Revisjonshistorikk [tilbake]

Skoda har sv'rt god byggekvalitet, ifølge VW selv bedre enn VW fra Tyskland...det sier sitt. Jeg var forøvrig innom en av Skodas fabrikker for noen år tilbake, der var det Ordnung muss sein fra A til Å, helt fantastisk, pinadø renere enn i min egen flislagte garasje! Jeg merket meg også at arbeiderne hos Skoda hadde svært gode lønns- og arbeidsvilkår sammenlignet med andre i Tsjekkia, i tillegg hadde man mange goder, som en svært god bedriftshelsetjeneste, og over hele fabrikken så man tydelige tegn på at HMS ble tatt minst like alvorlig som blant de beste i Norge! Fornøyde arbeidere er en kritisk faktor for kvaliteten på ethvert industriprodukt, kfr engelske biler i sin tid!

Ellers tenker jeg jo at jeg i ditt sted ville beholdt Volvoen til hytteturer og annen kosekjøring/lankjøring, en god bil kan holde i mange, mange år, og slik du ser ut til å tenke, tipper jeg at du har tatt veldig godt vare på bilen din Kjøp heller en noe rimeligere elbil som du kan bruke til den daglige kjøringen gjennom bomringer og så videre, både til jobben og butikken! Da får du litt Ole Brumm, ja takk begge deler! Elbilen kan du således lade hjemme (husk hjemmelader, det er absolutt påkrevet for at elbil skal ha noen mening i det hele tatt!!!!) og utnytte elbilfordelene too the max mens de ennå er der. For...det er innlysende at nåværende fordeler (som jo egentlig innebærer at alle andre subisiderer elbil-fansen) ikke er bærekraftig over tid. Om vi snakker om to dager etter stortingsvalget eller neste statsbudsjett, er uvisst, men at fulle bompenger og ditt og datt for elbiler kommer, det kan vi være helt sikre på!

Om du kjøper nytt eller brukt, er både et økonomisk og en smakssak. Jeg ville vel sagt at f.ex en brukt E-Golf kunne vært et alternativ, kanhende du da måtte ha lademulighet på jobben, eventuelt en ny Nisseleif. Sistnevnte har jo også en mer praktisk anvendbar rekkevidde. Ellers har jo VW et par alternativer, likeså Skoda, noen rimeligere enn andre, mens versjonene med større batterier koster deretter. Veridtapet er uansett vanskelig å spå noe om, i overskuelig fremtid snakker vi om et moderat verditap, kanhende noe høyere enn vi er vant til fra konvensjonelle biler, jokeren er og blir batterienes (antatte) levetid. Noe forenklet sett, den som kjøper en elbil og planlegger for å beholde den over ti år eller mer, gjerne legger opp et løp for å optimalisere ladesyklusene og derved maksimal levetid for batteriene , vil kunne le hele veien til banken den dagen batteribanken er kass og bilen antagelig bare har skrap-verdi igjen! Nei, moroa vil ikke være "gratis", men nøkternt realistisk sett, kostnaden pr år, pr kilometer eller whatever, vil være ganske grei! En god venn som kjøpte E-Up regner med omtrent samme kostnader pr km som om han hadde kjørt en liten dieselbil. kanhende litt mindre. Det er alt i alt veldig bra tenker nå jeg!

Den andre jokeren med elbiler vs verditap er at dersom det kommer ny batteriteknologi "i morgen", underforstått med vesentlig bedre egenskaper, gjerne også lavere pris, ja da vil bruktverdien på dagens elbiler ramle som et blylodd. Det er altså et element av russisk rulett med pistol med i bildet her, vi kan være 100 % sikre på at slik batteriteknologi tvinger seg frem, men vi vet bare ikke NÅR det kommer! Det kan være i morgen...og det kan ligge 10 år eller lenger frem i tid! Kanhende det også kommer et gjennombrudd på hydrogen-teknologi, f.ex en bedre fremstillingsmetode!

I det hele tatt: det er mye som taler for at du vil være tjent med en "Ole Brumm" strategi. Du vet jo også hva du taper på å beholde Volvoen din i et antall år til, en Volvo kan jo utmerket godt holde mål i både 10 og 20 år fremover om så var! Du vet også hva si en ny Nisse-leif vil koste deg, det er "innsatsen", og du vet sånn circa hva du vil spare i drivstoff. Dette med bompenger er mer usikkert, likeldes er bruktiverdien usikker. Dog, det er jo ikke verre enn at du beholder bilen om det skjer noe dramatisk i form av ny batteriteknologi, og kjører den til den er nedskrevet til 0. Ja, du taper i verste fall hele den opprinnelige investeringen, men da har du hatt "billig bil" og grei transport til og fra jobben i mange, mange år! Mitt stalltips er å tenke lnoe mer angsiktig, det vil aldri være "lønnsomt" å tenke kortsiktig med en kapitalvare som taper seg så raskt i verdi som en bil gjør. Lykke til!