Revisjonshistorikk [tilbake]

Dette var en lang avhandling, med varierende gjennomslag. Men siden du er engasjert nok til å skrive såpass mye, har jeg engasjert meg nok til å lese hele greia.

Det slår meg at du slår et slag for bokstavtro etterlevelse av regler. Til tross for at DU også refererer til eldre regler, som du syntes var tøvete. Regler som ikke eksisterer idag. Slik som så mange andre lover og regler. Vi snakker ikke om noe som er skrevet i stein. Lover og regler er en levende organisme, som konstant endres. Selv grunnloven vår endres fra tid til annen.

Når det gjelder MITT problem, så er ikke det avgasser. Det tar motor og katalysator seg av. Her snakker vi KUN lyd. Ingen jeg har møtt, eller som har sittet på, har klaget over lyden. Den er ikke overdrevet høy, men mer enn JEG liker. Jeg vil ha bilen stille.

Og akkurat lydstyrke er noe av det enkleste å måle. Verdiene ligger der. En kontrollerende instans bruker ikke mer enn et halvt minutt å måle det. DERFOR burde det være knekkende likegyldig hva man bruker til å lede lyd/eksos ut av bilen. Ta en måling, er den innenfor kravene, spiller det jo ingen rolle hva som er brukt. Og er lyden for høy, så blir det mangellapp, og beskjed om å fikse problemet. Keep it simple.

Javel, mange aner ikke bak frem på en skrutrekker. Men da går man til noen som KAN det.

Jeg forstår at ting som direkte har med sikkerhet å gjøre, skal være godkjent. Man erstatter ikke setebelter med bukseseler... Men LYD er det ikke mulig å bomme på. Har man dempet til under 74dB(A), så har man gjort det. Det finnes ikke kvalitetsforskjell på VAG's demping og Supersprint, dersom begge måler likt.

Fra 2015 er det jo mulig å bygge sin egen bil. Uten krav om typegodkjenning av hver eneste del. Og da kan man ha 95dB(A). Personbil ellers skal ha maks 74dB(A).

Dette her er jo et kremeksempel på totalt feilslått krav. <74dB(A) med et stempel på hver eksosdel, er IKKE bedre enn <74dB(A) med selvbøyde rør og eksospotter fra Nille.

Men det er klart. Jeg er hverken bokstavtro eller religiøs.

Antall visninger