0

Vikeplikt for syklister som sykler mot kjøreretning

spurt 2020-08-19 11:34:44 +0100

anonym bruker

Anonym

Hei. Stadig flere enveiskjørte gater i Oslo har oppmerket røde sykkelfelt mot kjøreretningen. Har bilister/syklister vanlig vikeplikt fra høyre for syklister som kommer fra tydelig skiltet enveiskjørt gate? Jeg er usikker både som bilist og syklist.

hilsen Sissel

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett

1 answer

Sorter etter » eldste nyeste flest stemmer
0

besvart 2020-08-20 21:07:05 +0100

Det kgl norske veivesen har gitt ut en veileder for dette med syklister i trafikken:

https://www.vegvesen.no/trafikkinform...

Som du ser, er det springende punktet om det du omtaler som "sykkelfelt" er definert som sykkelfelt eller sykkelsti. Jeg tenker at det ikke er uproblematisk å definere et felt som går mot kjøreretningen som "sykkelfelt", all den tid skiltet enveiskjøring også omfatter alle kjørende. Og en syklist som ikke triller sykkelen, er pr definisjon kjørende...det samme gjelder små kjøretøyer med elektrisk motor, f.ex elektriske sparksykler. Normalt sett vil høyreregelen gjelde om vi snakker om sykler som befinner seg i det være seg kjørebane eller i sykkelfelt. Som nevnt over, påbudt kjøreretning omfatter alle kjørende....sist jeg sjekka, fikk man verken forkjørsrett eller påkjørsrett av å kjøre mot kjøreretningen, tvert om, det er et alvorlig straffbart forhold.

Om det røde sykkelfeltet er definert som "sykkelsti", hvilket det presumptivt skal være gitt det faktum at det er "kjørende", her syklister, som ferdes i begge retninger, gjelder ubetinget vikeplikt når syklisten (eller andre "kjørende" som ferdes på veien) skal krysse eller svinge inn på annen vei. Sånn må det nødvendigvis være, det kan ikke være sånn at en gjøk i Fantomet-drakt som kommer som en kule ut mot kjøreretningen i en enveiskjørt gate, skal ha forkjørsrett.

For oss som ikke bor i Oslo, fremstår det imidlertid som om det har gått over stokk og stein en god stund når det gjelder dette med enveiskjøringer, fjerning av parkeringsplasser, sogar stenging av gater, for ikke å snakke om massiv etablering av sykkelstier i hytt og p. Det er på ingen måte gitt at man har tenkt gjennom den problemstillingen du tar opp, i ditt sted ville jeg nok sjekka skiltinga, både i forhold til om dette er skiltet som "sykkelsti" eller om det er satt opp et vikepliktskilt der det potensielle konfliktområdet finnes. Ta gjerne et par bilder, spesielt om det fremstår som om det er gjort en kardinalfeil her. I sistnevnte tilfelle ville jeg nok tatt opp saken med NAF, gjerne tatt en telefon til trafikketaten eller for den sakens skyld, send bilder og et nyhetstips til VG :-) For å si det sånn, det er ikke umulig at kommunen i sin iver etter å bli verdensmestere på denne greia med sykkelfelt, sykkelstier, kjært barn har mange navn, har vært litt for kjappe!

rediger merk som støtende slett lenke more

Ditt svar

Du kan begynne å skrive uten å være logget inn - spørsmålet ditt vil bli publisert etter at du har logget inn eller laget en ny konto.

Legg til svar

Spørsmålsverktøy

1 følger

Statistikk

Spurt: 2020-08-19 11:34:44 +0100

Sett: 15 ganger

Sist oppdatert: Aug 20