0

Er det lov å Straight pipe en bil i Norge?

spurt 2020-06-04 16:10:27 +0200

anonym bruker

Anonym

Er det lov å Straight pipe en bil i Norge?

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett

1 answer

Sorter etter » eldste nyeste flest stemmer
0

besvart 2020-06-04 17:09:07 +0200

Dersom du snakker om "straight pipe" i tråd med den definisjonen vi normalt sett legger i begrepet, er det enkle svaret et rungende NEI....du trenger ikke tenke tanken engang. Om du snakker om et eksosanlegg som egentlig bare er et modifisert, helt ordinært eksosanlegg, er svaret tja...det fordrer en godkjenning på flere nivåer, der ikke minst bilens alder er av stor betydning. for hvor omfattende godkjenningen trenger å være. Det ligger i sakens natur: er bilen si en Lada fra 1974, er det plankekjøring: da er det kun støy og (såvidt) CO som er relevant.

Nå skriver du ikke noe om hva slags bil du har tenkt å tukle med her....det er en vesensforskjell på eldre og nyere biler, man kan nesten si at det var et paradigmeskifte når krav in katalysator poppa opp i 1989. Etter den tid har det bare blitt verre: etterhvert som det har kommet skjerpede miljøkrav, har den ene duppeditten etter den andre dukka opp på eksosens vei ut i guds frie natur. Ja, Norge var på ingen måte "først" her, men et sted på veien adopterte man EU-kravene. Nei, det er ikke riktig like rigorøse målinger i Norge som hos f.ex tyske TUV, men det løser man lett og elegant ved å si et rungende NEI til alt som kan minne om uoriginale deler i et eksosanlegg. For nyere biler er det kun godkjente eksosanlegg som gjelder, fra ende til annen. Ja, du får mye kjekt til både BMW og andre spennende biler, men om du har en "udde" bil? Nada.

Som om ikke dette med miljøkrav var nok, kommer dette med støy inn i bildet. Unasett hvor gammel bilen er, det er IKKE så enkelt som å snekre noe sjæl, fyllle anlegget med stålull og satse på at snille mannen hols Biltilsynet tar frem et kalibrert måleinstrument fra Bruel & Kjær og sier "jollly fine". Noe forenklet sett, om støynivået er markant høyere enn det burde være, river man skiltene av bilen og forlanger at du skal teste og levere dokumentasjon fra Sintef eller annen godkjent måleinstituasjon for at du skal få igjen skiltene....så enkelt, så brutalt.

Så nei, det er ekstremt lite som er "lov" når det gjelder tukling med eksosanlegget. Men ja, du kan selvfølgelig hive på akkurat hva du vil og ta en liten spansk en....det er jo ikke SÅ ofte du må vise en veteranbil ?!? Er bilen eldre er det jo ikke riktlig like problematisk med dette med "miljø". Om eksosanlegget attpå til ligner litt på noe orignalt...? Det kan gå greit, for all del. Men om du sveiser et rakt rør sveiser et rakt rør som går fra utblåsningsrøret på eksosmanifolden og rett ut? Ja, da tigger du om trøbbel! Dette med STØYKRAV er noe som håndheves etter skjønn og humøret hos den uniformerte som måtte finne på å stoppe deg. Og stoppet, det blir du, gromlyd er den reneste magnet for spanserne! Skal du kunne kjøre i fred og sove godt ... (more)

rediger merk som støtende slett lenke more

Ditt svar

Du kan begynne å skrive uten å være logget inn - spørsmålet ditt vil bli publisert etter at du har logget inn eller laget en ny konto.

Legg til svar