Revisjonshistorikk [tilbake]

Tja, det første jeg ville gjort var å sjekke litt flere tester enn NAF sin, dernest ville jeg satt meg litt inn i premissene for testene.....kanhende du vil finne at stolen er grei nok til ditt bruk likevel! Nå er jeg i bestefarsklubben, jentungens svigerfar har varebil der han i dann og vann har vippa inn et barnesete, mener han valgte Britax, barnet forovervendt.. Ellers har både vi, besteforeldrene og jentungen - som etterhvert har tre barn - brukt BeSafe, både med isofix og som beltestoler. Be advised, ingen beltestoler når helt opp i testene der ute - verken hos forbrukerrapporten eller Adac-relaterte tester. Men når du ikke har isofix - da må du nesten forsøke å finne et kompromiss.

Mhp forovervendt eller bakovervendt er jo også dette et valg du må gjøre, enten du vil eller ikke. Ja, det er rimelig innlysende at bakovervendt har store fordeler ved en Bjartmar Bråstopp i bilens normale bevegelsesretning, men med et godt belte - barneseter har jo nærmest et firepunkts-belte av samme sorten som piloten i et fly - har man rimelig god sikkerhet i de hastighetene som vanligvis er aktuelle mellom f.ex bolig og barnehage. Relativt lave hastigheter = mindre belastning når og hvis Bjartmar Bråstopp inntreffer, og poenget med såvel barnestolens utforming som beltet som holder barnet, enn si festeanordningen for barnestolen, er å absorbere energi på en slik måte at barnet ikke blir utsatt for et større kraftstøt enn kroppen tåler. Der har forøvrig små barn en fordel: de er ikke så voldsomt tunge, derved er det mindre energi som skal "bremses opp" allerede i utgangspunkt. Nå regner jeg også med at en mann som er så opptatt av sikkerhet som deg kjører med vett, da kan det fort gå bra, se på det som en kjede av faktorer. Isolert sett er alle mer eller mindre viktige, gjennom gode valg underveis kommer du frem til et greit kompromiss.

Ja, det beste hadde formondelig vært å kjøpt en personbil med isofix osv osv, men når den løsningen ikke er der: velg det setet som har best egenskaper i forhold til dine preferanser, og ta det derfra. Om du går for bakovervendt, vil jeg jo si at et forlenget speil er en minimal ulempe i forhold til den økte sikkerheten her! Et campingspeil eller whatever, du endrer bare speilets plassering så mye som nødvendig for å ha sikt bakover, verre er det ikke. Og "ulempen" i form av noen få desimeter ekstra bredde eller det estetiske - det er a minor problem for den relativt begrensede perioden du måtte ha behov for dette! For den sakens skyld kunne du sogar gjerne også investert i et ryggekamera og modifisert dette og skjermen for å benytte det som høyrespeil, ikke spesielt vanskelig å realisere, men tross alt: jeg ville nok heller modifisert et feste for campingspeil - du kan ha speilet vesentlig nærmere bilen enn om du hadde hatt sjampingvogn på slep, det dreier seg om å finne rett høyde - så ser du sannsynligvis nok. ET ANNET ALTERNATIV kunne vært et av de "dobbeltspeila" som er montert på enkelte kjøreskolebiler: det er rett og slett et ekstra sidespeil som er montert på toppen av det originale. Jeg ville vel fått kona til å holde sminkespeilet og flytte det rundt litt mens jeg satt inne i bilen, gjerne med et barnesete og jentungen i bilen - verre er det ikke - dette bør kunne løses!

Det estetiske, hva andre og "naboen" synes? Ikke ditt problem. Ditt problem er å finne et fungerende kompromiss, der sikkerheten til barnet er det avgjørende. Lykke til!

Antall visninger