0

magnetfelt elbil

spurt 2021-10-15 14:26:52 +0200

anonym bruker

Anonym

Jeg har et generelt spørsmål angående magnetfelt som dannes når de store batteriene i el-biler er i bruk. Det er vel slik at alle som sitter i en el-bil sitter "på batteriet". For noen år tilbake leste jeg en artikkel om dette med magnetfeltet og faren det kan utgjøre for helsen, spesielt for små barn og gravide. Jeg har ikke klart å finne tilbake til artikkelen. Mulig den er "drept". Mitt spørsmål er om det finnes et betydelig isolerende lag over batteriet for å stoppe magnetfeltet. (Som kjent for de fleste dannes det magnetfelt rundt dekk med stålkord. Her spres magnetfeltet inne i bilen) Ved avmagnetisering av dekkene opplever man ikke samme trøtthet som tidligere ved kjøring.

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett

7 answers

Sorter etter » eldste nyeste flest stemmer
0

besvart 2021-10-15 16:53:16 +0200

updated 2021-10-15 20:31:24 +0200

Vidløftige tanker her men tror nok du kan gå rimelig uskadet ut av en elbil etter en dags bruk eller flere for den saks skyld og det med magnetfelt i et dekk med stålcord er nok noe mediaskapte greier som ikke engang er i nærheten av å holde vann her hvor er logikken ?. Joda vi husker sikkert at en eller annen person holdt et lysrør under en høyspent ledning på 110000 volt og fikk det til å gløde ,men om det var en vitenskapelig test er vel tvilsomt. Vi skal skremmes litt og det har vært mange historier opp igjennom tidene, salt, stråling fra mobiler, radioer, varmeovner, acrylamid, høyspent linjer, fargestoffer, aluminium i drikkevannet, amalgan forgiftning osv osv men tror nok vi må ta det for hva det er nemmelig litt vår egen frykt for alt som kan ramme oss fordi om noen nå kommer til å si at det reddet livet deres ved å flytte langt vekk fra kraft linjer eller at de borret ut all amalgan i tennene og at det reddet trolig livet deres. At det er stålcord i dekkene dine vet jeg ikke engang hvordan skal påvirke den som sitter i bilen men har frykten rammet oss så er jo den trolig farligere enn den faktiske påvirkningen om enn noen, desverre er de fleste media skapte frykter som regel ubegrunnet men når en eller annen journalist får tak i en tvilsom rapport i utlandet og sprer den rundt så skaper den redsel, man leser om det og det får mye oppmerksomhet en liten stund gjerne noen debatter på tv med kjente professorer og forskere men så er det tyst så ja det er medie skapt frykt omtrent som at ulven skal komme i nærområdet vårt og fange ungene våre, hvorfor i allverden skulle den det den skyr jo mennesker som pesten ? hvor mange barn er tatt av ulv de siste 200 år i Norge ? Jeg ville vært mye mere redd for å spise oppdrettslaks da vi forbrukere ikke er i nærheten av å vite hvordan denne fremstilles med sine kjemikalie avlusninger, nærve gift avlusninger som legger reke bestanden mer eller mindre øde nord for Trøndelag og for ikke snakke om det genmanipulerte foret de lever hele sitt liv på og legger store områder under mærdene ulevelige for de fleste organismer kanskje for all fremtid med en lett innblanding av kvikksølv og tungmetaller som til og med Russerene forbyr å importere og dette forer vi barna våre på kanskje 2 ganger i uken med et smil om munnen med frasen at det er jo Norsk laks ??? som om de er det granne bedre enn våre opdrettskolegaer i utlandet. Jeg var 4 år i bransjen og har med undring sett at alt roes fort ned i media hvis det kommer det minste negativt ut her, jeg har mere på lager men best for alle at det man ikke vet har man ikke vondt av og også det at dette er et bilforum så man må lese seg opp ... (more)

