Revisjonshistorikk [tilbake]

Heisann! En ting tror jeg vi kan være enige om. Motorlyd kan være musikk! Lyden fra en høykomprimert V8-er, eller en sinna firer med doble Webrere og kamaksel med høye løft på fullt turtall gir meg fortsatt gåsehud ….

Nå tror jeg kanskje du er enda litt mer glad i motor lyd enn meg. Det virker i alle fall slik på prosjektet du vurderer å sette i gang med.

For å være ærlig med deg – og med en viss fare for å bli oppfattet som en gammel, gretten gubbe må jeg bare få si at dette ikke er noen god ide. Ikke i det hele tatt. Det er det flere og gode grunner til du skal få de i tur og orden her:

For det første er det ulovlig. Har du noen gang hørt om Politi-magnet? Du spør om dette er noe som kan gå ubemerket hen fram til neste EU-kontroll om to år. Det kan jeg love deg at det ikke gjør. Dette kommer til å bråke noe så inni hampen at bilen din vil høres over flere prestegjeld …

Du kommer garantert til å bli stoppet av politiet. De har hørt deg lenge før du ser dem. Se ikke bort i fra at konsekvensen blir at de plukker skiltene av bilen din og at du må gå hjem. Støyen vil være såpass ille at du neppe orker å kjøre mer enn i fire og et halvt minutt før trommehinnene dine trygler deg om å sette eksosanlegget på plass igjen. Her nakker vi nemlig ikke om «gromlyd» men et helsikes leven og bråk.

Du nevner også dette med å minske motstanden i eksosrøret for å få bilen til å gå bedre. Her vil du ikke ha noe å hente mener jeg. På nyere biler med katalysator og lambdasonde skal det være en viss mostand i eksosanlegget. I motsatt fall, risikerer du - som Norulf - som er en klok og erfaren kar, skriver - at temperaturen i forbrenningskammeret stiger på grunn av for mager blanding. I beste fall får du redusert effekt, fusk og dårlig motorgange. I verste fall motorhavari.

Dette kan, som Norulf også sier, kompenseres ved økt drivstoff tilførsel / mengde. Men da begynner det å bli komplisert. Da er vi fort over på data-innsprut, mapping og tuning, som koster en del penger. Dessuten vil trolig stikkflammene stå ut av eksosmanifolden din. Heller ikke det er gunstig i et motorrom med bensin, olje og støv og skitt som kan ta fyr. Regn heller ikke med noe godt forsikringsoppgjør om det skulle ta fyr …

Kort oppsummert: Dette er kanskje en morsom ide på en fest, men ikke like god, smart og gjennomtenkt dagen etter …

Mitt råd for å få litt mer lyd fra den fem sylindrede motoren, som faktisk synger vakkert, er å gå til innkjøp av et godkjent sportseksos-anlegg. Da får du fin lyd som absolutt er til å leve med, bilen din brenner ikke opp, politiet stopper deg ikke, bilen går som den skal – og kanskje enda litt bedre og du behøver ikke bekymre deg for neste EU-kontroll!

Høres ikke det ut som en bedre løsning?

Antall visninger