Revisjonshistorikk [tilbake]

Jeg ville helt klart ikke inngått et veddemål om at elbilbatterier har en effektiv levetid på 17 år. Noe kynisk sett, LiIon beholder en akseptabel kapasitet over lengre tid enn tidligere tiders NiMh, men det er fremdeles slik at bruksmønster og ladesyklus påvirker batteriets levetid. Det er også et faktum at LiIon degraderes over tid - batteriene eldes og taper kapasitet - helt uavhengig av om de blir brukt mye eller lite. Det innebærer at du får mindre og mindre kapasitet ettersom åra går, det medfører kortere rekkevidde og hyppigere lading. Hvor gammel bilen skal være før du bikker under 5 mil effektiv rekkevidde, er ikke godt å si noe om, men objektivt sett er iallefall 10 år realistisk. Om du legger lista der, kan du ta alt over 10 år som en bonus og le hele veien til banken!

At det blir økonomisk? Tja...en dieselbrenner har fordeler en elbil aldri kan få. Men med 5 mil, som antagelig tilsier at du har en pendlerradius på 25 kilometer, kan du spare penger gitt at du unngår kostbare reparasjoner. Vær også klar over at det etterhvert finnes vraka elbiler...kjøper du en brukt batteripakke for en titusenlapp...kan du jo forlenge bilens levetid på den måten. En annen ting du bør sette på lista: kjøp en bil med varmepumpeteknologi sånn at du slipper å sitte å hutre og fryse for å spare strøm om vinteren! Ellers er ikke Nissan blant de verste på delepriser, men skal du ha virkelig greit og økonomisk bilhold: se på VW E-Up isteden....eventuelt E-Golf.

The bottom line er at du kan spare penger på en rimelig elbil på de premissen du nevner. Dog skal du være klar over at dette forutsetter hjemmelading. Lading på kommersielle ladestasjoner koster skjorta, og som du nok vet...du betaler for både tid og kilowatt....en Nisseleif er IKKE blant de bilene som kan "lynlades"....på godt og vondt. Skal du ha et økonomisk bilhold med elbil, må du altså skaffe deg en forskriftsmessig hjemmelader, til nød holder det med en industrikontakt med jordfeilbryter....dog er prisforskjellen for innstallasjon av disse alternativene så liten at det helt klart lønner seg med det første alternativet.