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2021-10-15 22:13:48 +0200

Det finnes mange festlige konspitasjonsteorier der ute, men en ting er sikkert: et batteri er i utgangspunktt en daustrøm-kilde. Uansett hvor mye strøm det måtte være i en batteribank, det er IKKE et magnetfelt rundt et batteri! Oppsøk gjerne f.ex ditt nærmeste sykehus og ta med deg en liten jernting for å sjekke magnetfeltet i batteribanken som leverer strøm til sykehusets UPS-anlegg, da vil du ved selsyn kunne konstatere at bindersen din - eller hva du nå måtte ta med deg - faktisk ikke påvirkes! Skal du gjøre det enda mer avansert, ta med deg en glassplate og litt jernfilspon, om det er et magnetfelt, ja da vil dette komme VELDIG tydelig frem! Og gidder du ikke oppsøke noen som har en svær batteribank, vel, da kan du gjøre eksperimentet hjemme med et vanlig 12 volt bilbatteri....lite felt der også!

DET SOM GIR ET REELLT FELT, er enhver spole der strømnen skifter retning. Hver gang strømmen skifter retning, eller polaritet om man vil, ja da genereres det et elektromagnetisk felt. Om du vet hva du gjør og har tilgang til en spole, bruker du nevnte glassplate og jernfilspon, vips, så får du et fint mønster avtegnet på glassplaten! Men dette leker du altså ikke med - du skal vite hva du gjør!

Det som KAN GI et elektrisk felt i en elbil er dels styringselektronikken som regulerer ladingen, dette har kun relevanse når bilen lades, dels elektronikken som regulerer strømflyten under kjøring, dels motoren - også under kjøring - motoren er jo faktisk en spole! I elbiler kan det være AC-motorer, og det kan være DC-motorer. AC innebærer vekselstrøm, hvilket genererer et vesentlig sterkere magnetfelt enn en DC-motor, i tillegg har du en inverter, som også vil kunne generere et ikke ubetydelig strålingsfelt. Og skal vi være riktig pirkete. motorer til f.ex vifter og leamikk i bilens klima-anlegg, enn si vindusheiser osv osv, alle vil kunne generere elektromagnetiske felt - på lik linje med tilsvarende leamikk i konvensjonelle biler!

I det hele tatt: ja - det finnes ting og tang som kan gi opphav til et elektromagnetisk felt, for all del. Og som vi lærte i første klasse på ungdomskolen, jo høyere strømstyrke, jo mer magnetisme. Min tese er imildertid at dels vil bilens karosseri og kapslingen av elektronikken skjerme elektromagnetiske felt i stor grad, dels vil feltene i seg selv være relativt begrensede - ja - en Tesla med "bånn gass" vil nok ha veldig mye sterkere elektromagnetiske felt omkring de komponentene som faktisk avgir et slikt felt - men hvor ofte kjører man faktisk med "bånn gass"? Da snakker vi om sinnsykt mye mer strøm enn ellers - og når vi snakker om Tesla - de aller fleste kjører helt ordinære, fornuftige elbiler - da snakker vi veeeeeeeeeeeeeldig mye mindre strømgjennomgang.

Men igen - NEI - det er IKKE et problem med "magnetisk felt" i tilknyting til en batteribank! Det som derimot er virkelig farlig med en svær batteribank, er at den bokstavelig talt sier "poff" om den kortsluttes! Ved kortslutning skjer det morsomme ting med LiIon, det oppstår en ... (more)

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2021-10-16 11:41:18 +0200

updated 2021-10-16 11:51:35 +0200

Når skallen min dumpa ned på hodepute i natt, kom jeg til å tenke på et virkelig festlig magnetfelt: på sykehusene har man noe som heter MR! Dette er i korthet en greie som genererer ovseleg sterke magnetfelt, hensikten er å avdekke avvikende mønstre i kroppens bløtvev, men for all del, man får et godt inntrykk av åssen det står til med skjelettet også! Av årsaker jeg ikke skal komme inn på her, har jeg stiftet et nært bekjentskap med både MR og CT, der den siste er en moderne form for røntgen-daignostikk. Men MR - det er selve kongen på haugen når det gjelder magnetfelt! De som jobber som operatører og spesialister på sånne steder, er naturlig skjermet, men vi som må en tur i "tønna" ligger altså midt i et fryktelig sterkt magnetfelt! Mao et sted der du IKKE vil være om du har det være seg pacemaker eller metall i kroppen! Nei, man oppsøker ikke denne greia for moro skyld, men et dusin ganger eller så i løpet av et liv - det er ikke uvanlig - og meg **ekjent er det ikke publisert studier som avdekker negative konsekvenser. Vår beste venn google er grei å ha om du vil vite mer om MR og strålingsfeltet du blir utsatt for der, sammenlignet med det vi ellers møter i hverdagen - her snakker vi elektromagnetisk felt - er det rett og slett ekstremt!

