Revisjonshistorikk [tilbake]

Heisann! Jeg forstår godt at du stusser litt på dette. Det er jo slik at dekk produseres opp i bolker på de ulike dimensjonene hos produsentene. For så legges på lager, før de distribueres videre til importører og forhandlere.

Derfor er det ikke så ofte man får rykende ferske dekk, selv om man kjøper ny og dyr bil. Det er kanskje også de litt "særere" dimensjonen som blir lagret lengst.
Bransjen selv sier at dekke som lagres riktig, det vil si mørkt, kjølig og tørt, beholder egenskapene uten å forringes i inntil 4 år etter at de er produsert. Slik sett er dine dekk "innafor".

Det er først når dekket tas i bruk at forringelsen starter. Men også her har det skjedd ting de siste årene. Det er ikke slik at dekkene bli harde ishockey pucker etter bare noen år. De holder lenger. Det er særlig UV-stråling og varmgang fra kjøringen som setter i gang forringelsesprosessen. I ditt tilfelle kan du jo høre med forhandleren din om det er mulig å få byttet de eldste dekkene mot noen fra 2019 batchen slik at du får dette likt på bilen.

Kjøremessig og sikkerhetsmessig har det neppe noen praktisk betydning.

Håper dette var oppklarende.