Revisjonshistorikk [tilbake]

Min enkle anbefaling er å fortsette med Skoda, men finn en annen forhandler. Ja, det er et kjent forhold at enkelte merkeforhandlere, også i de beste familier, har en tendens til å ha holdninger til kundene som ikke er forenlige med det ansvaret man burde føle når man skal være en god ambassadør for en merkevare som Skoda jo er, enn si ansvaret overfor kundene! Men det altså ikke verre enn å finne en annen forhandler - man merker lynraskt hvordan stemningen er når man kommer inn i butikken! Ja, det koster litt tid, man må gjerne avlegge både et og to besøk, gjerne be om å få en omvisning på verkstedet også ,men poenget er at bil er såpass dyrt at man bør velge sine samarbeidpartnere med omhu! Og når man finner gode samarbeidspartnere, ja da bygger man en god og robust relasjon, og opprettholder denne relasjonen gjennom flere tiår! Det er min enkle oppskrift, den har fungert som en drøm i mer enn 45 år!

Ellers er det jo sånn at dette med norske bilimportører og garanti er et sårt punkt i mange sammenhenger. En enkel måte å forklare det på er at det har vært et generasjonskifte, der de respektive firmaenes verdier har gått fra "fornøyde kunder" til en filosofi der dette med å "tjene penger" kommer øverst på lista. I og for seg ganske naturlig, når du kommer inn i de feiende flotte lokalene som etterhvert er så vanlige i bilbransjen, finner du en hel liten flokk av duttebasser og jentunger i jakkedress! Alt dette koster penger, et sted må man hente inntektene fra, gjett hvem!

Dette kan man like eller ikke like, jeg er blant dem som IKKE liker det! Men det dreier seg om å veie pro og kontra, jeg har kjørt VW i drøye 25 år, og ja, det er trist når mine gamle, gode kontakter ved merkeverkstedet forsvant som en følge av "nye tider", men løsningen var å la et lokalt, uavhengig verksted ta service og veldikehold på bilene våre. Når det gjelder selve bilkjøpet, garantisaker om man har noen, ja da er det som det er, man holder en positiv dialog og gir klar beskjed om hva man forventer, så går det i likaste laget. Dog - om man føler at ting ikke er helt som de skal - da ser man seg litt rundt og finner en annen forhandler - nettopp der har VAG et kjempefortrinn: man har forhandlere bokstavelig talt overalt, ikke bare i Norge, men over hele Europa!

DEN ENESTE IMPORTØREN som er "bedre" i Norge, er Toyota. Toyota har gjennomgående så god kontroll på sin kundebehandling at det NESTEN har fått SELV MEG til å vurdere å kjøpe Toyota! For ikke å forglemme Lexus! Men be aware, heller ikke her er det helt paradis - det er alltid enkelte forhandlere som ikke har forstått at det IKKE er noen konflikt mellom det å ha fornøyde kunder og tjene penger, også hos Toyota! Her lokalt er det flere forhandlere, en av dem er ikke helt på linje med andre Toyota-forhandlere! Så nei, ingen er perfekte, men den som leter, den finner!

The Bottom Line er at de to du nevner, på ingen måte er perfekte. Jeg vil si det så sterkt som at om du velger Tesla, vil du gå fra et godt alternativ til en importør (og produsent) som fra tidenes morgen har hatt problemer med både å levere verkstedstjenester, men også reservedeler. Det som er enda dummere, er at Tesla er "proprietær", i den forstand at du ikke kan bruke verken andre verkstder eller få deler fra andre kilder. Da ryker garantien, da er man ikke lenger "venner" med deg. Legg til at bilene ikke er verken feilfrie eller spesielt preget av kvalitet. Ja, det er gode ting med Tesla også, men summen av den pakka du får....er ikke helt "der". For meg ville det vært uaktuelt å velge en samarbeidspartner som Tesla Norge, men vi har alle vår prioriteringer - jeg vektlegger kanhende andre ting enn deg.

Mhp Polestar er det en leverandør jeg nok ville kunne leve greit med, men be aware, selv om Volvo som produsent er blant verdens desidert mest seriøse aktører, er det ikke derved sagt at Volvo Norge eller for den sakens skyld, Polestar-biten, er helt "der". Det gjelder også merkeverkstedene, jeg har i tidligere år bla hatt Volvo som tjenestebil, jeg har aldri opplevd andre aktører som driter så hefitg på nesa på firmakunder som nettopp Volvo Norge. Tilsvarende har det ikke alltid vært en like seriøs holdning til garantisaker. Ja, min subjektive oppfatning er at det har blitt noe bedre, men her lokalt tok det meg ikke mer enn noen få minutter og et par spørsmål å avdekke at den lokale Volvo-forhandleren var uaktuell når jeg handlet ny bil sist. Det ble fortsatt VW på meg....og ja, jeg sjekket flere, gikk fra forhandler til forhandler, den eneste reelle konkurrenten til VW var for meg Skoda!

Hos den største, lokale Skoda-forhandleren følte jeg meg virkelig vel! Også verkstedet er bra! Det som gjorde at jeg IKKE kjøpte Skoda, var lang leveringstid. Men som du forsåvidt er inne på, heller ikke med Skoda er alt rosenrødt, en ANNEN forhandler her hvor jeg bor, er av den sorten som man best kan beskrive som bilselgeren fra helvete! Det går mye på mennesker, så mitt råd er, uansett hvilket merke du ender opp med til slutt: bruk tid på å finne de GODE menneskene, den BESTE samarbeidspartneren for deg, du skal IKKE godta slike opplevelser som det du beskriver! Lykke til!