Revisjonshistorikk [tilbake]

Når du har kjørt tysk en stund, forventer du et par ting...en av dem er lavt støynivå, herunder minimalt med vindstøy og dekkstøy, og ikke minst: gode seter der vi som er LITT større enn de fleste asiater faktisk sitter godt. For min del er jeg et par hakk større enn gjennomsnittet i Norge, i tillegg har jeg tydeligvis fått et par gener ekstra fra forfedre som må være i nær slekt med Julius i dyreparken! Dvs litt feil proporsjoner, med veldig lange armer og ditto overkropp, med skuldre som støter i på begge sider om jeg drister meg til å kjøre småbiler. Legg til et par-tre sammentrøkte virvler et par steder i ryggsøylen, da blir dette med gode seter plutselig veldig viktig!

Mao kjøper jeg ALDRI bil uten grundig prøvekjøring. Du er vel ikkke helt der jeg er, men jeg anbefaler på det varmeste GRUNDIG og LANG prøvekjøring før du i det hele tatt TENKER på kjøp av noe som helst fra Asia. Ikke nøy deg med et par kilometer, kjør noen mil, gjerne med litt varierte forhold. Vurder også nøye ditt behov og ditt kjøremønster, ja, hybrider kan ha noe gunstigere forbruk enn rene benzinere om du kjører dem i rent hybrid-modus, en ladbar hybrid likeså. For sistnevnte vil du også kunne kjøre rent elektrisk noen mil, men NB NB NB, om din jobbkjøring frem og tilbake er lenger enn den ladbare rekkevidden, vil det være mer lønnsomt å kjøre bilein i hybridmodus. Vær også ops på at du i vinterhalvåret vil oppleve at benzineren må starte opp og gå litt mer enn i sommerhalvåret om du vil ha det godt og varmt i bilen. Summa summarum vil en hybrid typisk ha omtrent de samme drivstoff-omkostninger som en grei dieselbrenner. Det er jo i seg selv bra, for all del, men man bør altså ha nøkternt realistiske forventinger.

Mhp den elektriske rekkevidden ville jeg delt "oppgitt" rekkevidde på to....igjen dette med nøkternt realistiske forventninger. Og glem ikke at med plugin-hybrid må du ha mulighet til å innstallere en forskriftsmessig hjemmelader, hvis ikke blir det hele litt meningsløst. Og nei, du kan IKKE lade verken plugin-hybrider eller elbiler fra en hvilken som helst stikkkontakt, ei heller med skjøteledning ut gjennom vinduet! Det er så høl i hue som det kan få blitt!

Mhp kvalitten er KIA enkle, forholdsvis greie biler, men min subjektive oppfatning er at de jeg kjenner som har hatt biler av denne sorten, nok har skiftet slitasjedeler litt oftere enn det jeg opplever som greit. Det er også en uheldig knytning til et unevnelig "familiedynasti" i bilbransjen, for å si det sånn, vi snakker om en importør som ikke gir noe som helst ved dørene når det gjelder garanti. Når det er sagt, om jeg ser bort fra at jeg er blant dem som har svært gode grunner for å fortsette med å kjøre tysk kvalitet, jeg ville ikke vært spesielt redd for å kjøpt en ny eller nesten-ny Kia. Det er som sagt greie biler, men igjen...prøvekjøring...og grundig vurdering av egne behov og kjøremønster...det er DEG som er eksperten på egne preferanser! Det dreier seg tross alt som såpass mye penger at det er greit å være fornøyd en stund! Lykke til!