0

Undersøkelsesplikt

spurt 2021-08-10 07:17:33 +0200

anonym bruker

Anonym

Jeg ser at Benny i tilsvar til kjøpere av bil (Toyota Landcruiser) som har fått problemer viser til en undersøkelsesplikt og lurer på hvor Benny har funnet denne plikten? Meg bekjent finnes den ikke i lovverket.

Mvh Arthur C. Knudtzon

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett

3 answers

Sorter etter » eldste nyeste flest stemmer
0

besvart 2021-08-10 08:54:15 +0200

He he nei du finner nok ikke den i Norges lover det dreier seg mere om at kjøper man en vare til et par tre hundre tusner så sjekker man hva man kjøper ellers blir det lett katta i sekken for kjøper. Kjøper man en bil så sjekker man årsmodel og km samt tar den en prøvetur og prøver så godt man kan å undersøke service historikk, tidligere skader osv eller tar den på en Naf test. Det vil jo kunne spare kjøper for en masse bryderi senere og samtidig kan det jo være at selger også slipper mye unødvendige spørsmaål eller forbruker saker mot seg. Men vil man ikke så vil man jo ikke og man begår altså ikke et lovbrudd etter loven.

Hilsen Mr Car Wizard

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2021-08-10 14:25:47 +0200

Joda, undersøkelsesplikten er hjemlet i kjøpsloven, for spesielt interesserte finnes det en grei oversikt over denne plikten i kjøpslovens § 31. Mulig at det finnes forbrukere der ute som lever i den villfarelse at verden er sånn innrettet at det kun er selgerne som har PLIKTER, mens kjøperne bare trenger å forholde seg til RETTIGHETER, men som vi vet, det grunnleggende prinsippet for oppbyggingen av lover og forskrifter i presumptivt demokratisk samfunn er en balanse mellom plikter og rettigheter. Det ene medfører det andre: her er det selgers opplysningsplikt som har sin motsvarighet i kjøpers undersøkelsesplikt! Noe kynisk sett, det er altså IKKE sånn at kjøper kan se en annen vei når selger står der med servicehefte, NAF-test og hva han nå måtte legge frem, og i ettertid påberope seg at han ikke ble opplyst om ditt eller datt!

En ærlig og korrekt selger sørger selvfølgelig også for å få med hvilke mangler som foreligger ved overtakelsen, og tar gjerne også med en referanse til hvilke dokumenter som er fremlagt. Men som vi vet, selv ikke den beste selger kan gardere seg helt og holdent mot kverulative kjøpere. På samme måte kan selv ikke den beste kjøper kan gardere seg mot bruktbilselgeren som har visittkort der det står "B-Gjengens Bilsalg A/S" med små bokstaver! Derfor er altså lovverket der!

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2021-08-10 15:52:08 +0200

Ja jo men du kan ikke straffes for det fordi om man har en plikt og kan dermed ikke fengsles eller bøtelegges i en Norsk domstol men du kan miste din rett til å få hjelp til å bevare forbrukerens rettigheter slik at hvis man forsøker å lage en sak mot selger så faller det kanskje på stengrunn ved at du får beskjed om at dette burde du vist om eller satt deg inn i og kan miste alle dine rettigheter og selger går uberørt fri.

Hilsen Mr Car Wizard

rediger merk som støtende slett lenke more

Ditt svar

Du kan begynne å skrive uten å være logget inn - spørsmålet ditt vil bli publisert etter at du har logget inn eller laget en ny konto.

Legg til svar

Antall visninger