Revisjonshistorikk [tilbake]

Vel, i ditt sted ville jeg satt meg ned og gått gjennom regnestykket en gang til: den feiende flotte, men t0 år eldre X5'en koste deg fremdeles 220.000 blanke kroner mer. Dette er penger som går ut fra din lommepung enten du vil eller ikke, i tillegg kommer kredittkostnaden. Å se seg blind på månedsbeløpet er en suksess-oppskrift om målet er å komme i Luksusfellen!

Jeg ville også sett på totalbudsjettet over det antallet år du ser for deg å eie de aktuelle bilene. I dette tilfelle er det en ting som påvirker "lønnsomheten" ved den ene eller andre bilen i veldig stor grad: første hovedsetning gjelder i aller høyeste grad for BMW X5: det koster å være kar! X5 er "premium" på godt og vondt, i tilegg er det en tung bil! Dette gir lekende lett et ekstra siffer på bunnlinjen på absolutt alle poster i regnestykket, fra forsikring til service og løpende vedlikehold, ja til og med prisen på dekka kan gi enhver som ikke tjener en million+ i året bakoversveis! Legg til at også løpende verditap er høyere...som sagt...det er IKKE sånn at du "får igjen" de 220.000 blanke kronene du betaler mer for lukta av "premium" når du selger bilen, tvert om! Høyere inngangspris gir høyere verditap, selv om det relative verditapet kan bli noe lavere pr år, bla fordi bilen er to år eldre, vil verditapet i kroner og øre pr kilometer være nok en budsjettpost som gir bakoversveis!

The Bottom Line er at jo, det er en generell sannhet at en "billigere" bil lønner seg! At det finnes smartinger som prioriterer vekk andre regninger for å kjøpe seg dyrere bil enn de er i nærheten av å ha råd til, og "regner seg" frem til at "det koster jo bare LITT mer" ved finurlige krumpspring og bla overdreven fokus på månedlig lånekostnad når de skal forsvare toskeskapen overfor kona, er så sin sak, men som min mor alltid sa: DU trenger jo ikke drite deg ut fordi andre gjør det! En lignende retorikk med finurlige regnestykker finner vi også hos de som bytter bil oftere enn folk flest bytter sko, denne gjengen har også feil fokus, og "glemmer" som regel overgangskostnaden!

Om jeg skulle velge her, ville jeg helt klart gått for en Mitsubishi fremfor X5, du kommer sannsynligvis like grit fra A til B, kanhende du også kan vurdere en et til to år eldre Outlander fremfor en 2020, da vil en større del av verditapet for den bilen være tatt av første eier, og du kan le hele veien til banken! Nei, "naboen" vil vel ikke synes du er "kar" nok, kanhende han slutter å hilse, men på den annen side sett: de som rynker på nesa om du kjøper Mittibuski her, de er jo faktisk IKKE med og betaler det som moroa koster! Uten å ha gått dypere ned i materien her, jeg vil tippe at den reelle, årlige forskjellen med sikkerhet kommer opp i et betydelig 5-siffret beløp.

Det er penger du kan anvende til andre ting, og klarer ikke du og familien å bruke dem opp innenfor "normalforbruket", i form av ferie og opplevelser f.ex, ja da er det jo så enkelt som at du kan investere pengene i din og konens pensjonsfond, eventuelt nedbetale bolig-gjeld. Siden du liker regnestykker, kan du putte si 50.000 i årlig investering inn i en pensjonskalkulator, det skal ikke rare avkastningen til, i f.ex et aksjefond, før dette blir et ganske så heftig månedelig tilskudd til pensjonen en gang i fremtiden! Eventuelt barnas utdannelseskasse 15-20 år frem i tid!

I det hele tatt: bil er aldri noen "god investering", og å kjøpe en noe eldre "premiumbil" som er flere hakk dyrere totalt sett enn man har råd til bare for naboens skyld...eller fordi det gjør så godt for et eller annet å sitte i et skinnsete av den eksklusive sorten når man kjører til og fra jobb eller hvor man nå måtte ferdes....det er IKKE lønnsomt, uansett hvordan man "regner" på det. Sånn er det bare, nøkternt realistisk sett er det en sikker vei til Lukusfellen, eventuelt at kona blir fly forbannetn år sannhetens time kommer og det popper opp at "bare litt mer i måneden" faktisk også innebærer veldig mange tusenlapper mer på familiens transportbudsjett hver eneste måned! Verdt å tenke over....og bare så det er sagt: Outlander er en fornuftig bil! Likeledes kan du velge Skoda Octavia eller Superb, eventuelt Kodiaq om du bare MÅ HA en bil som kjører på stylter! I det hele tatt, det er nok av fornuftige biler der ute som IKKE sprenger familiebudsjettet! Lykke til!