0

Kan en strøken Xantia bli en investering?

spurt 2022-01-05 09:41:25 +0100

anonym bruker

Anonym

Hei. Jeg leste nettopp en artikkel om en 28 år gammel Hilux som har mer enn doblet seg i verdi siden den var ny. Man har også sett det på en del andre klassikere, eldre biler. Flere eldre typer Mercedeser eller BMW som f.eks 8- serie fra 90 tallet holder en veldig god verdi og den fortsetter å stige.

Jeg har en Citroen Xantia 1.8 bensin fra 1999, altså ingen klassiker av en bil. Bilen er gått kun 68.000km, har hatt en eier frem til jeg kjøpte den i fjor for 20.000 kr. Den har blitt antirustbehandlet som ny og det ble gjentatt noen år senere. Den har alltid stått i garasjen og i følge forrige eier(mann 90 år), har ingen noen gang sittet i baksetene. Bilen har så si full servicehistroikk fra merkeverksted med alle EU- kontroller som også ble tatt der.

Som du skrev i teksten om Hiluxen, en skal være forsiktig med å bruke utrykket '' helt som ny '' men i tilfelle med Xantiaen min så kan man også nesten si det.

Jeg lurer på - hvis jeg tar godt vare på den, kan den bli verdt ''noe'' om noen år eller er det en bil som egentlig ikke har noe potensialet?

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett

1 answer

Sorter etter » eldste nyeste flest stemmer
0

besvart 2022-01-05 12:20:09 +0100

Først og fremst, det finnes bedre investeringer her i verden enn å kjøpe en HiLux i tidenes litt ut på dagen og vente i 28 år på at den skal "doble" seg i verdi. Dette regnestykket var heller ikke inflasjonsregulert, med de konsekvenser dette har for tallet med to streker under. Vær forøvrig ops på en ting med den aktuelle bilen: den har nærmest stått stille i alle disse årene - det innebærer at den som eventuelt har ventet i alle disse årene, har hatt en betydelig kapitalkostnad som en følge av bundet kapital. Nå er vel et eventuelt bil-lån forlengst nedbetalt her, men noe kynisk sett, det er kke urelastisk å skaffe seg en avkastning på 10 % pr år på annet vis - da går det IKKE 28 år før verdien er doblet! Du kan også investere i bolig, om vi regner på samme måten som med nevnte Toyota, har de fleste av oss som har kommet litt opp i åra, typisk opplevd en verdistigning der vi kan snakke om både 5- og 6-dobling av opprinnelig kostnad. Poenget er...at det er ekstremt sjelden det "lønner seg" å investere i bil - for investeringens skyld.

Når det gjelder en feiende flott bil som en du nevner, er det andre grunner som er mye, mye viktigere enn eventuell "gevinst" en gang i fremtiden! Om du kjenner bilens historikk, eventuelt er i familie med han som kjøpte bilen som ny og eide den stor del av livet, er det skikkelig artig å la bile nleve videre "i familien" i noen tiår fremover, til den engang blir et virkelig klenodium! Jeg hadde selv et sånt prosjekt, en bil som hadde vært i samme familie i mer enn 40 år, men tror du ikke "noen" så sitt snitt til å nærmest gi bort bilen til en "kjekk mann" når jeg snudde ryggen til!

Tidligere overtok også jeg en eldre bil fra et dødsbo i familien, dvs jeg kjøpte bilen meget billig, det var en Moskwitch -74 med kun 30.000 kjørte km eller 14-15 år eller deromkring. Jeg kjørte den en kvart million kilometer til og hadde mye glede av den før den gikk videre til neste lykkelige eier,. I dag angrer jeg på at jeg brukte den, den burde vært lagret tørt og godt og kun brukt på søndager!

Sånn er det egentlig med denne Citroenen også, det er nærmest helligbrøde å bruke den i hverdagen. Den bør taes vare på og brukes ved spesielle anledninger, verken mer eller mindre, eventuelt selges til en sann entusiast - en som vet å verdsette det som i realiteten er en feiende flott fransk klassiker fra nyere tid! Gleden over å eie et sånt klenodium er i mitt hode mye større enn kroner og øre! Ellers kan du selvfølgelig påregne at bilen iallefall ikke taper seg spesielt mye i verdi ti-tyve år frem i tid, men du skal vente veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeldig lenge for at den skal gi egentlig gevinst - det virkelige potensialet her ligger i å glede seg over bilen ... (more)

rediger merk som støtende slett lenke more

Ditt svar

Du kan begynne å skrive uten å være logget inn - spørsmålet ditt vil bli publisert etter at du har logget inn eller laget en ny konto.

Legg til svar

Antall visninger