Revisjonshistorikk [tilbake]

Vel, for alle med et normalt familiebudsjett er det nå engang sånn at det er lurt å begrense seg! Det er så enkelt som at kjerringene aksepterer sånne pengesluk SÅ lenge - og ikke lenger! Uten å gå i dybden på hva dette innebærer - om ho' mor blir forbanna, kan det verta mye dyrere enn å bytte bil i tide og utide! Ellers er nå engang sånn at for de som virkelig vil ha noe som fløtter på seg, er motorsykkel med flest mulig ponnier pr kilo tingen, men som vi vet, med dagens trafikktetthet - også i Norge - og en stadig sterkere trend i retning av trafikal egoisme - rykker dette med å kjøre motorsykkel stadig nærmere toppen på den gilde lista over ekstremsport som garantert gir førstegevinsten: musikkbuss og bånn gass til intensiven - om man er heldig!

Derfor denne antydningen om sikkerhet og familien: om man skaffer seg famile - ja da bør man også være voksen nok til å la være å risikere liv og lemmer! Uansett hvor mye "entusiast" man måtte være - vi tåler ikke mer av den grunn! Det er så enkelt som at kroppen er konstruert for å tåle den energien som utløses ved et fall på 1 meter og påfølgende bråstopp, verken mer eller mindre. Med motorsykkel i 80 km/t - som regel et par hakk raskere - er det derved ganske så dårlige odds! Det kan jeg litt om, hver gang jeg er innom en MR eller CT og legen får et glimt av ryggsøylen min, kommer det morsomme kommentarer i retning "du har vel kjørt motorsykkel du...."! Ja, så festlig er virvlene som har fått seg en trøkk 16 her og der, at bildene av mine edlere deler - bokstavelig talt - har blitt brukt som eksempel ved opplæring av vordende nevrologer og dess like! Det som skiller meg fra altfor mange andre, er at jeg er så heldig at jeg kan fortelle om det, og gjerne le litt av det selv også! Jeg sluttet rett og slett i tide - før det gikk galt!

At bil er a complete different matter? Både ja og nei. Om vi ser for oss en enkel modell av kroppen, kan vi sammenligne den med en tynn aluminiumskjele fastsskrudd lokk og graut inni! "Skallet" er huden og musklene, grauten er indre organer, hjernen, whatever. Si at vi tar med oss noen sånne kjeler med graut og slepper dem i bakken fra forskjellig høyde på et eller annet vis! Selv fra skarve 3 - tre meter får vi sannsynligvis ganske kraftige bulker i kjelen. Grauten skvalper som bare fyttinøffen! Jeg vedder 50 øre og en kjeks på at dersom vi plasserer en mann i et bilsete - med sikkerhetsbelte og nesa ned - og slipper ham fra de samme tre meterne og ned i det være seg betong eller asfalt - noe som ikke gir etter - ja da er det intensiven neste! Dette er mer enn nok til å lage seriøse bulker i det ytre "skallet", og "bæringa" - skjelletet - får knusningskader. Ja, dette kan heles, for all del, men så var det "grauten" da: hjernen og alt som er av indre organer, fortsetter når "skallet" treffer bakken! Vips, så sprekker milt, lever, lungene kollapser, hjernen skvalper frem og tilbake - overveiende sannsynlig at blodkar sprekker! Selvfølgelig, 3 meter kan man nok overleve, men øker vi det til 5 meter - da er det sikker rullestol, sannsynligvis furukasse med torv på taket!

Litt sånn er det i en bil også, og det skal faktisk ikke mer enn en passe Bjartmar Bråstopp til fra 70 km/t før den gullrekka med organer jeg nevner, formelig eksploderer! Gjett hvorfor 70 km/t er en populær fartsgrense! Nå har vi heldigvis kollisjonsputer, sikkerhetsbelter, støtabsorberende soner og ikke minst, sikkerhetskupe, som alt sammen bidrar til å ta opp energi sånn at kroppene våre ikke får hele impacten her! Men likevel: dette burde være et tankekors for alle som ikke er ungkar og sprellemann! Har man familie - ja da har man et ansvar! Om familien er med i bilen - da har man et enda større ansvar. Sånn er det bare, derfor er min tese at man bør ha flere tanker i hodet på en gang, og gjerne roe nerva til barna er ute av redet og kjerringa ikke står igjen på bar bakke om man skulle drite på draget! Stikkord: livsforsikring!

The Bottom Line er at når trådstarter refererer til en typisk familiebil, og har drømemr og visjoner i retning av noe som egentlig passer best for de som er ungkar og sprellemann, ja da er mitt råd at han setter seg ned og tenker nøye gjennom dette her: både i forhold til økonomi, men også i forhold til sikkerhet, sikkerhet og atter sikkerhet. Octavia er Golf i bunnen, og som mange ikke vet, Golf 7 fikk et solid løft hva aktiv og passiv sikkerhet angår. Jeg vil våge å påstå at en dobbelt så gammel "premiumbil" meget vel kan være et stort skritt tilbake her - både hva økonomi angår, men også sikkerhet. Det siste er egentlig det som bør stå øverst på lista her.

Når det gjelder dette med fabrikkgaranti vs et bilkjøp, tenker jeg at det er kjekt å ha, men egentlig er det sjelden man får nevneverdig glede av denne. Liott mer verdt enn en "rustgaranti" er den dog, men som med rustgarantien: den som passer litt på bilen sin - altså har et normalt godt vedlikeholdsregime, jevnlig understellsbehandling inkludert, har sjelden nevneverdige bekymringer med bilen sin. Ja, shit happens selvfølgelig - da er det greit med en garanti! Nei, jeg ville ikke pissa i buksa om jeg skulle ut og kjøpe bruktbil uten garanti, men NAF-test - FØR kjøp - det ville stått øverst på lista når jeg fant en bil som ellers slapp gjennom mitt tildels trange nåløye!

Både for SIKKERHETENS SKYLD - men også får å unngå å kjøpe sekken med katt inni! Jeg ville nok likevel gått for si en ex-taxi med si 300.000 kjørte kilometer og si to-tre år på veien - før jeg gikk for en 10 år gammel bil med 100.000 kjørte kilometer til samme pris. Da får jeg en sikrere bil, og som dere alle helt sikkert forstår: for meg er det egentlig knekkende likegyldig om bilen har 50 eller 300 ponnier under panseret så lenge den er trafikksikker hhv driftsikker! Jeg er også medlem av autoriserte gjerrigknarkers landsforeningen, jeg liker ikke å betale for mye i skatt og avgifter! Mao velger jeg heller Octavia fremfor si Audi ditt og datt.

La det også være sagt: jeg opplever Octavia som en feiende flott bil! Som nevnt i det opprinnelige svaret, med 180+ ponnier benziner eller TDI fløtter den seg mer enn nok til at førerkortet hopper i lomma og lampa for ubetinga pallesnekring blinker om man tråkker litt på her hjemme! God helg til dere alle, nå er det jaggu på tide med lørdagens vørterøll!