenner ikke Golf 4 spesifikt, men tidligere versjoner rusta som kjeks i bærende konstruksjoner rett bak forhjula og ditto i bakakselopphenget. Hulrom uten ventilasjon er en høydare for å få seriøse rustskader!

Mhp diesel/bensin er bensinmotorene i de bilene du nevner helt greie. Skal du ha diesel, er 1..9 TDI en sikker vinner, det er en evighetsmaskin som går og går og går. Med et forbehold: motorene må ha regelmessig omsorg i form av oljeskift/filterbytte og registerreimbytte. Det er også viktig at strammehjul blir byttet samtidig. Glødeplugger, dieselfilter, luftfilter bør også skiftes jevnlig. Sjekk bilens historikk eventuelt kvitteringer. Vær også klar over at det er gjort på 5 sekunder å endre kjørelengden på disse bilene....nok en ting å sjekke! Ikke noe problem å kjøre en 1.9 TDI lenger enn langt, men da skal prisen være deretter! Diesel har som du er inne på, fordelen med en suveren driftsøkonomi, høy driftsikkerhet og ikke minst...overskudd av krefter. Mulig dieselforbud i "storbyen" Oslo? Tja....hvor ofte har du behov for å kjøre inn i Oslo? Er svaret "sjelden" eller aldri, betyr det jo ingen verdens ting for deg. Andre avgifter er vanskelig å spå noe om, det eneste som er sikkert er at det er politisk vedtatt at det skal være dyrt å kjøre bil i Norge. I disse elbiltider kan det være hipp som happ om man kjører bensin eller diesel, begge deler vil være lagelig til for økte bruksavgifter - "for miljøets skyld". Sånn sett ville en brukt e-golf være smart. Men så var det rekkeviddespøkelset da: om man gidder å "fylle" hver 200 km eller kortere, jolly fine. Vi som kjører diesel er dog bedre vant: jeg kjører vanligvis rundt 1000 km ... (more)

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2020-01-07 18:09:07 +0200

Tusen hjertelig takk for svar, det var til stor hjelp! Har nå et bedre overblikk!

Ha en fin dag videre :)

PS: godt å høre at alt var i orden med passasjerene i Jettaen! Kanskje jeg skal sjekke ut Jetta, kanskje en liten variant imellom Golf stajonsvogn og Golf kombi :)

rediger merk som støtende slett lenke more

Ditt svar

Du kan begynne å skrive uten å være logget inn - spørsmålet ditt vil bli publisert etter at du har logget inn eller laget en ny konto.

Legg til svar

Antall visninger