Revisjonshistorikk [tilbake]

Det finnes mange festlige konspitasjonsteorier der ute, men en ting er sikkert: et batteri er i utgangspunktt en daustrøm-kilde. Uansett hvor mye strøm det måtte være i en batteribank, det er IKKE et magnetfelt rundt et batteri! Oppsøk gjerne f.ex ditt nærmeste sykehus og ta med deg en liten jernting for å sjekke magnetfeltet i batteribanken som leverer strøm til sykehusets UPS-anlegg, da vil du ved selsyn kunne konstatere at bindersen din - eller hva du nå måtte ta med deg - faktisk ikke påvirkes! Skal du gjøre det enda mer avansert, ta med deg en glassplate og litt jernfilspon, om det er et magnetfelt, ja da vil dette komme VELDIG tydelig frem! Og gidder du ikke oppsøke noen som har en svær batteribank, vel, da kan du gjøre eksperimentet hjemme med et vanlig 12 volt bilbatteri....lite felt der også!

DET SOM GIR ET REELLT FELT, er enhver spole der strømnen skifter retning. Hver gang strømmen skifter retning, eller polaritet om man vil, ja da genereres det et elektromagnetisk felt. Om du vet hva du gjør og har tilgang til en spole, bruker du nevnte glassplate og jernfilspon, vips, så får du et fint mønster avtegnet på glassplaten! Men dette leker du altså ikke med - du skal vite hva du gjør!

Det som KAN GI et elektrisk felt i en elbil er dels styringselektronikken som regulerer ladingen, dette har kun relevanse når bilen lades, dels elektronikken som regulerer strømflyten under kjøring, dels motoren - også under kjøring - motoren er jo faktisk en spole! I elbiler kan det være AC-motorer, og det kan være DC-motorer. AC innebærer vekselstrøm, hvilket genererer et vesentlig sterkere magnetfelt enn en DC-motor, i tillegg har du en inverter, som også vil kunne generere et ikke ubetydelig strålingsfelt. Og skal vi være riktig pirkete. motorer til f.ex vifter og leamikk i bilens klima-anlegg, enn si vindusheiser osv osv, alle vil kunne generere elektromagnetiske felt - på lik linje med tilsvarende leamikk i konvensjonelle biler!

I det hele tatt: ja - det finnes ting og tang som kan gi opphav til et elektromagnetisk felt, for all del. Og som vi lærte i første klasse på ungdomskolen, jo høyere strømstyrke, jo mer magnetisme. Min tese er imildertid at dels vil bilens karosseri og kapslingen av elektronikken skjerme elektromagnetiske felt i stor grad, dels vil feltene i seg selv være relativt begrensede - ja - en Tesla med "bånn gass" vil nok ha veldig mye sterkere elektromagnetiske felt omkring de komponentene som faktisk avgir et slikt felt - men hvor ofte kjører man faktisk med "bånn gass"? Da snakker vi om sinnsykt mye mer strøm enn ellers - og når vi snakker om Tesla - de aller fleste kjører helt ordinære, fornuftige elbiler - da snakker vi veeeeeeeeeeeeeldig mye mindre strømgjennomgang.

Men igen - NEI - det er IKKE et problem med "magnetisk felt" i tilknyting til en batteribank! Det som derimot er virkelig farlig med en svær batteribank, er at den bokstavelig talt sier "poff" om den kortsluttes! Ved kortslutning skjer det morsomme ting med LiIon, det oppstår en form for selvforstrerkende prosess som gir en absurd høy varmeutvikling på null komma null. Mao en brann som utvikler seg svært raskt og brutalt, som er nær umulig å slukke. Som en god venn som er brannmann og har sett et par-tre sånne branner: han kommer ALDRI til å kjøpe elbil! Når det er sagt: det skal litt til for at elbilen skal ta fyr. Sånn sett er det like trygt eller like utrygt som å kjøre f.ex en benzinbil med tanken under rumpa! Se for deg påkjørsel bakfra - da skjer det morsomme ting med en benziner også - da skal man være raskere enn Fantomet!

