0

Lovmessige krav til vinterdekk?

spurt 2016-04-05 14:54:14 +0200

Jeg ser på MIchelin Cross Climate som et alternativ for en elbil som kjører på saltet vei hele vinteren.

MIchelin selv skriver følgende i en fotnote: "3PMSF = Three Peak Mountain Snow Flake. Sertifisert ytelse på snø (bremsing og trekkraft). Michelin Cross Climate er ikke godkjent som et vinterdekk i Norge i henhold til gjeldende lovgivning."

Går jeg derimot til Statens Vegvesen, finner jeg "Sommerdekk skal ikke brukes når det er vinterføre (f.eks. snø og is)." og en henvisning til Forskrift om bruk av kjøretøy, §1-4.

Der står det i andre ledd, "Kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veggrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende. Vinterdekk er spesielt merket med M+S, MS, M&S, M-S, «Mud and snow», 3PMSF eller «3 peak mountain snowflake» og særskilt fremstilt for vinterkjøring."

Er det betingelsen "og særskilt fremstilt for vinterkjøring" Michelin her henviser til?

Er det presedens for at listen til STRO (http://stro.no/informasjon/vinterdekk...) bestemmer hvorvidt man er tilstrekkelig skodd etter forholdene? Forskriften nevner den jo ikke?

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett

1 answer

Sorter etter » eldste nyeste flest stemmer
0

besvart 2016-04-06 12:19:01 +0200

Hei. Hovedpoenget med bruksforskriftens bestemmelse i §1-4 er at du som fører til enhver tid har ansvaret for at hjulene har tilstrekkelig veggrep, uavhengig i dekktype. Bruker du sommerdekk i vinterperioden er imidlertid mønsterkravet 3mm selv på tørt godt føre, ikke 1.6mm som i sommerperioden. Bestemmelsen peker videre på vinterdekk og kjettinger som alternativer under forhold som krever mer enn vanlige dekk. Dekk merket med betegnelsene som nevnt, er å betrakte som vinterdekk. Men husk at selv ved bruk av slike dekk, har føreren det fulle ansvar for at kjøretøyet har tilstrekkelig veggrep. Som fører er ditt ansvar å forholde deg til anvisningene i §1-4, da er du på trygg juridisk grunn. Hilsen KNAjuristen.

rediger merk som støtende slett lenke more

Ditt svar

Du kan begynne å skrive uten å være logget inn - spørsmålet ditt vil bli publisert etter at du har logget inn eller laget en ny konto.

Legg til svar