Revisjonshistorikk [tilbake]

Nja....det enkle svaret er at mulitlayer-kort ikke er det rette å plukke frem om man skal ha en koselig kveld i garasjen. Det ender ofte med gråt og tenners gnissel. Det ligger jo i sakens natur: du har en helt fantastisk lag-kake med komponenter og ledebaner, som er produsert på en slik måte at det er kontakt mellom lagene. Ja, du kan teoretisk skifte ut overflatemonterte komponenter, og du kan - fortsatt veldig teoretisk - reparere brutte printbaner.

Det første kan fungere om det en komponent som har begrenset antall loddepunkter - si en spenningsregulator eller en annen enkel duppeditt - og disse loddepunktene primært har kontakt med det øverste laget og baksiden. Men i det øyeblkk du har behov for gjennomplettering, altså lodding som får kontakt med samtlige lag i kortet, da sliter du. Det krever mer varme....vips så øker risikoen for skade på både komponenten du prøver å skifte og selve kretskortet...ledebanene flagrer like raskt som sedler ut fra lommepungen når fruen er på salg! I det hele tatt, stålkontroll med temperaturen er alfa og omega, altså termostatstyrt loddebolt med syltynn spiss og ikke minst: erfaring. Om du f.ex skjelver litt på hånda....som jeg ofte gjør...og loddespissen får dårlig kontakt....svir du lynraskt både ledebaner og komponenter....lenge før tinnet flyter. Ja, jeg har sett et par støkker opp gjennom åra som får til dette, de har blikk som ørnen, riktig utstyr og lang erfaring. Men dette gir man seg altså IKKE i kast med om man kun har en 100 W loddekolbe på størrelse med en øks! Vi hadde faktisk sånne et sted jeg jobba...godt egna for å lodde på krysskoblingstativ fra 50-tallet....du vet...sånne som tulleverket brukte før de fikk trykk-plinter. Jeg lodda også flottøren på Moskwitchen min med en sånn. Men til noe som helst annet? Nada!

Å skifte ut større komponenter, med en drøss med loddepunkter? Du blir meget, meget lett kjent med MacMurphy, bare det å få av den komponenten man gjerne vil skifte er et helvete om man ikke har rett verktøy, her et verktøy som varmer alle beina samtidig. Ja, jeg vet at vi kunne plukke IC'er fra kretskort fra kretskort produsert på tidlig 80-tall ved å bruke blåselampe på loddingene og kakke kortet i bordet. Men datidens IC'er var vesentlig mer robuste enn det vi fikk etterhvert. Selv da var det en loss på 50 % eller mer, og kretskortene? Permanent ødelagt, printbanene drøsste av på samme vis som ic'ene. Ja, det er også sånn at overflatemonterte komponenter dominerer, man skulle tro at dette var enklere å forholde seg til. Tro omigjen....det er om mulig enda mer krevende.

Brutte ledebaner derimot...det er egentlig relativt kurrant. Men igjen...stålkontroll med varmen. Det man gjør, er som oftest å legge en liten bro med tinn eller en strapp over bruddet. En forutsetning for at det skal ha mening, er at ledebanen er på den siden av kortet man jobber på. ER det gjennompletterte kontaktpunkter der ledebanen er brutt, har man et problem. Dvs, om man har tilgang til kontaktpunktene på baksiden, kan man få det til. Ligger ledebanen man gjerne vil nå inne i et mulitlayerkort, begynner moroa - igjen. Ja, man kan ha flaks, men like ofte uflaks, tro meg, MacMurpy sitter og humrer hver gang man prøver på sånt i garasjen! Takke seg til en Moskwitch, der var det kun reeleer og trådvikla sikringer, ikke en eneste transistor i hele bilen!

Det jeg ellers har hoppa over, er dette med statisk elektrisistet. Jeg har selv kommet i skade for å sitte på en plastikkstol for å gjøre en jobb på et rack fullt av kretskort. Zapp sa det når jeg skulle plugge inn kabelen til pc'en for å jobbe mot racket....kretskort for en halv million gikk til Jesus. Jeg visste jo bedre, men min 'rede arbeidsgiver hadde kjøpt inn disse plast-stolene og utplassert dem ved de respektive arbeidstedene over det ganske land....de var jo så billige disse stolene! Jeg må innrømme at det var en vekker, i ettertid husket jeg å touche jord med den andre hånden før jeg satte kabelen i skapet. Men plast-stolene burde jo aldri vært der...antistatisk gulvbelegg og hele pakka.....likevel skulle man spare på stolene! Snakker om stoler....kontorstolen jeg sitter på her hjemme ble spesialinnkjøpt til meg på tampen av yrkeskarrieren....den er sertifisert for sånt arbeid.....du skal ha både stol, antistatmatte og så videre for å lykkes med kretskortreparasjoner derhjemme....tro meg...det flyr gnister mye oftere enn det vi legger merke til!

Summa summarum, ja, du kan ha det moro med kretskort av den sorten som har maks to lag med ledebaner, dvs på toppen og baksiden. Du kan også nogenlunde trygt skifte komponenter som ikke har for mange bein, og har du ting i sokler? Verktøyet for å trekke av og sette på plass sånne ting koster ikke allverden.....men ikke prøv å trekke av en krets som står i sokkel uten slikt verktøy, bare en krets med så lite som 16 bein kan vise seg å være et h..... både å få ut og få på plass. Det kan jeg alt om, min arbeidsgiver sparte på ørene der også....man lærer seg å jukse med skrutrekkere osv etterhvert og lirke og lurke, men du og du, så mye lettere det går med rett verktøy! Bortsett fra alt det andre: LUPELAMPE av den ikke helt billige sorten er veldig, veldig greit å ha! Jeg tukler ikke så mye med elektronikk lenger, men desto mer med bla rensing av sensoren på kameraer...der bruker jeg det som kalles "sensorlupe"....en liten, knalldyr sak med lys og mye forstørrelse...helt fantastisk. I det hele tatt: det å jobbe med småting på størrelse med støvkorn og sånt krever både verktøy og erfaring. Dessuten....alder og skjelving på hendene blir før eller siden en show-stopper.

THE BOTTOM LINE er at for hobbyens skyld....en loddestaasjon og litt dilldall til noen tusenlapper for å hygge seg litt i garasjen skader ikke. Men dreier det seg om dyre kretskort, kretskort man gjerne vil skal fungere etterpå, kretskort som ikke kan kjøpes i butikken lenger, for ikke å snakke om at IC'er sjelden produseres mer enn si 3-4 år før de forsvinner....da setter man jobben bort til noen som kan det! F.ex DETTE firmaet: http://www.simco.no/

Som alltid ellers: spør forsiktig om en forhåndspris. Er prisen for stiv for budsjettet, kan neste trinn være å se i retning Sverige...Litauen....Polen. Eventuelt Russki' Federatze'. Men da kommer igjen tidsaspektet inn i bildet, og det faktum at vi bor i Albania. Proforma-faktura og rett tolldeklarasjon for ting man sender til reparasjon i utlandet er alfa og omega her!

Antall visninger