Revisjonshistorikk [tilbake]

trykk for å gjemme/vise revisjon 1
opprinnelige versjon

Hvordan finner jeg årsaken til vibrasjoner i bilen?

Hei. Jeg har i en tid hatt vibrasjoner på min 2015 BMW 530d x-drive f11. I september 2019 henvendte jeg meg til merkeverksted for feilsøk innenfor garantien. Feilen er fortsatt ikke løst april 2020 etter mange verkstedbesøk.

Mitt inntrykk er at verkstedet mangler en systematisk fremgangsmåte eller metode for feilsøk. Når bilen ikke sier fra om feilen gjennom kodeavlesning og det ikke er synlige defekter under bilen, så stopper det liksom opp. - Hva har skjedd med god gammeldags feilsøk? Har du tips til hvor disse gamle ringrevene holder til? - Har du positiv erfaring med bruk av frekvensmåleutstyr (NVH-metodikk) for å eliminere feilkilden, f.eks. av typen PicoScope NVH? Hvem i Norge er gode på dette?

Jeg kjenner svake vibrasjoner i setet og rattet som oppstår i hastigheter på landevei og motorvei med konstant marsjfart. Man kan også tidvis se det i bakspeilet ved at varmetrådene "vibrerer" svakt og skaper et diffust speilbilde. Typen vibrasjon kan minne om ubalanserte hjul, men forsvinner fullstendig så snart jeg tar foten av gasspedalen og triller. Dessuten er hjulene kontrollert og helt fine, og vibrasjonene oppfører seg likt på vinter- og sommerdekk og med to ulike sett sommerdekk. I tillegg kan jeg kjenne litt kraftigere og tidvis "rykkete" vibrasjoner i tilfeller med høy belastning på lavt turtall. (Lavt turtall og akselerasjon og/eller oppoverbakke og/eller ekstra vekt). Så snart girskift inntreffer og turtallet går opp, eller jeg tar foten av gasspedalen forsvinner også denne rykkete vibrasjonen. Jeg kjenner vibrasjonene omtrent hver gang jeg er ute og kjører i disse situasjonene, men det kan være littegrann av og på uten et klart mønster.

Det er sikkert hundrevis av mulige årsaker til vibrasjoner, men basert på din erfaring, har du noen stalltips utifra symptomene jeg beskriver?

Setter pris på alle gode råd i denne saken.

Mvh frustrert bileier.