0

Feil lysbruk?

spurt 2021-02-27 13:05:30 +0100

anonym bruker

Anonym

Jeg ser på Broom at mange blir bøtelagt for feil bruk av kurve/tåkelys. jeg ar påpekt dette for en bekjent som kjører Mercedes, han sier det ikke går å slå av disse lysene på hans bil, de er koblet slik fra fabrikken og er type-godkjent. Kanskje reglene ikke er så klare allikevel?

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett

1 answer

Sorter etter » eldste nyeste flest stemmer
0

besvart 2021-02-27 15:22:49 +0100

updated 2021-02-27 15:24:17 +0100

Nja, er det kurve-tåkelys, eller er det en annen sort lys, f.ex parkeringslys? Da er det som din bekjente sier, de er koblet slik fra fabrikken og godkjent som parkeringslys. Du ser bokstavelig talt forskjell om lysene står på og du står foran bilen, og skulle du være i tvil, får du din bekjente til å springe ut og slå på lysene en mørk kveld, ta gjerne en sjekk mot en vegg med disse lysene alene og deretter sammen med nærlyset, om disse lysene er tilnærmet like sterke som nærlyset og sprer lyset i alle retninger, vel, da er det helt klart problematisk! Ellers er det sånn at adaptive kurvelys - som tenner i kurver ved mørkekjøring og under en gitt hastighet - er godkjent gjennom et EU-direktiv. Men det er altså IKKE under noen omstendighet tillatt å bruke kurve/tåkelys sammen med nærlys, det medfører bot og dask på lanken! Også om det er "koblet sånn" fra importøren eller andre!

På min bil (og alle andre VAG-mobiler som jeg har sjekket dette på) er disse også koblet slik at man kan tenne dem sammen med nærlys/fjernlys, dette er i tråd med typegodkjenningen, men som du vet, ikke lovlig lysbruk ifht det norske regelverket. Dette reflekteres i regelverket: det er primært bruken som er regulert, det er egentlig ikke noen detaljert beskrivelse av at lysene skal være koblet sånn og sånn. Men de av oss som har montert slike lys i ettertid, velger normalt sett å koble dem via et relee på en slik måte at vi ikke uforvarende skal kunne kjøre med dem tent sammen med nærlys. På samme måte er det naturlig å koble ekstra fjernlys slik at de slås av sammen med bilens ordinære fjernlys når vi dimmer, men også her: det er BRUKEN som er lovregulert, ikke hvordan man realiserer dette! Man velger imidlertid normalt sett å bruke hue og gjøre det lett for seg selv å være korrekt og lovlydig gjennom å bruke et relee og ikke f.ex en ekstra bryter!

HER finner du Biltilsynets syn på saken: https://www.vegvesen.no/trafikkinform...

rediger merk som støtende slett lenke more

Ditt svar

Du kan begynne å skrive uten å være logget inn - spørsmålet ditt vil bli publisert etter at du har logget inn eller laget en ny konto.

Legg til svar

Spørsmålsverktøy

1 følger

Statistikk

Spurt: 2021-02-27 13:05:30 +0100

Sett: 43 ganger

Sist oppdatert: Feb 27 '21

Antall visninger