Revisjonshistorikk [tilbake]

Noe kynisk sett, vi som har levd en stund vokste opp i en tid der det norske folk fra barnsen av ble lært opp til å sette tæring etter næring. Sagt på en annen måte: det må være en balanse mellom forbruk og inntekt. En del av dette er å prioritere nødvendigheter først, og akkurat denne greia med "sommerbil", hobbybil, leketøy - det er noe som bør stå veldig langt nede på lista i forhold til boutgifter og løpende transportutgifter. Det er også på sin plass å påpeke at vi i aller høyeste grad lever i en tid der mye kan skje med såvel rentenivået som den generelle inflasjonen det nærmeste året. Som Benny forsåvidt er inne på, det innebærer at den kloke sitter rolig i båten og unngår å øke sine faste utgifter.

Det er forsåvidt det Benny er inne på: beholde den bilen du har og avvente er klokt her. Å bytte bil er i seg selv dyrt, stikkord overgangskostnader, og slik jeg forstår det, snakker du også om alternativer som kan medføre betydelig økt gjeld. Å satse på ja takk, begge deler i form av en motorbil og en rimelig bil for å kjøre til og fra jobb, innebærer i realiteten dobbelt opp av alt og litt til, en feiende flott og fresk BMW koster vanvittig mye pr måned, pr år, uansett hvordan du regner, og himmel og hav, en liten elbil - uansett hvor "kjedelig" den måtte være - koster jo si et par hundre tusen i innkjøp! Disse pengene er ikke monopolpenger, i tillegg kommer forsikring og løpende driftstkostnader - service og vedlikehold er ikke gratis! Mao skal du kjøre "sparebøssa" i mange år før dette med å ha to biler "lønner seg". På toppen har du altså rentetutgifter, forsikring og løpende driftskostnader på morobilen - jeg tenderer til å tenke at dette alene vil være et beløp som matcher bokostnadene. Og kommer det en aldri så liten renetøkning, vips, så sitter du i den berømte revesaksa! BMW M5 eller ditto til "eneste bil" og til og fra jobb? Vel, ikke spesielt smart det heller: det koster meget kjapt mer enn det smaker!

Glem heller ikke at gjennomsnittsfarta i det norske veinettet er 62 komma noe km/t! Det er mao egentlig ikke spesielt stort behov for 400 hk og mer, man holder fint følge med trafikken med en urtids Citroen 2 CV med 11 hk under panseret og blomsterkasse bak!

Nå er ikke Tesla generelt eller models 3 spesielt på min liste over biler jeg synes er "kjekke" eller "morsomme" eller noe som helst, men smaken er jo som baken, du har valgt denne bilen fordi den føltes riktig for deg på kjøpstidspunktet, ikke sant? Du har vel kanpt nok eiet den lenge nok til å ta av plasten på setene! Mitt stalltips: det å bytte bil ofte med den begrunnelsen du har når våren er her, det er en sikker vei til en situasjon der du havner i "Luksusfellen" før du får sagt "BMW". Ha is i maven, lytt til kamerat Benny og sitt rolig i bussen til verden rundt oss har roa seg litt, spar gjerne opp litt penger, og gjør et grundig forarbeid og nøye vurderinger av hvilke alternativer som er best for deg over tid. Jeg tenker jo at Kamerat Wizards tips, som går i retning av rett nok eldre, men skikkelige entusiastbiler, er en mulig vei å gå om du vil ha f.ex en elbil og en hobbybil, gjerne en veteran. Med jobb og et liv ved siden av blir det jo ikke mange timene man kjører med en sånn bil i året likevel! Men bruk tid på å velge rett bil, og som sagt: kos deg med den bilen du har og tenk deg nøye om - hadde nær sagt sett opp budsjett og se for deg konsekvensen for dette budsjettet om rentene hopper opp 5 % og andre kostnader gjør et byks på si 10 %. Kfr at SSB anslår at en typisk norsk husstand vil kunne få merutgifter på 50.000 i året slik det ligger an nå. Dette er et optimistisk anslag, du spiser kanhende mindre mat, men i dette regnestykket er boutgifter en betydelig bidragsyter. Og nei, Vedums "beregninger" der han hevder at den samme husstanden slett ikke vil få "merutgifter", men tvert om et par tusenlapper mer å rutte med i år, det er populistiske og politiske påstander på sitt aller beste enn i verste! Det blir omtrent som når vi andre "glemmer" å ta med riktig alt vi bruker på bruker på hobbyen vår der ute i garasjen når vi snakker med konene våre! Nå har ikke du kone eller samboer, men tenk på deg selv, behold den tilsynelatende greie kontrollen du har hatt over økonomien din til nå!

Antall visninger