Revisjonshistorikk [tilbake]

Vel, en slektning av Politimester Basitan har uttalt seg til Aftenposten for noen år siden, ifølge ham er det tilstrekkelig å med ditt eget, mer eller mindre hjemmeproduserte skilt: dvs litt klippe-lim og svarte plastbokstaver på hvit bunn, HER er hans beskrivelse:

"Reglene er helt klare: Hvis du skjuler baklysene og nummerskiltet med stativ og sykler, plikter du å henge på en lysbjelke med baklys, blinklys, bremselys og refleks, samt bilens kjennemerke. Du trenger ikke få trykket opp noe eget nummerskilt. Svarte plastbokstaver på hvit bunn holder, sier politiinpspektør Olav Markussen i Utrykningspolitiet . På endel av sykkelstativene følger lysbjelken med i pakken, mens det er ekstrautstyr på andre stativer."

Artikkelen finner du forøvrig HER: https://www.aftenposten.no/motor/i/MRAKzK/frakter-du-sykkelen-din-ulovlig

I de tider da jeg drassa på sykler - normalt sett på takstativ fra Thule - helt fantastisk mye bedre enn denne leamikken på kula der bak - men ettersom ungene vokste til fikk jeg behov for ja takk, begge deler - da hadde jeg sykkelstativ på kula, mener jeg kjøpte det hos BilXtra...der solgte man altså både lysbjelken med en flate i midten som man kunne lage sitt eget skilt på...den har sikkert du også...og man solgte plastdekaler med bokstaver og nummer til formålet! Siden det var litt andre tider dengang, med færre sheriffer langs veiene, og barnesyklene - som jo var det jeg stort sett hang der bak - med litt velvilje - var jo skiltet sånn passe synlig, og lysa lå enda et hakk lenger ut, så jeg droppa både skiltet og lysbjelken. Men lysbjelken har jeg faktisk ennå, den er veldig grei til å teste at hengerkontakten på bilen fungerer :-)

The Bottom Line er at både forhandlerenen og Biltilsynet nok burde ha opplyst deg om dette, men man vil kanskje ikke, lovverket er rimelig kronglete å sette seg inn i. Ja, det hender man treffer personer hos både Biltilsynet og Politet som gir klare og greie svar, som mannen i artikkelen over, men de gror ikke på trær! Man er vel redd for å si noe man ikke har dekning for! I ditt sted har du to alternativer: enten ta utskrift av artikkelen, laminere den og ha den i bilen for påkommende tildeller og eventuelle diskusjoner med øvrigheta langs veien, eller ta denne biten av saken opp med Biltilsynet, gjerne ved personlig besøk på din lokale veistasjon, og ta en hyggelig prat med de som måtte ha konkret kunnskap om dette. Jeg ville vel valgt det første, har aldri sett annet enn plastskilter av den enkle sorten på sånne stativer langs veien, og knapt nok det!

Mhp gebyret du har betalt for to nye skilter, er det selvfølgelig ergerlig, og du kan endelig prøve å ta opp dette med Biltilsynet, men be advised, som unevnelige andre statlige etater har man et rigorøst regelverk å forholde seg til, og akkurat setningen med at det er lov å være grei med publikum, den er enten utelatt eller skrevet med veldig, veldig liten skrift i regelverket. Ja, det er mange knakende kjekke medarbeidere i Biltilsynet også, jeg har møtt opptil flere av sorten opp gjennom åra, men synder de mot regelverket, får de dask på lanken! De har rett og slett ikke mulighet til å hjelpe deg, min subjektive oppgfatning etter 45 år med diverse kjøretøyer osv er at når man først har betalt inn penger til statskassa, ja da forblir pengene der! Det er rett og slett veldig dårlig med prosedyrer for å få refundert utlegg, gebyrer, avgifter - whatever. Dog, det koster selvfrølgelig lite å spørre, jeg ville vinklet det slik at jeg spurte fint om hjelp til å finne ut åssen jeg kan søke om refusjon, og tatt det derfra. Dette med å spørre om hjelp er det magiske i denne settingen, de alle fleste av oss, også de som jobber i stat og kommune, liker å føle at de kan noe, at de kan være til hjelp og så videre. Det får frem det beste i oss alle, og er det en mulighet, ja kan dette føre frem. Ellers er det jo ikke allverden i penger, men som deg, jeg ser det prinsippielle i sånne ting, jeg er opptatt av å være ærlig og korrekt selv, og forventer det samme tilbake. Lykke til!