THE BOTTOM LINE er at dette med ELEKTROMAGNETISKE FELT iallefall IKKE er et reellt problem du trenger å engste deg for om du er i markedet for en feiende flott elbil! Ja, du kan SE at feltene er her og der om du bruker nevnte glassplate, og du kan lage deg enkle instrumenter for å se at feltet er der om vi trekker dette et steg videre. Og er du virkelig vitenskapelig, kjøper du deg et måleinstrument eller tre. Men be advised, du vil oppdage at nei, det er faktisk ingen fare likevel! Dels fordi strålingsnivåene for alle praktiske hensyn er svært lave, langt under alle grenseverrdier, spesielt fordi ting og tang faktisk ER kapslet inn! Dels fordi FREKVENSENE - et emne vi ikke har berørt i ovenstående - er relativt lave. Lave frekvenser påvirker ikke cellene våre på samme måte som høye frekvenser.....stikkord her: MOBILTELEFON OG WIFI! Enten vi vil eller ikke, vi er omgitt av såvel mobil basestasjoner som wi-fi rutere, begge sender ut massive mengder med energi i gigahertz-området...helt perfekt for å virkelig si "BØ" til cellene i kroppene våre! Og det er faktisk sånn at i VESTEN har CCITT og "de derre" bestemt at GRENSEVERDIENE skal settes så høyt at såvel militære som sivile instanser som drifter slike sendernett skal kunne drive sin virksomhet uten for meget bryderi med å beskytte borgerne og så videre! Se hen til ØSTERIKE og DEN RUSSISKE FØDERASJON f.ex - der har man faktisk MYE strengere krav til stråling fra slike installasjoner! En faktor på 1000 om jeg ikke husker feil når det gjelder grenseverdier!

KONSEKVENSEN er at du ALDRI vil se "rett inn" i antenna på en basestasjon slik du kan risikere på selveste Karl Johan i Oslo! Men "farlig"? Se for deg at strålingen sprer seg i et kuleskall....du får en minst like intens dose HVER GANG du snakker i mobiltelefonen din der du holder den inn til øret....eller sitter og knoter på den mens du holder den 10 cm unna hodet for å klare å lese det som står på skjermen! Fort gjort å glemme, men vi lever i fare hvor vi går!

POENGET? Som Kamerat Wizard antyder, man kan skremme seg selv så meget at man ikke tør å gå ut! Samtidig sitter vi altså med mobilen i øret ?!? MORALEN ER: Vi skal ikke være OVERFORSIKTIGE, men VI BØR HA ET BEVISST FORHOLD TI LDENNE PROBLEMATIKKEN - GJERNE LESE OSS OPP PÅ TING OG TANG. Problemet er at vi uansett ikke klarer å isolere oss helt og hodent fra strålingsfelt i det elektromagnetiske feltet: vi befinner oss MIDT I slike felt fra en drøss kilder uansett hvor vi måtte befinne oss! Selv ute i skauen - vi har jo denne j..... SUTTEKLUTEN som heter MOBILTELEFON med oss der også! OG BE ADVISED: jo LENGER UNNA EN BASESTASJON DU MÅTTE VÆRE - JO MER RF-EFFEKT GÅR DET UT AV ANTENNA PÅ MOBILEN DIN! Bruk headsett...gjerne TRÅDBUNDET...........enkle midler reduserer strålingen du utsetter deg for!

For ordens skyld: jeg er "utrangert" elektroingeniør, med en god grunnutdannelse og mer enn 30 års erfaring, bla med teleteknikk og RF-teknikk, en av de tingene jeg har hygget meg med er å vurdere konsekvensene av ulike påvirkninger av eksterne støykilder på navigasjonssystemer for luftfarten. Der kommer disse tingene med det vi kan kalle "skjerming" og felt-teori inn i bildet. Et interessant fagfelt - lett å lære grunnprinsippene, men man blir aldri utlært!

Antall visninger