Revisjonshistorikk [tilbake]

Hvis du ikke skal på utstilling....har Biltema et helt greit utvalg i såvel mikrofibersvamper, shampoo, voks....i det hele tatt...alt hva hjertet kan begjære - til HELT andre priser enn de som forsøker å innbille forbrukerne at de selger "premium" produkter! Uten å si noe negativt, selvfølgelig kan det være bra greier innimellom, men at det er verdt premium-premium-premium pris? Nada - ikke for oss vanlige dødelige som har som mål å ta vare på bilen vår!

Mao kommer du langt med et par bøtter (gjerne med en sånn derre grovsil i bunnen) og mikrofibersvamp, gjerne med et par kluter og en avstryker i tillegg. Poenget med TO bøtter er som du sikkert vet, å ha den ene "ren" med såpe, den andre bruker til å skylle svampen med innimellom. Om du har mye insekter på bilen, evnt asfaltrester eller salt etter vinteren, ja da trenger du insektsfjerner pluss en insektsvamp i tillegg, og noe som fjerner tjære. Gjerne også glassrens og "godstoff" som du polerer ruta med - kjært barn har mange navn - men vi snakker om et stoff som gjør ruta så glatt av vannet perler seg og formelig spretter av ruta. Kjekt å ha, på samme måte som voks på lakken gjør at at dritten ikke sitter så godt! Når det er sagt: jeg vokser bilene våre vår og høst, det er nok - resten av tiden går det i voks-shampoo - der er Biltema sin faktisk ganske god!

I det hele tatt: Biltema har etterhvert fått et bredt spekter av velfungerende produkter - den skal de ha. Ikke helt billig lenger, men man får i store trekk mye for pengene- Og vil du ha noe LITT finere - tenk i retning av BilExtra. Om det er bedre? Av og til - men som autorisert gjerrigknark og medlem av Ole Brumm Klubben sier jeg ja takk, begge deler, og kjøper litt her, litt der - et greit kompromiss mellom pris og "godfølelsen når du jobber med det, er en god rettesnor her!

Håndvask er altså tingen, det ligger i sakens natur at man bør ha litt mer enn EN svamp....jeg bruker forøvrig lett en engangsvamp eller tre til første runde om bilen er ekstra skitten. Igjen, det dreier seg om å ikke ha en svamp som er full av finkornet sand når man vasker! Og undre over undre, selv om bilen min har mørk farge, ikke mye striper etter verken vask eller polering å se på den nei! Apropos: jeg tror ikke på maskinpolering, samme respept som med vaska: påfører voksen, polerer med Biltemas rimelige poleringskluter - sånne hvite på rull eller i pakke. Ikke mye sand igjen på en nyvaska og tørka bil, men spesielt når man poler, bytt klut sånn passe ofte!

Nå er det jo problematisk å vaske ute når det er kuldegrader, derved må du finne en vaskehall i nærheten, eventuelt bite i det sure eplet og gå for en maskinvask eller to i løpet av vinteren. Jeg tenker at børsteløs vask vs børstevask egentlig ikke er noe man trenger å bekymre seg altfor mye om, ja, skitne børster kan gi noen praktfulle striper, men det er forskjell fra maskin til maskin....og jeg mer enn mistenker at løpende vedlikehold er en del av bildet. Det viktigste med en maskinvask er UNDERSPYLINGEN, det er da også grunnen til at jeg spanderer en, i unntaktstildeller to, runder i herværende maskingvask i løpet av vinteren. Det er imildertid EN TING du ALLTID skal ha i mente ved maskinvask: IS I BØRSTENE er en ventende katastrofe! Det er dessverre ikke alle som stenger vaskehallen når det fare for isdannelse i børstene, men det er fortsatt lov å tenke sjæl! Herværende bensinstajon med vaskemaskin er VELDIG nøye med dette, han stenger døra til vaskehallen ved 3 varme eller mindre, godt det stort sett er milde vinteree her!

Andre ting som er kjekt å ha? På en eldre bil er lakkrens greit å ha - eventuelt en liten tube rubbing. Jeg er også fan av chromepolish og metallrens, men på nyere biler er det jo ikke sånt lenger, det er plast og lakk for alle penga! Men det hender jeg polerer kobber og messing i heimen bare for å få gleden av å se metall bli blankt igjen. Det er ikke alt som er et fremskritt, jeg savner blanke støtfangere og blanke lister! På den annen side sett: plast ruster jo ikke da!

MHP INNSIDEN AV RUTENE - SPESIELT FRONTRUTA: Coop sin vindusvask - den BLÅ BILLIGE - er utmerket! Lite residue når du har brukt den - lett å få ruta HELT REN. Oppskriften er ellers en mikrofiberklut og et oppvaskhåndkle, gjerne krystallhåndkle fra bla Claas Ohlson. Mhp interøret har du det derre som kalles interiør-rens i forskjellige varianter, et NB: SILIKON bruker du kun på gummilistene, unngå å spraye silikon i øst og vest ellers! Ja, det blir blankt, men det blir også fryktelig glatt - vi har vel alle driti på draget med silikon på gummimatter osv osv! Poenget er at man bruker et rensemiddel som samtidig inneholder "noe" som gjør at plasten ikke tørker ut! Og har du skinnseter - da er møbelprodukter ypperlige - sjekk Ikea f.ex! I det hele tatt: du trenger ikke kjøpe deg blakk - og etterhvert bygger du opp en erfaringsbase der du vet hva som fungerer! Likedan med selve vaska, øvelse gjør mester! Og ikke legg lista for høyt!

Lakkbeskyttelse type keramisk eller ditt og datt? Min subjektive oppfatning er at det ikke er verdt pengene. Nå skal det sies at som pensjonist har jeg tid til denne "kosen" som følger med vanlig vask og voks, mulig dritten går lettere av det første året med sånn derre rådyre, keramiske greier. Men jeg har prøvd dette også - det var en skuffelse - ingen høydare. Bruk heller pengene på UNDERSTELLSBEHANDLING OG JEVNLIG ETTERBEHANDLING! Det er MYE viktigere, koster vel omtrent det samme eller litt mindre, alt ettersom - men som du vet - du får ikke sveisa mye rust for en titusenlapp, enn si en femtitusenlapp! Lykke til med en feiende flott bil!

Antall visninger