0

Olje til ny bil

spurt 2016-02-19 12:51:11 +0200

Hei Jeg har kjørt 9000 i ny bil. Oljeskift er ikke før 15000. Oljen ser fin ut og den peiler bra, men var ikke det litt vel langt for førstegangsoljen?
Hvor mye skal man stole på disse longlife-oljene?

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett

1 answer

Sorter etter » eldste nyeste flest stemmer
0

besvart 2016-02-22 15:28:10 +0200

Heisann. Tidligere, faktisk bare for få år siden så var det slik at bilene ofte avr inne på en såkalt førstegangsservice som blant annet innebar oljeskift etter bare 1500 til 2500 kjørte kilometer.

Slik er det altså ikke lengre. Kanskje er det like greit, for hver eneste dag stod mekanikere verden rundt og byttet ut fullgod motorolje.

Grunnen til at det ikke er slik mer er mange. For det første, så var nok dette noe som hang igjen fra gammelt av. Den gangen motorene var produsert med dårligere toleranser og dårligere materialer. Man byttet olje etter at motoren hadde gått seg til litt. slik at man fikk bort små spon, sot og andre avleiringer. Ved moderne motorproduksjon er ikke dette lengre noe poeng. Spon og avleiringer er stort sett en saga blott. Det er også derfor det heller ikke lengre er nødvendig å "kjøre inn" en motor.

En annen ting er at oljene også har blitt mye bedre. De tåler mye mer enn tidligere og man kan kjøre lengre.

Et annet aspekt er at bliprodusentene kappes om å ha de lengste serviceintervallene for å gjøre det billigere og enklere for deg og meg som bileiere.

Helt til slutt betyr nok også miljø biten litt oppe i det hele.

De long-life oljene du nevner kan kjøres med i inntil 30.000 kilometer. Det synes jeg er mye og gjør aldri det på min egen bil. Så jeg bytter hver 15.000 km.

Men selv long-life oljene skal byttes en gang i året. Uansett kjørelengde. Det synes i alle fall jeg høres fornuftig ut.

Jeg har også lyst til på gi deg litt ros for å følge med på oljen. Det burde mange flere gjøre.

Håper dette var litt oppklarende.

rediger merk som støtende slett lenke more

Ditt svar

Du kan begynne å skrive uten å være logget inn - spørsmålet ditt vil bli publisert etter at du har logget inn eller laget en ny konto.

Legg til svar