Revisjonshistorikk [tilbake]

Regelverket finner du nok på biltilsynets nettsider, men generelt er det enkelt: maks to ekstralys, og de skal ikke gi mer enn så og så mye lys. Avhengig av om vi snakker om ekstra fjernlys eller "grøftelys, skal de kobles slik at de kun kan brukes sammen med bilens fjernlys....eller som ved "grøftelys / spredere", slik at de ikke kan brukes sammen med bilens nærlys. Dette er jo så enkelt som en bryter og et rele, der koblingskjemaet som regel følger med pakka når du kjøper lysene. Noe hokus-pokus er det ikke...det er bare å vite hva du skal putte inn, og hvor du skal ta det fra. Om du ikke har gjort sånt før....få hjelp fra en god venn. Og ja...dette har du helt klart lov til å gjøre selv.

Hensikten med releet er å sørge for at du ikek bruker lysene på feil måte. All den tid dette ser ut til å dreie som en Toyota HiAce, ville jeg nok priortert sikkerheten og montert f.ex to ekstra fjernlys som var sterke nok til at det virkelig hadde en mening. Å unngå en kollsijon med en elg er tross alt viktigere enn å overholde et EU-krav om maks lysstyrke. Når det er sagt, det skal mye til før du får for mye lys på en HiAce, du har ikke stort mer enn stearinlys fra før :-) Løp og kjøp., det er mørkt ute nå!

Et PS: I utganspunktet forsøker man jo etter beste evne å være lovlydig, men skulle du komme i skade for å gjøre feil, er det som regel helt kurrant å få et råd på EU-kontrollen om hvordan man skal rette det opp. I verste fall må du skru av lysene for anledningen....få dem godkjent...og skru dem på igjen når du er hjemme. Poenget er å unngå å kjøre på elgen i den mørke årsiden. Det gjør VONDT med en HiAce :-(