Revisjonshistorikk [tilbake]

Vanlig og vanlig, det varierer fra bil til bil. Jeg tenker at det har med slitasje å gjøre, og min subjektive er at "longlife" intervaller for oljeskift og filterbytte kan være en medvirkende årsak til at flere eiere av VAG sine biler opplever tildels betydelig oljeforbruk. Med "betydelig" oljeforbruk tenker jeg på si alt fra 0.5-1 liter og oppover pr 1000 km. I VAG-systemet vil "normalt" oljeforbruk kunne variere fra nettopp 0.5 til 1 liter, om jeg ikke husker feil er "normen" 0.5 liter nå for tiden.

Greit nok, dette kan man mene mye om, jeg ville vel ikke blitt nevneverdig bekymret av en halvliter pr 1000 km, men 1 liter og mer ville gitt meg rynker i panna....også olje koster jo penger, selv om Castrol Edge og tilsvarende koster si omtrent tredjeparten eller mindre når du kjøper den andre steder enn på merkeverkstedet. Og nei, jeg tror faktisk ikke at det er så enkelt som ventiltetningsringene som er problemet - her må det være et sammensatt bilde - der stikkordet er generell slitasje.

Bare så det er sagt: jeg har kjørt VW diesel gjennom flere tiår, og aldri noensinne opplevd å måtte etterfylle olje mellom oljeskiftene....selv ikke med biler som var kjørt mellom 4 og 500.000 km. Det sier jo sitt - selv om en del av oljeforbruket "kamufleres" av kondens som opptas i olja på våre breddegrader. For alt hva det måtte være verdt for andre: jeg har i alle år hatt et par-tre små vaner: en av dem er at jeg er pedantisk med oljeskift og filterbytte: aldri oljeskift uten filterbytte, alltid olje som oppfyller fabrkantens spesifikasjoner. Aldri kjøre over intervallet. Når jeg etterhvert kjøpte nye biler - diesel til mannebil og en kleine benziner til die Frau - har jeg gitt beng i "longlife" service fra første dag: våre biler får oljekifit, filterbytte og et tilpasset serviceprogram hver 15.000 km, maks 20.000 ved mye langkjøring. Alle som har sett en sprengskisse av en TDI-motor vil vite at det er mange gode grunner til at "longlife" service burde vært forbudt ved lov! Det samme gjelder TSI-motorene...en TSI har både turbo og andre fellestrekk med en TDI-motor. Ja, det koster litt å skifte olje "dobbelt så ofte", men min oppfatning er at det gir mye, mye tilbake i form av redusert slitasje og økt driftsikkerhet - enn si sparte penger!

Så legger jeg da også opp til at bilene våre skal kunne kjøres minst 500.000 eller 20+ år fremover uten nevneverdige problemer. Respeteren er et normalt godt vedlikeholdsregime, jevnlig understellsbehandling inkludert - be advised - fabribeskyttelsen holder IKKE mål!

TO ANDRE TING JEG ER NØYE MED: mine nye biler fikk en innkjøringsperiode. Dvs at jeg unngikk å jage turtall over 2000 o/min de første 20.000 kilometerne...i det hele tatt....jeg kjørte generelt pent. Ja, "eksperter" hevder at dette er "unødvendig", men alle som har sett en motor innvendig og vet litt om metallstrukturer og materialteknikk, vil vite at det jan ha noe for seg. Koster lite....verdt å ha i bakhodet! I DET DAGLIGE er det imdlertid EN TING TIL som betyr mye for motorens indre liv: jeg trekker ALDRI turtall - igjen er 2000 o/min grensa - før motoren og olja er GJENNOMVARM. I praksis innebærer det 2-3 mil med en TDI, noe mindre med en kleine benziner - si halbparten.

The Bottom Line er at ja, når du kjøper ny VW er dette med oljeforbruk, spesielt den første tiden, så vanlig at du får med en liter olje og formaninger om å sjekke olja jevnlig! Vel, våre biler her hjemme har som nevnt over, aldri noensinne hatt behov for etterfylling av olje mellom oljeskiftene. Rett nok har ikke våre nye biler rulla mer enn rundt de 80 foreløbig, men jeg regner med at jeg som før - kan kjøre noen hundre tusen uten at dette med oljeforbruk blir et problem. Heller ikke vår 1.2 TSI har oljeforbruk, det er altså ikke noen "naturlov" som sier at nyere VW skal bruke olje.

Nå sier du ikke noe om hvor mye olje bilen din bruker, men som sagt, alt under en halvvliter på 1000 km er egentlig ikke noen stor grunn til bekymring. Om du merker deg mine anbefaler, kan du sannsynligvis bremse en negativ trend, kanhende holde oljeforbruket på et moderat nivå. Lykke til!

Antall visninger