Revisjonshistorikk [tilbake]

Det enkle svaret her er ja, det koster å være kar - eller diva - alt ettersom. Dette er en litt tyngre bil, på godt og vondt, når det gjelder kostnadene, ja da gjør det fort vondt! Og neeeeeeeei, denne sorten biler er IKKE feilfrie! Mulig motoren kan gå veeeeeeeeeeeeldig langt, greit nok, men det krever løpende vedlikehold - og igjen - alt man skal gjøre på en litt større, litt mer kompleks bil, det har sin pris. En god venn hadde samme sorten - innredet som bobil. Han kjørte ikke stort, men selv om han brukte det lokale Mekonomen, det ble ikke spesielt rimelige kilometer. Sånn er det bare!

Dieselforbruket? Ikke allverden, rundt literen i snitt, det er forsåvidt levelig, men hvorfor har dere to biler i dag? Å bruke en kassenwagen til bil nummer to....det kan fort bli dyrt, det er IKKE biler som er spesielt godt egnet til å kjøre småkjøring til og fra barnehagen med resten av året!

Slik jeg forstår det, er hensikten å skaffe en rimelig bobil/campingbil til familien. Greit nok - da bør dere har to-tre tanker i hodet på en gang: hvor mye koster egentlig denne moroa pr år - gitt kapitalkostnader, verditap og ikke minst, løpende drifts- og vedlikeholdskostnader? Min magefølelse sier omtrent 5-gangern' kontra hver av de bilene dere har i dag - sannsynligvis mer. Og igjen - motoren er det minste problemet på disse bilene....tenk en tanke til her: girkassa er bytta...javel....hvorfor derfor tro....? Neste gang kommer moroa på DIN kappe! Og en forhandler med noe frynsete rykte? Skikkelig dealbreaker - uansett! 13-14 år på veien....rundt 300.000...? Mye penger å gamble med - og med så mange år på veien - selv om jeg er uforbederlig optimist og har for vane å eie mine biler lenge og vel og kjøre dem lenger enn langt - å legge opp til å kjøre en sånn bil 15-20 år TIL - da er dere virkelig meget, meget, meget optimistisiske! Noe kynisk sett, da ville jeg nok heller satset på japs - ingen campingbiler med europeisk "grunnlag", det være seg Mercedes, Iveco, VW....har så mye "i seg" at de ikke sprenger familiebudsjettet lenge før det alderspennet dere ser for dere her! Greit å være optmist, for all del, men LITT nøktern realisme er viktig - om ikke annet - så for ikke å bli skuffet og sitte med gråten i halsen der fremme et sted!

THE BOTTOM LINE er nettopp det: tenk litt mer på alternativene her. Kostnaden pr år med si en tiårs-ramme utgjør såpass mye at dere kan kjøpe et greit telt for pengene i steden, og kombinere ekte campingliv med å leie dere inn i dann og vann - i Sverige kan man f.ex overnatta for godt under en tusenlapp på det svenskene kaller "vandrarhem". Med en tusenlapp som utgangspunkt kan dere overnatte en måned i trekk bare for de pengene dere legger i denne sjampingbilen! Da får dere frokost attåt - og middag, kveldsmat, leik og moro? Der kan dere bruke det dere må svi av i økte drift- og vedlikeholdskostnader. Ja, jeg har gjort meg lignende tanker selv opp gjennom åra, og nei, jeg har faktisk IKKE skaffet meg campingbil! Men jeg har bla en feit bok med oversikt over svenske "vandrarhem" - og jeg har investert i stormkjøkken og 12 volt kjølebag for å nevne noe.

Som sagt - tenk på alternativene - man kan gjøre mye kjekt selv om man IKKE har det som snilen og drasser med seg huset på ryggen! Nå sier dere ikke noe om hvor dere skal feriere, akkurat det derre med "Norgesferie" er vel på mote for tiden, men som vi vet....i Norge er det VELDIG dyrt med alt som har med overnatting å gjøre...her er TELT og CAMPINGHYTTE alternativet til sjampingbil for oss som ikke kan bla opp 3000 pr natt på hotell. ELLERS betyr det jo noe om dere er 2 eller 4 eller flere....men igjen...tenk tanken på alternativer! Jentungen vår har Prius, hun kjøpte TELT i år, det betalte seg jo på sett og vis etter TO NETTER :-) Hun lo hele veien til banken, telt på tilbud kosta omtrent fjerdeparten av servicen kameraten tok på Mercedes sjamperen sin!

FOR MIN DEL har jeg også hatt gleden av å kjøre opp og ned gjennom Europa, de siste noenogtyve åra har jeg kjørt ut og inn til Russki' Federatze'- Bobil? Ikke aktuelt, dertil er det for farlig å stoppe her og der langs landeveien. Med personbil - dog med kun to-tre mennesker i bilen maks - er det bare å peile inn nærmeste politistasjon eller tilsvarende trygt sted og stoppe og ta en liten blund. Men når det er sagt: flere steder enn Sverige der det er billig å overnatte, i Frankrike finner dere både Campanile og en annen motell-kjede som tilbyr rimelig overnatting, dvs godt under tusenlappen. REGN PÅ DET: det skal godt gjøres å komme under de 50 i årlig kostnad for å kjøpe og drifte en bobil, uansett om den er så gammel at den nærmer seg pensjonsalderen.

Kanhende det er riktig for dere? Men regn litt på det - legg gjerne turen innom et auvhengig, autorisert verksted som server slike biler og spør hva ting koster.....og igjen....IKKE KJØP billig salgsprat om at "det skjer aldri noe"! Det er ikke helt sant - selv om man kan forebygge mye gjennom jevnlig vedlikehold....ting kan og vil gå i støkker....og med en bobil er det faktisk LITT mer fomlete - les mer tidkrevende og kostnadsdrivende - å få ting og tang gjort! Ikke gjør som altfor mange andre og hopp ut på dypt vann her, det finnes faktisk alternativer! Og nei, det er IKKE like gjevt med "bobil" etter de første par-tre sommerne! Lei heller noen ganger og prøv moroa FØRST, kanhende det er billigere å leie enn å eie - om dere kun har to-fire uker ferie å bruke den på!

HER HAR DERE ALTSÅ NOEN PINNER Å HENGE TANKENE PÅ! Lykke til!