![]() | 1 | opprinnelige versjon |
Etter alle solemerker, på 2015 av sorten liten_TSI skal det tidligere problemet være løst. Og løsningen, den besto i at man gikk fra en motor med kamkjede og en stramme-mekanisme som var omtrent like pålitelig som en politiker før valget, til en tannreim av den sorten som holder ovseleg lenge. Om du vil være sikker, evnt vil vite mer om den bilen det ser ut som om du har en viss interesse for, er det ikke verre enn å spørre eieren fint m kopi av bilens vognkort hhv første side i serviceheftet og legge turen innom en merkeforhandler, evnt ta en telefon til Møller teknisk. Der har man "nøkkelen" til informasjonen i serviceheftet, mhp motortype, ekstrautstyr, i det hele tatt, alt du måtte ønske å vite mer om og litt til. Ellers har Møller lagt seg til en uvane med å bruke "personvernet" for å underlegge verkstedshistorikken militært hemmelighold, men du har iallefall tilgang til serviceheftet i bilen. Uten nøkkelen til hva som skal gjøres er dette omtrent like mye verdt som å pisse i buksa i en mørk dress en kald dag, men det sier iallefall når og hvor bilen har vært innom et verksted, i det minste for oljeskift. Det kritiske for både TSI og TDI er nettopp dette med oljeskift, fortrinnsvis hver 15000 kjørte km, maks 20' ved mye langkjøring, og ALLTID filterskifte. Longlife-service burde vært forbudt ved lov. Men greit nok, bilen ramler ikke fra hverandre om første eier har kjørt etter longlife-programmet...men om DU overtrar roret, bør du gjøre det bedre om du ønsker et langt og problemfritt bilhold. Ellers skal evnt DGS-kasse ha oljeskift hver 60.000 kjørte km, dette er svært viktig å overholde.
Den VIRKELIGE Achilleshælen med alle nyere VAG er rust, rust og atter rust. Nei, det er faktiusk ikke i nærheten av å være "sant" at "fabrikkbestkyttelsen" er "god nok". Den norske vinteren er ennå ikke avskaffet, ei heller saltinga, derfor er NAF-test FØR - FØR - FØR du undertegner kjøpekontrakt helt obligatorisk på denne bilen. Og skulle første eier være en av dem som har kjørt bilen sin til understellsbehanlding og gitt beng i Møllers mer eller mindre intelligente meninger, ja da er det kanhende så alikevel på tide med etterbehandling. I det hele tatt: er bilen grei, løp og kjøp, men når du overtar: et normalt godt regime for service og vedlikehold, jevnlig understellsbehanlding inkludert, er en skikkelig god investering! Ta vare på bilen og den tar vare på deg. Når det gjelder "etterbehandling": annethvert til tredjehvert år, avh av kjøremønster etc.. Det er så enkelt som at godstoffet dels slites der under bilen, dels tørker det inn - også i hulrommene. Dette gjelder naturlig nok også det Møller mener er "godt nok" fra fabrikk...! Uavhengig av dette, om du kaster et eneste blikk under en ny VW, opppdager du at det er kun bunnplata som er "beskyttet" på noe vis. Alt som er montert på den - er i beste fall "beskyttet" med et tynt lag lakk. Rust er en elektrokjemisk prosess.....trenger jeg si mer? Der rusta får tak, ja der sprer den seg! Veldig!
The Botom Line er at dett eer Golf 7 på sitt beste, iallefall nesten-beste. Min subjektive oppfatning er at 2.0 TSI, aller helst 2.0 TDI, er et bedre valg, men smaken er som baken. De små benzinerne holder iallefall fint følge med trafikken i Norge og vel så det. Du har også antydning til anvendbar kraft fra lave og midlere turtall, med turboen har man klart å gjøre de små benzinerne litt greiere, litt mer komfoprtable å kjøre. Ellers ville jeg vel strengt tatt sagt at DSG-kasse er en fordel, det kan fort bli litt mer giring enn man setter pris på, men igen, smaken og baken. Prøvekjøring, er det grei noo også etter en grundig prøvekjøring, ja da kan du nok ha et lykkelig samliv med denne bilen en stund! Relativt økonomisk er den også, iallefall om du kjører med vett og ikke har for vane å bedrive toskeskapen som noen kaller "aktiv" kjørng eller jakte turtall. Begge deler skal du unngå, det gir deg drøssevis med problemer i bilholdet, spesielt turtall over si 2000 o/min på kald motor er lurt å unngå om du vil at motorene dine skal leve lenge i landet. Ellers er "chipping", "optmialisering", ja enhver form for tukling med bilens styringsystem, en skikkelig deal-breaker. Sånn bortsett fra at det nærmest uten unntak er så ulovlig at det ryker, er det en sikker måte å ødelegge en ellers grei motor på.
Men stasjonsvogn...? Vi som har stasjonsvogn pleier å ha litt mer vett, så dette kan meget vel vise seg å være en meget god bil for deg og familien! Lykke til!