Da kan du samtidig google på andre strålingsformer i det elektromagnetiske spekteret. Mye festlig, f.ex mikrobølgeovner, radarhoder er noe man bør unngå om man ikke vil koke seg sjæl! Men som du vet, mikrobølgeovnen er bygget sånn at selve hodet, kall det gjerne antenna, ligger inne i det vi kaller et Faray-bur. Mao slipper det minimalt med stråling ut til deg! Men som det står i enkelte bruksansivinger: du skal IKKE stikke nesa borti ruta på mikroen når du varmer pølsa! Noe lignende er det med radar, det er ikke for ingenting at radarantenna på båter er plassert høyt oppe i masta! Dels får man lenger rekkevidde, men man unngår også å grille mannskap og passasjerer! Som sagt: sånne greier trør man IKKE for nær! Men siden energien i utgangspunktet distrueres i en variant over temaet kuleskall - nei - den stråler IKKE rett ned på deg på båten - blir strålingsfeltet meget raskt tynna ut! Heldigvis - hvis ikke ville vi ikke kunnet bruke radar i verken skip, fly eller for den sakens skyld, ved kontrollsentraler for fly- og skipstrafikk!

DET FARLIGSTE er som de fleste nok vet, røntgen og ikke minst, radioaktiv stråling. Da snakker vi ikke lenger om verken magnetfelt eller elektromagnetisk stråling, vi går veldig langt ned i bølgelengde. Her finner vi alfa, beta, gammastråling, som hver for seg har ekstremt farlige konsekvenser for cellene i kroppen vår. Alfa er strengt tatt parikkelstråling, det kan vi beskytte oss mot ved å krype ned i et høl i bakken og legge et lokk over hue - f.ex. Men det dumme er at radioaktive partikler binder seg til støvet rundt oss ... (more)

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2021-10-16 18:35:54 +0200

Ja jo røntgen er noe farlige greier der vi omtrent blir selvlysende og blir bombardert med stråling på Tjernobyl nivå men kan ikke sammenlignes med magnetisme og Farradays lov. Det er mye som vi mennesker ikke trenger å ofre en tanke i og med at vi hele tiden går rundt i jordmagnet feltet og faktisk blir 119 pr gamle så om et dekk har stålcord tror jeg ikke senker vår levealder betydelig. Vi mennesker liker å tenke at det og det er farlig for oss og kanskje faktisk det er også men magnetisme kan jeg nesten garantere er ufarlig. Er et felt så sterkt at det kan forårsake stråling så er det noe annet men da snakker vi om trafoer på minst 6600 volt og helst mye høyere. Bare lyden fra en Konela tørrtransformator på 6600 volt ville vært nok til at du ikke rigger soveposen din for å sove i nærheten av den. En radar joda den et farlig men bare så lenge du befinner deg i svepefeltet på nær avstand som det var mye snakk om for en stund tilbake da en Norsk militær bår hadde så sterk radar at mennene ombord ble sterile ? Tja hvem vet om de første radarene sendte sine strålinger i hytt og pine og faktisk skadet de ombord ? Sitter du ute en klar vinternatt så er det også risk for bestråling fra verdensrommet da ozon laget er svekket og jorden ikke er fult så trygg som vi tror, stråling et faktisk noe vi må tenke på i fremtiden da huller i ozon laget slipper disse strålene helt ned til bakkenivå.

