Revisjonshistorikk [tilbake]

Det er forsåvidt korrekt at bruk av feil vaskemiddel, eventuelt løsemidler, kan oppstå tildels kraftig korrosjon av aluminium, forsåvidt også andre metaller, men, det er et stort men her: dersom så skjer, er det "bart" metall! Lakkert eller på annen måte beskyttet metall vil normalt sett ikke bli påvirket på dette viset - det ligger i sakens natur: yttersjiktet er jo der for nettopp å hindre oksysdasjon! På din bil er det tydeligvis ingen eller begrenset med slik beskyttelse. Om det er sånn fra fabrikk, eller om det er fordi du har brukt super-duper etsende et-eller annet (jeg heller til at vi i såfall snakker om syre, ikke et basisk produkt), er vanskelig å si herfra.

I ditt stede vlle jeg tatt frem lupa og sjekket om det eventuelt var rester av en slik beskyttelse, det er jo ikke sånn at du vasker like grundig overalt. Dernest ville jeg gått litt i tenkeboksen og sjekka hva jeg hadde brukt, hva som eventuelt kunne være årsaken. Der jeg vokste opp var det f.ex en sementfabrikk som sendte oss gratis sement, du kan tro det gjør seg på lakk og krom på bilen! Kuren var å vaske bilen med 35 % eddiksyre, altså ublandet, det gikk som snus det! Men så var ikke aluminium spesielt utbredt i de tider! På japanske motorsykler bruker man ofte aluminium i motordeklsene, der er det alltid lakk fra fabrikk....som mange polerer vekk for å få enda blankere deksler! Flotte greier, og ja, da blir faktisk aluminiumet mer utsatt for korrosjon!

Men det finnes altså en kur: polering og atter polering, alternativt et rensemiddel. Skal man polere, er tingen det vi kalte krompolish i hine dage, Biltema og "de andre" har sikkert noe i samme sjangeren i dag: det minner om tannkrem, kjøpes ofte på en tube. Det er egentlig et mildt slipemiddel, gjerne med litt rensemiddel og annet godstoff som fjerner oksyder og snafs. For å prøve kan du faktisk gjerne bruke litt tannkrem, test gjerne på et sted der det ikke synes så godt!

Ellers kan du altså bruke et produkt som bare renser, i hine dage hadde vi noe som het "Duraglitt", husmorens drøm! To varianter, en av dem var for aluminium, du og du som kjelene skinte! Men det var flott på blankpolerte motorsykkeldeksler også, det renset virkelig opp, og etterlot seg et tynt, men effektivt beskyttende belegg. Det dumme med både krompolish og et slikt renesmiddel - Duraglitt er historie - du må ta en tur innom dertil egnet butikk - er at du må gjenta behanldingen med jevne mellomrom. Skal du beskytte over tid, kan f.ex syrefri vaselin være tingen, et tynt lag som du polerer ut, mener du får dette på apoteket. Ja, du kan jo også lakke aluminiumet, men det er definitivt ikke noen lett oppgave, jeg ville kost meg med en polering/rens av og til og latt det være med det, eventuelt en liten runde med vaselin før vinteren.

Det forunder meg at ikke Møller kunne gitt deg disse rådene, men det er gjerne duttebasser som ikke er vant med å gjøre ting på "gamlemåten" bak disken...? Å skifte disse delene er som du vet, ikke spesielt enkelt: rails er noe dritt sånn, likeledes vinduslister, det er rett og slett svært så arbeidskrevende, spesielt om det skal bli et godt resultat etterpå. Ellers mener jegå ha hørt om dlere som har lignende problemer i dann og vann, og du skal ikke se bort fra at Møller faktisk har et poeng når man tenker i retning av vaskemiddel og/eller løsemidler. Det er rett og slett ikke uvanlig at tilsynelatende "uskyldige" flasker med godstoff for det være seg bilvask, asfaltfjerning eller sånne ting som "felgrens", kan inneholde mye rart - med det resultat at det man sprøyter på er enten veldig surt - eller veldig basisk. Begge deler er dårlig karma for såvel lakk som ubeskyttet metall. Sånn er det dessverre, og vi finner som regel ut av det på den harde måten. Lykke til, måtte det bli så meget bedre etter en liten runde med polering / rens!

PS: Jeg har Golf med rails...helt problemfritt...men jeg er meget forsiktig med hva jeg bruker hvor på bilen! Stoler ikke mer på Biltema og "de andre" enn på en politiker!

Antall visninger