Revisjonshistorikk [tilbake]

Jeg mener dette har vært gjort i USA på amerikanske biler en god stund, men i Europa er det fremdeles sånn at enkelte nasjonalstater har mer eller mindre fornuftige forbud mot både det ene og det andre. Mhp dashcam finner du en interessant artikkel HER: https://www.bt.no/nyheter/innenriks/i/BRR26v/bruk-av-bilkamera-kan-gi-store-boeter

Det er rimelig å anta at dette er en medvirkende årsak til at det er som er på biler som er typegodkjent i Europa. Og du har helt rett, din T-Rock har, som Golf og en drøss andre i VW sin modellpallett, et utmerket kamera som også burde kunne vært brukt på samme vis som et dashcam. Meg bekjent er det imidlertid ingen offentlig kjent løsning for å realisere dette, og uavhengig av hva man ellers måtte mene, jeg ville IKKE verken tuklet med programvaren selv, eller latt noen andre gjøre det, for å få dette til. Det er så enkelt som at dette kameraet er knyttet opp mot sikkerhetskritiske systemer, da skal man IKKE gjøre kreative endringer her, i det hele tatt: man skal IKKE tukle in the whole taken!

Når det er sagt: jeg kjører selv Golf, og etter at jeg fikk den berømte idioten i fleisen, med påfølgende pissekrangel der mitt eget selskap kverulerte i tre år for å forsøke å presse meg til å godta skylddeling, tok jeg meg f... på at jeg for all fremtid skulle sørge for å ha dashcam i mine biler! Ja, jeg fikk satt ting på plass i nevnte sak, bla takket være politiets utmerkede arbeid, men det hadde jaggu gjort seg med en video som viste idioten med mobiltelefonen i øret som vrengte over i min kjørebane! Derfor er mitt generelle råd til deg og alle andre: skaff deg et dashcam like godt først som sist, det kan meget vel vise seg å være gull verdt!

Og nei, dropp disse "løsningene" med sugeskål og strømforsyning via sigarett-tenneren! Det er strøm i den samme konsollen i midten av frontruta som du nevner, du trenger bare en liten DC-DC konverter som omgjør 12V til passende driftspenning til ditt dashcam, dernest skaffer du deg et feste som kan LIMES FAST i f.ex øvre del av frontruta, jeg har plassert mitt på HØYRE side. Jeg bruker et feste til et go-pro action--kamera, med standard stativgjenger, veldig kompakt og lett å feste, sitter som et skudd! Det krever selvfølgelig at ditt dashcam også har stativ-gjenger, dette er samme standard som på vanlige digitalkameraer...mange dashcam har dette. Voila, så har man et kamera som man er rimelig sikker på fungerer når man trenger det!

Føler du deg ikke kompetent til montasjejobben? Et bilelektrisk firma, eventuelt Bilradiospesialisten, ordner dette for deg på en liten time. De selger forøvrig også dashcam, men om du har med ditt eget, gjør de sannsynligvis jobben likevel, man lever av fornøyde kunder. DC-DC konvertere har slike firmaer som regel på lager, dette er små "sukkerbiter" som gjemmes bort.

Du får som du sikkert vet, også kameraoppsett der du har et front-kamera og et bak i bilen, dette er litt mer kav å montere, de jeg har sett har dessverre kun kablet forbindelse, men det skulle forundre meg mye om det ikke har kommet kameraer med trådløs forbindelse etterhvert. Da kan man filme idioten som ligger klint opp i støtfangeren og ringe Onkel Politi når han rævkjører deg, da har du ugjendrivelig bevis som medfører førerkortbeslag på stedet. Ellers vil jeg anbbefale å unngå de billigste dashcam, spander på deg si et middels dyrt kamera, si 1500 spenn. Da får du grei funksjonalitet, du får filer som er lette å hånderte, og du får grei bildekvalitet uansett lysforhold. Ja, det kunne du nok fått fra det kameraet du allerede har i bilen også, men da må løsningen komme med bilen fra fabrikk. Så vil neppe skje de første åra, ref at det faktisk er sånn at unevnelige forsikringselskaper egentlig misliker dashcam intenst. Og vi skal ikke se bort fra at norske lovgivere på sikt kan la seg påvirke til å bruke "personvernet" som en nice excuse til å ilegge deg og meg restriksjoner ifht dashcam, man prøver jo så godt man kan allerede i forhold til bruken av videoene. For ,in del gir jeg altså beng om slike bestemmelser skulle komme, jeg har som nevnt besluttet at dashcam, det skal jeg ha i bilen! Så får jeg heller kamuflere det om jeg kjører på tur i Østerrike eller om det skulle komme restriksjoner her hjemme!

Antall visninger