Revisjonshistorikk [tilbake]

Heisann. Leit å høre at ryggen slår seg vrang av bilsetene. Dette med seter er veldig individuelt og det er også nesten overraskende store forskjeller mellom de virkelig gode og de ikke fult så gode.

Når det gjelder det å bytte seter har jeg selv gjort dette ved noen anledninger. Jeg har fått tak i andre, bedre og finere seter. Som nesten har passet i den aktuelle bilen. Den gang fant man bare fram vinkelsliperen og kappet bort noe av seteunderstellet. Fant et par flattjern og sveiset på. Borret et par hull og boltet det hele fast i bilen. Det gikk fint som snus, det. Den gangen.

Nå er dette riktignok lenge siden og bilen var gammel allerede den gang. Siden har ting blitt mer avansert og ikke minst mye strengere.

Et sete fra en for eksempel i en Volvo passer neppe i din Renault uten en betydelig ombygging. En ting er seteskinnene og justeringsmulighetene. En helt annen til er all elektronikken et moderne bilsete har. Her er det alt fra sensorer som registrerer om noen sitter i setet, via eklektiske justeringsmuligheter til airbager som ofte er innebygget i moderne seter. En ting er om Renault elektronikken klarer å «snakke» med Volvo-elektronikken. Det gjør den neppe. Trolig har de to setene også forskjellige funksjoner. Noe som gir ytterligere utfordringer.

Dette kan fort gjøre at for eksempel en airbaglame vil bli lysende. Det gir mangel på EU-kontroll. modifiseringer på seteunderstellet er også streng. Mye strengere nå en den gangen jeg kappet og sveiste for 25 år siden. Sikkerhet er grunnen.

For å si det rett ut; Dette er ikke en jobb jeg ville tatt på meg nå.

Men alt er selvfølgelig mulig. Det spørs bare til hvilken pris. Det finnes firmaer som driver med slike ting. For eksempel noe som heter Handicare. De vet jeg kan gjør slike ting. Men jeg vet ikke hva det kan komme til å koste.

For å være ubehagelig ærlig tror jeg faktisk at det er enklere å bytte bil igjen. Til en som har seter du og ryggen din kan leve med. Ikke er det sikkert det blir så mye dyrere heller …

Håper dette var oppklarende, selv om det kanskje ikke var det svaret du helst ville ha.

Antall visninger