Revisjonshistorikk [tilbake]

Nja, Kamerat Wizard har jo supplert ganske så godt - som vanlig! Men ellers er det denne tngen med å være nækternt realistisk og ha plass til litt flere tanker i hodet på en gang: ja, det er kult med "spreke" biler, men det koster å være kar! Med utgangspunkt i den tankerekka du har innledningsvis, skal man være over en godt over gjennomsnittet dyktig garasjemekaniker for å nedgradere fra en relativt ny og ganske så grei Octavia, til en eldre "premiumbil"! Uansett hvor "god" en bil måtte være inne i hodene våre, den krever service og løpende vedlikehold, og over tid må man påregne at ting går i støkker og må skiftes ut. Sånn er det bare, og jo fjongere bilen er, jo mer kompleks den er, jo mer komplekst - og dyrt - blir det å eie bilen. Min tese er også at over tid kan og vil ting gå i støkker - uansett. Så også på din kjære Octavia, men med en nyere bil ligger moroa noen år frem i tid.

Rent hypotetisk sett, du ville ikke byttet jevnt og gått fra din Octavia 2018 til en Octavia 2010 sånn uten videre! Da ville du over natta plutselig sittet med en bil med 8 år mer slitasje, der du kanhende ville sittet med et ganske så stort latent behov for vedlikehold og reparasjoner! Litt sånn er det å bytte fra en relativt ny Octavia til en eldre "premiumbil" også: selv om verdifallet er dramatisk, du legger likevel uforholdsmessig mye penger på bordet for denne "premiumbilen" - uavhengig av hvilken bil vi snakker om! Du betaler mao "litt ekstra" for å få denne feiende flotte motoren og hva det måtte være, med på kjøpet får du bakdelene med en bil som er vesentlig eldre enn om du hadde lagt de samme pengene i si en traust og "kjedelig" Skoda.

De bakdelene har jeg vært innom tidligere, men sånn bortsett fra dette: ja, du kan selvfølgelig være heldig om du leter lenge nok: du kan finne en en-eiers bil til en overkommelig pris, for all del. Men at bilen er "godt holdt" og ditt og datt endrer fremdeles ikke på det faktum at det koster å være kar! Hele gullrekka nevnt over vil fortsatt gjøre et kraftig innhogg i familiebudsjettet, ja selv om du skrur sjæl, så vil det være en dårlig trade-off i forhold til si en 2020 Octavia - om du bare MÅ bytte. Legg til denne bagatellen med passiv og aktiv sikkerhet: det har faktisk skjedd mye på denne fronten de siste åra. Nei, en eldre "premiumbil" er ikke nødvendigvis direkte trafikkfarlig sånn uten videre, og lov om massefart vil alltid være tilstede, men å velge en eldre bil - primært med den begrunnelse at budsjettet da strekker til en bil med mer spennende ytelser - det er feil prioritering - spesielt om du har familie å tenke på og ikke minst, barn i bilen. Som nevnt over, jeg kjører selv en "kjedelig" dieselbrenner, med 150 hk og firehjulstrekk snakker vi ytelser som matcher Golf VI GTI, med en respektabel toppfart som er mer enn nok til å få både et og to år ubetinga her hjemme ser jeg ærlig talt ikke at jeg trenger dobbelt så mange ponnier under panseret. Mulig jeg kjørte fra meg de rundt 10 åra jeg kjørte hissige motorsykler med en kjørestil som nok gjorde at jeg hadde kvalifisert til pilot på en japansk "Ohka" under krigen, men bare så det er sagt: når jeg fikk små barn å tenke på, var det naturlig å selge kamikaze-maskinene og gå over til bil av den rimelige og heller treige sorten, det var egentlig en god "kur" for å leve lenge i landet og beholde førerkortet! Vel min smarteste avgjørelser noensinne - å kjøre motorsykkel er plain toskeskap!

THE BOTTOM LINE er at i ditt sted ville jeg altså gått i tenkeboksen en stund, gjerne satt opp relevante punkter på et papir for å sortere tanker - det er på ingen måte en enkel prosess dette her! Vi har jo alle vært der, men vi som har levd en stund har enten driti oss ut noen ganger eller sett andre som har gjort det - og lært av det. Nå har du jo EN veldig smart tanke: kjør benziner eller diesel fremfor elbil! Ikke et vondt ord om elbiler, men det er på mange måter et stort skritt tilbake!

OM JEG SKAL TENKE LITT HØYT......: tenk tanken på å prioritere en trygg og fornuftig bil for familien noen år fremover, tiden det tar før barna forlater redet flyr som en røky....et sted på veien får du sannsynligvis anledning til å skaffe deg en hobbybil...og så tar du det derfra! Lykke til med både bil og familie!