Revisjonshistorikk [tilbake]

Det er jo så enkelt som at for seriøse vinterforhold er det kun et dekk som fungerer: Nokian Hakkapellitta. Når det er sagt, du er selv eksperten på de forholdene du opplever ved ditt kjøremønster år om annet. Ja, Nokian piggfrie fungerer svært godt, også på is, men du har en tung bil. Jo tyngre bilen er, jo mindre skal til før du får verdens største rattkjelke. Kjører du mye på isdekket vei - f.ex underkjølt regn som jo er nokså vanlig i og rundt f.ex Gardermoen og omegn - ja da er Michelin med pigg et bedre valg enn Nokian piggfrie for en såvidt tung bil. Nei, Michelin mestrer ikke tøffe vinterforhold like godt, men jeg tenker at når jeg ser "Oslo", ja da er det en viss sannsynlighet for at du kjører en del på barmark hhv klonk vei-is. Om du derimot kjører såpass mange kilometer i innlandet hhv til fjellhytta, ja da må du sette deg ned og tenke etter: hvordan har forholdene vært de siste åra på disse ekspedisjonene til det klassiske vinterlandet?

Jeg tenker at dersom du ikke har eksteme snøforhold, er Michelin piggdekk et greit kompromiss om det er en nogenlunde balansert fordeling mellom kilometerne i Oslo-gryta hhv til vinterlandet. Nå sier du imidlertid ikke noe om bilen din er en versjon med rwd eller om du har opsjonen med firehjulstrekk...det gjør en vesensforskjell mhp såvel stabilitet som fremkommelighet på såvel isdekke som snøføre. Med firehjulstrekk kommer du frem uansett, iallefall så lenge det ikke er så mye snø at du heller burde la bilen stå. Med en bakhjulstrekker ville jeg valgt Nokian, eventuelt med pigg for å ha ja takk, begge deler: de beste for seriøse vinterforhold, men også det lille ekstra der du farter rundt i underkjølt-regn området.

Michelin pilot kontinentale "vinterdekk"? Hiv dem eller bruk dem på sommeren. Mhp overlegenheten på våt vei kommer det vel litt an på hva du sammenligner med! Ellers betyr akkurat det fryktelig lite for en typisk vinter med det kjøremønsteret du beskriver, ikke duger de spesielt godt for vei-is ved lave temperaturer, og ikke duger de under mer vinterlige forhold. Jeg ville overhode ikke vært i tvil om jeg hadde svidd så mye penger på en relativt dyr bil: skaff deg vinterdekk - hvilke du velger - ja det finner du ut av om du vurderer ifht ovenstående tankerekke. For meg har det vært Nokian piggfrie over hele fjæla en årrekke, selv om jeg bor et sted med mye salta, våt vei hhv barmark og ikke minst, vei-is. Det er så enkelt som at når man virkelig trenger seriøse dekk, ja da er det veldig greit å ha Nokian, og når det kommer seriøse vinterforhold her, ja da er det virkelig tøffe tak! Piggfrie, fordi jeg har fryktelig mange tiår med erfaring, det dreier seg til syvende og sist om å kunne "lese veien" og tilpasse farta etter forholdene og ikke minst: bilen.

Piggfritt har jeg kjørt på siden tidlig 90-tall, da fant jeg ut at piggfrie egentlig er bedre om vi tenker på "allround" dekk til alle forhold. Ikke minst her hvor vinteren kan komme tidlig og slutte seint - det å slippe å bry seg med dette pisset med datoer og vinterdekk gjør piggfritt til et attraktivt alternativ for meg. Men - det er et stort men: mine privatbiler har hatt en egenvekt mellom 1000 og 1500 kilo, båade bakhjulstrekk og forhjulstrekkere, først de siste åra har jeg kunnet flotte meg med firehjulstrekk. Mens jeg ennå var i arbe' måtte jeg være tilgjengelig til alle døgnets tider, uansett vær og føreforhold - om det da i det hele tatt var fremkommelig, igjen - da var dette med å velge Nokian en naturlig utvikling etter å kjørt på Viking hhv Gislaved i mange år, Michelin har jeg også vært innom. På arbeidsgivers tjenestebiler har det imidlertid stått litt hummer og kanari, iallefall inntil jeg fikk grini meg til bedre dekk :-) Det er i et nøtteskall bakgrunnen for at jeg tenker som jeg gjør over, og jo - alternativ to og alternativ tre - evnt alternativ 4 med Nokian pigg vil alle tre være gode valg, med det forbeholdet ifht piggfritt jeg nevner: vekta på bilen vs is! Med så mye vekt vil det være en krevende øvelse å kjøre piggfritt! Har du erfaring og vet å tilpasse farta etter forholdene, jolly fine! Har du begrenset erfaring og føler deg noe uttrygg: velg pigg! Lykke til!

Antall visninger