Revisjonshistorikk [tilbake]

Apropos....landets største uavhengige fagmiljø har jo også sagt sitt om Tesla S og vinterføre: https://www.tv2.no/a/6078396/

Om vi skreller av hva-sa-hvem-sa greia i dette: det er så enkelt som at vekt, vekt og atter vekt IKKE er en ubetinget fordel på vinterføre - tvert om! Ja, det er forsåvidt korrekt at friksjonskraften, altså denne kraftkomponenten som virker mellom underlaget og dekker, øker proporsjonalt med vekta. Men den som husker litt mer av fysikken fra første klasse på ungdomskolen, vil vite at denne kraften har en komponent til: friksjonskoeffesienten! Og på vinterføre blir den veldig, veldig, veldig liten, der is med vann på gir den virkelig store aha-opplevelsen og påminnelsen av hva som skjer når friksjonskoeffessienten er nesten ingenting! Om vi setter opp en ligning her, får vi bilens massefart på den andre siden av likhetstegnet, sagt på en enkel måte snakker vi om den kraften som bilens masse ganger hastighet representerer!

Et steg videre med denne enkle roteloft-fysikken forteller oss det jeg sier over: på vinterføre er friksjonskraften, kall det gjerne veigrepet, noe som under gitte omstendigheter blir en veldig liten størrelse! Når den kraften som utgjøres av bilens masse ganget med hastigheten blir større, vel, da mister vi rett og slett veigrepet - rett ut i bushen med oss! Og siden en masse på 2.1 tonn er mye mer enn si f.ex 1.5 tonn - les min feiende flotte Golf - ja da er det rimelig enkelt å forstå at en Tesla har sånn omtrent 600 kilo med masse i bevegelse som gjør noe med vinteregenskapene!

Og NEI - det er faktisk IKKE sånn at "brede dekk" kompenserer for dette! Ja, gode dekk gjør også en Tesl S bedre på vinterføre, men en stor og tung bil - det er og blir en stor og tung bil! Uten sammenligning forøvrig: det er jo ikke for ingenting at det er påbudt med kjetting osv på vogntog om vinteren! Om tesen med "vekt er bra" hadde vært korrekt, hadde SVV sluppet å bekymre seg over vogntog fra Litauen og Polen med blankslitte sommerdekk! Ellers er det en forholdsvis god dag, gjett om jeg er glad for å bo i en landsdel der det ennå er 10 grader på termometeret!

Antall visninger