Hilsen Mr Car Wizard

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2021-10-17 10:11:25 +0200

Kloke ord fra Kamerat Wizard, og ja, det var noe greier omkring den kgl norske marine og en av de forvokste jollene de kaller "krigskip" for noen år tilbake! Det har også vært tilsvarende incidenter med sivile skip, og gjengangeren har vært ansvarsfraskrivelse over hele fjæla! Utrolig nok er det som å trykke på en knapp: når det skjer sånne ting, er det samme ryggmargsrefleksen hele veien opp fra kapteinen til sjefen for marinen og forsvarministeren, det kan uuuuuuumulig være denne skarve radaren som er skyld i at statistikken for såvel sterilitet, sponatanaborter, kreft går like lukt til himmels for de gruppene som har hatt sitt virke på disse jollene! Samme melodien i sivil sektor, fra kapteinen og like opp til sjøfartsdirektoratet og instansene som har godkjent plasseringen av antenner og ditt og datt: den kjente "ingen" tar ansvar - bortforklaringene formelig bobler over!

Når det er sagt: når det går galt, er det først og fremst avstand, avstand og atter avstand som er problemstillingen. Man skal IKKE være for nær en strålingskilde. Dernest er det selvfølgelig et spørsmål om utstrålt effekt og ikke minst hvilket frekvensområde vi snakker om. Og ikke minst: antenneneloben - de fleste antenner - bortsett fra en pisk som står rett opp - er det vi kaller rerningsdirektive. Strålingen er altså konsentert i en bestemt retning - de fleste vil f.ex ha sett at på mobile basestasjoner minner antennene om en brystholder for Dolly Parton! Det er det vi kaller RETNINGSDIREKTIVE antenner! Det samme gjelder langt på vei flere varianter over temaet antenner, det er mao sånn at så lenge man ikke står RETT FORAN antenna, kan det gå greit!

Problemet med KNM KVIKK var at båten var så liten...besetningen på dekk sto nærmest og så rett inn i radarantenna! Det er dårlig karma, rett og slett, men neppe tilsiktet fra marinens side, selv den beste kan gjøre feil når man setter opp ting og tang. Etterhvert tok jo også marineledelsen ansvar overfor iallefall noen av dem det gjaldt og rettet opp i det man kunne rette opp i, den skal de ha! Min subjektive oppfatning er imildertid at vi fremdeles har høyt oppg og langt frem på dette feltet, og skal det bli bedre, må vi alle være litt mer oppmerksomme, litt mer kritiske, til dette med HMS og eksponering for det vi med en fellesnevner kan karaktisere som skadelige miljøfaktorer. Nei, det blir ikke bedre på en-to-tre, men om alle bidrar litt - fra deg og meg til de instansene som er satt til å overvåke dette - da blir det bedre for de som kommer etter oss! Endelig vil jeg igjen minne om dette med hverdagen: tenk "headset" på mobilen - gode vaner her gir barna noe å tenke på! Sørg også for at barna får gode mobilvaner - det gir de rette holdnignene fra bunnen av - hvem vet - kanhende nettopp DINE barn eller barnebarn havner på KNM KVIKK II eller III!

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2021-10-17 19:08:26 +0200

Ja Knm Kvikk hadde trolig noen skumle eksprimentelle radarer som Norske myndigheter helst vil legge et lokk over. Oppdretts industrien vår bruker Hydrogen peroxid H2O2 til avlusning som er mest kjent som en bestanndel i rakettdrivstoff som sendes til månen og en binding som Bering Breivik brukte til å rasere regjeringskvartalet med med men det meste dysses pent ned så lenge det er økonomisk vinning for vår økonomi ja så ser vi igjennom fingrene med det gjerne høyt opp i systemet. Men vi må jo leve våre liv uten å tenke alt for mye på alt som kan ramme oss ellers så blir det en tung tilværelse, det som skjer det skjer jo og sånn er det jo bare.

