Revisjonshistorikk [tilbake]

Du er sikker på at det ikke er en variant over temaet plastikk du tenker på? Det er en type plast....som forøvrig også har vært brukt til alt fra iskrembokser til oppbevaringsbokser til å bruke på kjøkkenet som utvikler egenskaper som det du beskriver over tid. Dette kan ikke "renses" bort på noe som helst vis, det er noe skikkelig dritt, og det føles som det du beskriver, klissete. At denne typen plast meget vel kan ha blitt benyttet til knapper etc i biler, skulle ikke fordundre meg. Det er noen år siden jeg har opplevd dette nå, men som en skikkelig hamster har jeg jo tatt vare på mangt og meget opp gjennom åra, bla gammel tupperware....og opplevd det du beskriver. Når dette skjer, er søppelkassa neste, selv om det er trist for oss hamstere å kaste noe som helst! Når det gjelder den tekniske siden av dette, kan det skrives lange avhandlinger om plast, men PVC - polyvinylklorid - er et begrep som kan knyttes opp til dette fenomenet. Mange av de plastmaterialene vi omgir oss med i hverdagen, er bygget opp opp med PVC, men om du sammenligner eldre hhv nyere "kjøkkenplast" - siden jeg brukte det som eksempel over - er det en markant forskjell, nyere plastikkbokser etc fremstår som mer motstandsdykte, mer slitesterke. De er kort og godt produsert på en annen måte - sannsynligvis også av andre plasttyper.

Det jeg har merket meg, er at bla Keton - et løsemiddel som bla benyttes for å løse opp plast i industrien - bla i extrudere - som ved et trylleslag kan gi samme effekt på vinyl gulvbelegg....men der stivner det heldigvis igjen etter noen dager. I all min toskeskap brukte jeg Keton for å fjerne limrester på badegulvet. Limet forsvant, men jeg brukte litt vel mye Keton....vips....så var en stor bit av vinylbelegget...som jo er en form for PVC....veldig, veldig mykt, og overflaten holdt seg seig....leeeeeeeeeeeeeeeenge! Tilsvarende har jeg driti på draget ved å bruke Keton på klare plastflater som har blitt ripete. tro meg, det er IKKE lurt! I det hele tatt, skal man rengjøre plast med løsemidler, skal man trippelsjekke HVILKEN TYPE PLAST man har med å gjøre, og velge løsemiddel deretter!!!!!! Aceton er forøvrig i samme sjangeren som Keton, bare ikke riktig like hissig. Rødsprit, etanol, metanol er som oftest det som er aktuelt å bruke i garasjen og heimen, her gjelder det samme: avhengig av hvilken type plast man har foran seg, bruker man det RETTE løsemiddelet om man skal fjerne f.ex fett....ikke noe moro når hele dritten løser seg opp sammen med fettet, er det vel?

Det som er dumt med de seige knottene etc som du beskriver, er at joda, med rett type løsemiddel kan du vaske bort det seige, men - siden dette er plast av samme sort som "resten", løser du opp heile massan samtidig! HER finner du en tråd over forsåvidt samme tema som beskriver fenomenet: https://baatplassen.no/i/topic/167661-skai-seig-og-klissete-kan-det-fikses/

Når det gjelder VW, kan jeg tilføye at jeg gjennom mer enn 35 år med VW - der den eldste bilen jeg har hatt var en -81 Passat B2 - aldri har hatt dette problemet. Mine VW har jeg kjørt til typisk 4-500.000 km på telleren før de har gått videre til neste lykkelige eier, og igjen, plasten har vært helt grei den. Det skyldes kanhende at jeg er født under en heldig stjerne, det eneste problemet jeg har hatt med plast på mine biler er en ekspansjonstank for kjølesystemet som blåste opp pga tett lokk - hhv en bremsevæskebeholder som sprakk. Sånt skjer med plast når den eldes, med et sted mellom 1,5 og 2 millioner kilometer på familiens VW opp gjennom disse årene tenker jeg at dette er innafor. Hva SAAB angår, har man nok fått deler fra de samme underleverandørene som VW og "de andre", men jeg tenker at det er litt som med Tupperware: plastkvaliteten har blitt bedre med åra. Nå er dessverre SAAB historie, men moderne biler blir jo mer og mer plast...! Vi kjrøsser fingre og tær for at vi kan si som Kåre Willoch når han ble statminister første gang: nu er alt så meget bedre!

Antall visninger