0

Mere om ekstralys

spurt 2016-11-19 20:42:51 +0200

anonym bruker

Anonym

Har sett noen spm om ekstralys, men er fortsatt usikker på mangt. Ser feks at man godkjenner ut fra et referansetall på max 100. Sjeldent å se slike tall angitt på lykter (burde jo vært påbudt), men feks Biltema har noen med oppgitt tall. Hvis jeg feks kjøper ei lykt med referansetall 37,5 og monterer to slike, har jeg kommet til 75 og har 25 igjen for hovedlyktene. Men hvor i all verden finner jeg jeg dette referansetallet for min bil slik at jeg kan vurdere om disse to tiltenke lyktene blir lovlige?

Neste usikkerhet gjelder din kommentar til tidligere om at ' det er strenge regler for hvordan forskjellig lysutstyr skal monteres og kobles.' Hvor finner man disse reglene, konkret, hvis man vil koble til etpar ekstralys?

Eller er det kanskje ikke lov å gjøre slikt selv? Erfarte en som kjøpte bruktbil var veldig nøye med at han ville ha dokumentasjon fra verkstedert som hadde montert to ekstralys på en bil han kjøpte.

Jeg er altså ute etter et konkret svar om jeg kan gjøre dette selv, hvor jeg finner de eksakte reglene for krav som stilles til monteringen, og hvor jeg finner referansetall for hovedlyktene på min bil.

Masse hilsner Ketil

(vet ikke hvor et ev svar havner, 0m jeg finner det, kan det tipses til min mailadresse kethal01@online no) ?

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett

1 answer

Sorter etter » eldste nyeste flest stemmer
0

besvart 2016-11-20 00:15:28 +0200

Regelverket finner du nok på biltilsynets nettsider, men generelt er det enkelt: maks to ekstralys, og de skal ikke gi mer enn så og så mye lys. Avhengig av om vi snakker om ekstra fjernlys eller "grøftelys, skal de kobles slik at de kun kan brukes sammen med bilens fjernlys....eller som ved "grøftelys / spredere", slik at de ikke kan brukes sammen med bilens nærlys. Dette er jo så enkelt som en bryter og et rele, der koblingskjemaet som regel følger med pakka når du kjøper lysene. Noe hokus-pokus er det ikke...det er bare å vite hva du skal putte inn, og hvor du skal ta det fra. Om du ikke har gjort sånt før....få hjelp fra en god venn. Og ja...dette har du helt klart lov til å gjøre selv.

Hensikten med releet er å sørge for at du ikek bruker lysene på feil måte. All den tid dette ser ut til å dreie som en Toyota HiAce, ville jeg nok priortert sikkerheten og montert f.ex to ekstra fjernlys som var sterke nok til at det virkelig hadde en mening. Å unngå en kollsijon med en elg er tross alt viktigere enn å overholde et EU-krav om maks lysstyrke. Når det er sagt, det skal mye til før du får for mye lys på en HiAce, du har ikke stort mer enn stearinlys fra før :-) Løp og kjøp., det er mørkt ute nå!

Et PS: I utganspunktet forsøker man jo etter beste evne å være lovlydig, men skulle du komme i skade for å gjøre feil, er det som regel helt kurrant å få et råd på EU-kontrollen om hvordan man skal rette det opp. I verste fall må du skru av lysene for anledningen....få dem godkjent...og skru dem på igjen når du er hjemme. Poenget er å unngå å kjøre på elgen i den mørke årsiden. Det gjør VONDT med en HiAce :-(

rediger merk som støtende slett lenke more

Ditt svar

Du kan begynne å skrive uten å være logget inn - spørsmålet ditt vil bli publisert etter at du har logget inn eller laget en ny konto.

Legg til svar

Spørsmålsverktøy

1 følger

Statistikk

Spurt: 2016-11-19 20:42:51 +0200

Sett: 232 ganger

Sist oppdatert: Nov 20 '16

Antall visninger