Revisjonshistorikk [tilbake]

Bondefanget er bare fornavnet, man må uvegerlig undres på hvilke beveggrunner som ligger i bunnen her...det er nesten så man ser for seg at de som styrer skuta hos flere aktører som selger bilrekvisita, og ikke minst hos bilbransjen selv, har B-Gjeng briller og ler hele veien til banken! Som vi vel har vært inne på før, merkeverkstedene har priser som tilsier at olje og rekvisita har et ikke ubetydelig innhold av gull! Lyspærene du ble forevist, burde jo hatt sokkel av gull! Om det hadde vært på et "eklslusivt" plan, men en Shellstasjon er liksom ikke helt der!

Det merkelige er at i en drøss land vi liker å sammenligne oss med, for ikke å forglemme land politikerne har definert som "søpleland", sogar fiender, er det ikke slike brutale forskjeller på det enkle sjeler som jeg og du kjøper her og der....det være seg en liter melk eller en dunk med olje, vinduspussere, lyspærer...whatever. Det er f.ex sagt at langs motorveiene nedover i Europa skal være så skrekkelig dyrt.....helt feil....ja, det kan være variasjoner på typisk 50 prosent, av og til 100 %, men jeg har bla kjøpt fjongeste type Philips frontlyspærer til min f.d Passat langs en unevnelig motorveistrekning i Frankrike...halve prisen i forhold til laveste pris i Norge for samme pærene! Like hyggelig å handle såvel lyspærer som viftereim og andre rekvisitter i Spania, der hadde jeg forøvrig en hyggelig opplevelse ved et VW merkeverksted: mekanikeren jobbet lett overtid en lørdag for å fikse AC'en på bilen vår før vi skulle nordover, og regninga? Vanlig pris, helt grei!

Mitt favoritteksempel er dog olje, det være seg syntetisk eller Castrol Edge: vi har vel alle opplevd at håret reiser seg når vi ser literprisen ved norske merkeverksteder? Schreckel und Grausel, fyttninøffen og fyttirakkern på en gang! Samme olja på dunk i landbruksjappa koster aber pløtzlich ned mot fjerdeparten pr liter....rett nok på tilbud, men helt grei pris ellers også! Og hvilken overraskelse: i både Sverige og St Petersburg finnes samme sorten olje - på eksakt samme dunk som i landbruksjappa - til samme pris som tilbudsprisen i den norske landbruksjappa! Det er bare en ting som skiller: dette er ikke tilbudsprris, det er helt ordinær pris, gjengs over hele fjæla. Ja, noe dyrere på bensinsasjonene. men vi snakker om små avvik, typisk mindre enn 50 % selv på de aller "fineste" bensinstasjonene rett ved motorveien i Finland!

The Bottom Line er at dine og mine lyspærer, dine og min olje, bare er toppen av et formidabelt isfjell: prisgaloppen har løpt fullstenidg løpsk, og nei, dette med at Norge er et "høykostland" er langt på vei en nice excuse: jeg tenker at vi bør snu på flisa og heller stille oss spørsmålet: hvorfor er det så forb.... dyrt enkelte steder.....hvorfor er egentlig Norge et "høykostland"? Ja, selvfølgelig må næringsdrivende ha en fortjeneste som dekker inn de faktiske kostnadene og en rimelig fortjeneste, men den som ser på regnskapene og overskuddet i såvel bilbransjen som f.ex kolonialbransjen, kan virkelig risikere å få et par aha-opplevelser! Likedan er det opplysende å se på tallen for inntekt oog formue for såevel ledere som eiere. Apropos....for ikke så lenge siden hadde vi også en buss-streik.....der boblet det frem at direktørsjiktet i de fleste selskapene kunne hygge seg med en månedslønn som motsvarte årslønna til sjåførene....med god margin. Er det noe rart at vårt kjære land har blitt et høykostland? Legg til alt det andre som skal betales her og der, jaggu rart at folk flest fremdeles har råd til å kjøre bil spør du meg! Måtte du ha en fortreffelig helg, finn frem paraplyen og sjekk vindusviskerne før du fyrer opp bilen denne helga!

Antall visninger