Hilsen Mr Car Wizard

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2021-10-17 19:08:28 +0200

Ja Knm Kvikk hadde trolig noen skumle eksprimentelle radarer som Norske myndigheter helst vil legge et lokk over. Oppdretts industrien vår bruker Hydrogen peroxid H2O2 til avlusning som er mest kjent som en bestanndel i rakettdrivstoff som sendes til månen og en binding som Bering Breivik brukte til å rasere regjeringskvartalet med med men det meste dysses pent ned så lenge det er økonomisk vinning for vår økonomi ja så ser vi igjennom fingrene med det gjerne høyt opp i systemet. Men vi må jo leve våre liv uten å tenke alt for mye på alt som kan ramme oss ellers så blir det en tung tilværelse, det som skjer det skjer jo og sånn er det jo bare.

Hilsen Mr Car Wizard

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2021-10-18 13:11:35 +0200

Nja, det som definerer hvor farlig en radar er for kroppene våre, er frekvens og bølgelengde. Og som alle som husker det de lærte om radar i førsteklasse på ungdomskolen eller et annet sted på veien, vil ite at det er veldig greit med korte bølgelengder for å kunne få frem informasjon om relativt små objekter på skjermen. Da skipper vi utredningen av hvilken betydning rotasjonshastigeten på antenna har i denne sammenhengen. Uavhengeig av dette, forsvaret har osm du antyder, forskjellige måter å gjøre ting på, bla er man veldig glad i puls-radar, likeledes kjører man ofte litt mer effekt enn sivile radarsystemer. Det første er for å unngå å male en blink på det være seg landbaserte radarstasjoner eller som her, KNM Kvikk, det andre er bla for å gjøre systemene mindre følsomme for clutter og elektronisk krigføring - i vår tid er f.ex radarjamming blitt ganske så sofisikert! Det er f.ex ganske så ødeleggene for en målsøkeradar!

Vel, på KNM Kvikk var det nok ikke spesielt avanserte systemer, men som vi vet, en vanlig radar er ille nok! Ingen ved sine fulle 5 ville stilt seg foran hodet i en mikrobølgeovn om det hadde blitt montert på masta midt på denne jolla! Vel, en konvensjonell radar går en hvilken som helst mikrobølgeovn en høy gang! Det har skjedd ulykker der sjølfolk bokstavelig talt har blitt kokt, f.ex ved arbeid i master eller på taket der disse feiende flotte roterende antannene står! HMS er som vi vet, en nokså ny greie, ikke mange åra siden dette med helse, miljø og sikkerhet var totalt ukjent, både svilit, men ikke minst, i militærvesenet! Det har blitt mye bedre - den skal både marinen og "de andre" mer eller mindre væpnede forsvarsgrensene ha!! Hvilket minner meg på en nå avdød f.d kollega....han jobbet som tekniker på Bodø flyplass...den militære delen. En av de aktivitene som var litt morsom, var når de skulle teste at målsøkeradaren foran på flyene fungerte: da stilte de seg med et lysrør nokså nær flyet....slo på radaren....voila----jaggu så de lyset! Det burde være INNLYSENDE at når et lysrør tenner....ja da er det ganske skummelt å stå akkurat der med lysrøret i handa! Men det var altså en dagligdags foreteelse! Bare så det er sagt: denne f.d kollegaen døde ikke av av dette, han døde i forholdsvis moden alder av en komplikasjon etter en rutineopersasjon.

Mhp Breivik brukte han en relativt moderat mengde ammoniumnitrat, om han har brukt hydrogenperoxid har det vært for å lage en enkel tennsats. Skal ikke mye til før det smeller godt, og med noen hundre kilo amomoniumnitrat, ja da blir det den store smellen. Jaggu godt han ikke var spesielt kompetent til å lage bomber, ei heller var planlegging hans sterkeste side! Det kunne gått så meget verre! Ellers tenker jeg at den verste biten ikke var stjernesmellen, men seansen på Utøya. Uten å menee for meget i etterpåklokskapens navn, jeg håper det kgl norske politi ... (more)

rediger merk som støtende slett lenke more

Ditt svar

Du kan begynne å skrive uten å være logget inn - spørsmålet ditt vil bli publisert etter at du har logget inn eller laget en ny konto.

Legg til svar

Spørsmålsverktøy

1 følger

Statistikk

Spurt: 2021-10-15 14:26:52 +0200

Sett: 73 ganger

Sist oppdatert: Oct 18