Revisjonshistorikk [tilbake]

Kamerat K er som vanlig klok, kort og konsis! Det er ikke jeg like flink til, men jeg kan forsøke å fylle inn litt likevel. Jeg har kjørt noen kilometer i åras løp, og vært over gjennomsnittet opphengt i dette med å ha best mulig dekk til enhver tid. Øverst på min liste står "sikkerhet", men jeg er litt opptatt av dette med dekk-støy også. Dette med støy, rullemotstand og forbruk henger sammen, dersom man går for et dekk med lavt støynivå får man ofte med et helt lite Kinder-egg her!

Erfaringsmessig er Conti greie nok, det er gode allround-dekk. Dog noe høyere støynivå enn f.ex Nokian og Michelin. Mhp forbruket snakker vi om marginale forskjeller, for min del har jeg opplevd en variasjon der et forbruk som ligger i underkant av 0.5 går ned mot lave 0.4. Her snakker jeg om mitt kjøremønster over flere år med tre-fire biler. Ja, er man litt "djevelens advokat" snakker vi om opp mot 10 % lavere forbruk, er vi nøkternt realistiske dreier det seg om 5 %.

The Bottom Line er at man absolutt bør ha et forhold til hvilke egenskaper man prioriterer når man kjøper dekk. Og skulle man ha dekk på bilen som f.ex utgjør en sikkerhetsrisiko, er det absolutt på sin plass å bytte dem ut, uansett mønsterdybde og alder. Det er også greit å bytte ut dekk som støyer som bare fy, men å bytte ut dekk som fungerer greit, i den hensikt å oppnå lavere forbruk, ville jeg ikke gjort. I beste fall vil du redusere forbruket med 1.2 desiliter på mila med den feiende flotte Mercedesen din, det utgjør si halvannen krone på mila. Hvor langt kjører du i året med denne bilen? Jeg har ikke dekkdimensjonen foran meg her og nå, men jeg tipper du skal kjøre noen år for å "dekke inn" kostnaden her!

Jeg ville dog hatt dette i bakhodet ved neste dekk-kjøp, ring gjerne litt rundt og finn beste pris også! En advarende pekefinger: unngå "lavfriksjonsdekk", eller dekk som skal ha spesielt lav rullemotstand. Slike dekk har en lei tendens til å ha dårlig veigrep når du trenger det som mest. Velg heller et kompromiss, et nogenlunde ordinært dekk fra Michelin hhv Nokian vil med stor sannsynlighet gi deg et godt dekk for din bil. Jeg har kjørt på Nokian sommer som vinter de siste åra og er veldig godt fornøyd, men smaken er som baken, med en bil som din tenker jeg at den kler Michelin best. Ikke mnst fordi mine venner med tysk landeveislokomoitiv ofte foretrekker Michelin. Lykke til!