0

Trenger en BE for å trekke henger med eSoul?

spurt 2020-09-18 13:59:23 +0100

anonym bruker

Anonym

kia eSou og eNiro kan trekke henger på 300 kg, men siden de fleste tilhengere er fra 750 kg totalvekt, så må en da ha BE lappen da hengerenes totalvekt er over 300 kr. Med BE er det aktuell totalvekt som betyr noe, eller er det greit å kjøre med en henger hvis totalvekt overskriver bilens tillatte maks vekt med 450 kg?

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett

1 answer

Sorter etter » eldste nyeste flest stemmer
0

besvart 2020-09-18 18:10:19 +0100

Les og bli klok....her er hva det kgl norske veivesen sier om saken:

"Bilens tekniske begrensninger

Selv om du med klasse B eller klasse B 96 kan trekke tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg etter førerkortforskriften, må du alltid sjekke i bilens vognkort hva som er ”tillatt hengervekt”, dvs. maksimal aktuell totalvekt for tilhenger etter denne bilen. Den vekten er fastsatt av bilfabrikanten, og må ikke overskrides uansett hvilken førerkortklasse du har. Resultatet kan bli at du kan trekke tilhengeren, men ikke med full last. Bare når bilens tillatte hengervekt er lik eller høyere enn tilhengerens tillatte totalvekt, kan tilhengeren lastes fullt opp.

Du må heller ikke overskride bilens ”tillatte vogntogvekt”, dvs. summen av bilens og tilhengerens aktuelle totalvekter."

Du finner dette og mer til HER: https://www.vegvesen.no/forerkort/har...

Dette avklarer ditt problem, slik jeg leser dette, som jo er en fortolkning av forskriften, er det aktuell totalvekt som har betydning her. At bilen har tilhengervekt som tilsier at du knapt nok kan trekke et godt lastet anleggstrillebår, er så sin sak, mesteparten av den fantastiske tilhengervekta på hele 300 kg blir jo brukt opp av selv en en-aksler med brems :-) Her ville jeg nok satsa på det danskene kaller "bagasjehenger", altså en liten, lett tilhenger uten brems - og tilpasset meg ulempene som følger med en tillatt hastighet på 60 km/t.

En helt annen ting er det at for tyngre hengere vil du raskt komme opp i problemstillingene omkring tillatt totalvekt vs vogntogvekt. Da blir det straks mer komplisert, det finner du mer om i DENNE artikkelen: https://www.tv2.no/a/3205510

THE BOTTOM LINE er at du uansett - for å være helt sikker før du legger i vei - bør taste inn bilens og hengerens registreringsnummer og din førerkortklasse på Veivesebets tukhengerrkalkulator. Skal du f.ex kjøre hjem noe fra Ikea eller andre som selger tyngre varer med en lånehenger, kommer du lynraskt i konflikt med forskriftene med her! Ikeas hengere er robuste saker, de veier nok sine 200 kilo, da skal du ikke ha mange sofaer inni før det butter imot§ Enda verre blir det om du handler "stort" i en byggshop, der bruker man ofte små, men tøffe boggi-hengere.....dvs hengere som er bygget for tillatt totaltvekt fra 1500 kg og oppover. En litt robust en-aksler med brems veier ofte 250 kg, en boggihenger har en ekstra aksel...vips...så er du oppe i 350 kg! Mao bør du satse på en helt annen bil om du har jevnlig behov for å trekke litt :-) For ordens skyld: jeg har en helt vanlig, liten familiebil, med en tillatt tilhengervekt på 2 tonn og førerkort med denne "E"'en kan jeg ha et nokså avslappet forhold til sånne ting og heller fokusere på å laste hengeren riktig! Dette med å lesse riktig er viktig, også med 300 kilo slep...sjekk Brenderup sine hjemmesider for mer info!

rediger merk som støtende slett lenke more

Ditt svar

Du kan begynne å skrive uten å være logget inn - spørsmålet ditt vil bli publisert etter at du har logget inn eller laget en ny konto.

Legg til svar

Antall visninger